Ekonomi Öğrenciler en yüksek kirayı İstanbul’da ödüyor

Öğrenciler en yüksek kirayı İstanbul’da ödüyor

02.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Öğrenciler en yüksek kirayı İstanbul’da ödüyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin araştırmasına göre Türkiye genelinde üniversite öğrencileri en yüksek kirayı İstanbul’da öderken, en düşük kiranın Eskişehir, Nevşehir ve Trabzon’da olduğu görülüyor. Araştırma, TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından üniversite öğrencilerinin yoğunlukla tercih ettiği 26 ildeki toplam 71 bölgenin incelenmesiyle hayata geçirildi. ‘Üniversite Bölgelerindeki Kira Değerleri’ başlıklı araştırmayı değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 100 metrekarelik 2+1 dairelerin değerlendirildiği araştırmada son yıllarda vakıf üniversitelerinin de sayısının artmasıyla öğrenciler tarafından kiralık ev arayışlarının daha fazla konuşulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ulaşım avantajlı bölge

Öğrencilerin ev kiralarken ilk tercih ettikleri bölgeler arasında, sağladığı sosyal imkanlar ve ulaşım açısından avantajlı merkezi bölgeler ile kampüse yakın yerlerin geldiğini dile getiren Maya, talebin fazla olmasının, bu bölgelerdeki satılık ve kiralık ev fiyatlarını artırdığını bildirdi.

Çalışma kapsamında öğrencilerin ev kirası için en yüksek rakamı İstanbul’da ödediğinin görüldüğünü aktaran Maya, burada Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi lokasyonların tercih edilmesinin önemli etken olduğunu bildirdi. Araştırmaya göre, 71 bölge arasında 100 metrekarelik 2+1 dairelerin ortalama kira fiyatının en yüksek olduğu yerlerin başında 2 bin 900 lira ile Beşiktaş gelirken, onu 2 bin 750 ile Kadıköy takip ediyor. Bakırköy’de 2 bin 100 lira olan kira değeri Kartal’da bin 700 lira, Avcılar’da bin 350 lira olarak göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Denizli’de artış var

Maya, son bir yılda Türkiye genelinde öğrenciler tarafından yoğun olarak kullanılan bölgeler arasında en yüksek kira artışının yüzde 14.82 ile Denizli’nin geldiğini kaydederek, onu yüzde 13.22 ile Kayseri’nin, yüzde 13.06 ile İzmir’in izlediğini aktardı.

Ankara’da üniversite öğrencilerince yoğun olarak tercih edilen bölgeler arasında en yüksek kiranın ödendiği yer bin 700 lira ile Çankaya Yaşamkent olarak öne çıkıyor. Ortalama kira değeri Çankaya Bahçelievler’de bin 650 lira, Emek’te bin 500 lira, Yenimahalle Gazi Mahallesi’nde bin 250 lira, Cebeci’de bin 100 lira olarak değişiyor.

İzmir’de Buca’da Tınaztepe, Kuruçeşme Yıldız, Adatepe ve Atatürk mahallelerinde aylık kira ortalaması 2 bin lirayı bulurken, onu bin 800 lira ile Çiğli ve Bornova; bin 350-bin 100 ile Menemen takip ediyor. Bursa’da kira bedelleri; 1600 lira ile 900 lira arasında değişiyor. Antalya’da daire kiralarına Kepez’in Kültür ve Muratpaşa’nın Melten Mahallesi’nde 1050 lira ödeniyor.

En düşük kira Eskişehir’de

Türkiye genelinde araştırmaya konu olan 26 ilde öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği 71 bölge arasında en düşük kiralar Eskişehir, Nevşehir ve Trabzon’da. Eskişehir’de kiralar 525 lira ile 630 lira arasında değişirken; Nevşehir’de ortalama 650 lira, Trabzon’da 650 lira olarak dikkat çekiyor.