Ekonomi Okyanusun diğer tarafına da gelin

Okyanusun diğer tarafına da gelin

01.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Türk ve Amerikalı işadamlarıyla bir araya gelen Erdoğan, “Bu yönde atacağınız adımlarda hiç şüpheniz olmasın ki Türkiye arkanızda olacaktır.Ülkemize yatırım yapıp da pişman olan işadamı yoktur” dedi

Okyanusun diğer  tarafına da gelin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinin ikinci gününde Türk ve Amerikan işadamlarıyla buluştu. Coca Cola Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, Lockheed Martin CEO’su Marillyn Hewson, P&G CEO’su David Taylor, Boeing CEO’su Raymond Conner ile Citigroup CEO’su Michael O’Neill ile dar kapsamlı bir toplantı yaparak tek tek görüşen Erdoğan, daha sonra işadamlarıyla yemekli toplantıda bir araya gelerek şu mesajları verdi:
6’ncı büyük ekonomi
- TÜRKİYE-ABD GÜÇLÜ ORTAK: Türkiye ve Amerika iki güçlü müttefik ve ortak. ABD ve Türkiye arasında uzun geçmişe ve güçlü temellere sahip ilişkiler var. Bu ikili konular yanında, bölgesel ve küresel gelişmeler açısından büyük önem taşıyor. Çok geniş bir coğrafyada, terörle mücadeleden arz güvenliğine ve küresel ekonomik gelişmelere kadar geniş bir işbirliği alanına sahibiz. Hiç şüphesiz ABD dünyanın en güçlü ekonomisidir. Türkiye de dünyanın en büyük 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisidir.
- SİZDEN BÜYÜK BEKLENTİM VAR: Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ve ticari potansiyelin tam manasıyla hayata geçirildiğini söylemek mümkün değil. Sizlerden ve yine bu salonda bulunan Türk girişimcilerimizden büyük beklentilerimiz var. G-20 üyesi iki büyük ülke arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerini layık olduğu düzeye çıkarmak, şüphesiz ki sizlerin çabalarıyla mümkün olacaktır. ABD ile 2015 yılı ticaret hacmimiz ne yazık ki düşüşte, 17,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Avrupa Birliği ile ticaret hacmimiz 150 milyar dolarken, ABD ile 20 milyar doların altında kalmamız, açıkçası bizi tatmin etmiyor.
- TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPIN: Sizleri burada Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Türkiye, yatırımcıların aradığı özelliklere fazlasıyla sahip, güçlü ve istikrarlı bir ülkedir. Şu anda altı ayrı teşvik bölgesiyle aslında bir cazibe, bir çekim alanı oluşturan ülkedir Türkiye.
- 165 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM: Ülkemize, 2003’ten bu yana 165 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım yapıldı. İşadamlarımızın dünya çapında 50 milyar doların üstünde yatırımı mevcut. IMF’e göre Türkiye 2020’ye kadar yıllık ortalama yüzde 3.5 düzeyinde bir büyüme performansı gösterecek. Geleceğe yönelik umudun artırıldığı bir rakamdır, orandır bu.
- BÜYÜK DÜŞÜNÜN: Dünyanın en büyük ekonomisini sadece finansal verilerle izlemek ve bu pazardaki rekabetten kaçınmak, büyük hedefleri olan ülke için kabul edilemez bir durumdur. Yatırımcılarımıza diyorum ki, büyük düşünün, orta ve uzun vadeli planlarınızı sağlam yapın, yerel firmalarla ortaklıklar kurun ve ticari ağlarınızı okyanusun bir diğer tarafına doğru genişletin. Bu yönde atacağınız adımlarda hiç şüpheniz olmasın ki Türkiye, devlet olarak arkanızda olacaktır.
- ABD’Lİ YATIRIMCILAR ÜRKEK: Amerikalı yatırımcıların Türkiye’ye bakışlarında biraz ürkek davrandıklarını görüyorum. Sizlerden, Türkiye’nin sunduğu avantajları öncelikle kendi ekonomik menfaatleriniz açısından doğru şekilde değerlendirmelerinizi bekliyorum.
- PİŞMAN OLAN YOK: Bugüne kadar ülkemize yatırım yapıp da pişman olan, hukuka aykırı uygulamalara maruz kalan, kazandığı parayı istediği gibi tasarruf etmekte zorlanan hiçbir işadamı yoktur veyahut parası Türkiye’de kalan yoktur.

Haberin Devamı

Serbest girebilecek
- ABD İLE TİCARET ANLAŞMASI: Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle ABD menşeli ürünler, AB piyasası üzerinden ülkemize serbest girebilecektir. Buna karşılık Türk menşeli ürünler aynı ayrıcalıktan yararlanamayacaktır. AB ile paralel şekilde ABD ile bir serbest ticaret anlaşması akdetmek veya bu anlaşmaya katılmak arzusundayız.
- GELECEĞİMİZİ BİRLİKTE YAPALIM: Türk ve ABD iş dünyasından, anlaşmaya taraf olmamıza veya ülkemizin ABD ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamasına kuvvetli destek verilmesini bekliyoruz. Ortak geleceğimizi birlikte inşa etme çağrımıza hepinizin olumlu cevap vereceğine inanıyorum.

Kimler katıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve türk heyetinin buluşmasındaki yabancı şirketlerin başkan ve CEO’ları şöyle:
- Marillyn A. Hewson (Başkan & CEO, Lockheed Martin), Andrew N. Liveris (Başkan & CEO, Dow Chemical), Raymond L. Conner (Başkan & CEO, Boeing Commercial Airplanes), Michael O’Neill (Başkan, Citibank), David M. Cote (Başkan & CEO, Honeywell), Patrice Zagame (Başkan, Baxalta Intercontinental), Michael F. Mahoney (Başkan & CEO, Boston Scientific), Dennis M. Nally (Başkan, PWC), Bob Leduc (Başkan, Pratt & Whitney), Eduardo C. Leite (Başkan, Baker & McKenzie), John Rice (CEO, GE Global Growth & Operations), Danny Roderick (Başkan & CEO, Westinghouse Electric Company), Thomas Kennedy (Başkan & CEO, Raytheon).

Haberin Devamı

Galaya gelen Türk işadamları

Yatırım , Destek ve Tanıtım Ajansı ile DEİK’in ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen galaya katılan Türkiye’den gelen iş insanlarının bir bölümü şöyle:
- Ömer Cihad Vardan, Nail Olpak, Mehmet Büyükekşi, Rifat Hisarcıklıoğlu, Cemal Kalyoncu, Hamdi Akın, Ferit Şahenk, Vuslat Doğan Sabancı, Ali Sabancı, Fuat Tosyalı, Temel Kotil, Demet Sabancı, Mehmet Ali Yalçındağ, Sanem Oktar, Nilüfer Bulut, Rona Yırcalı, Kenan Yavuz, İlhami Koç, İbrahim Çağlar, İlkem Şahin, Hakan Ateş, Ali Eren, Adnan Ersoy Ulubaş, Hikmet Tanrıverdi, İsmail Gülle, Murat Akyüz, Oğuz Satıcı, Ahmet Zorlu, Muharrem Dörtkaşlı, Haluk Dinçer, Osman Okyay, Enver Yücel, Zeynel Abidin Erdem, Fatih Erdem, Hüseyin Arslan.