Ekonomi Olimpiyatlar ülkelerin borsa performanslarını yükseltiyor

Olimpiyatlar ülkelerin borsa performanslarını yükseltiyor

09.08.2012 - 10:56 | Son Güncellenme:

Deloitte’un yaptığı araştırmaya göre, olimpiyatlar, ev sahibi ülkelerin hisse senedi piyasalarında altı aylık dönemde olumlu etkiler yaratıyor.

Olimpiyatlar ülkelerin borsa performanslarını yükseltiyor

Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmeti kuruluşu Deloitte, olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan ülkelerin altı aylık hisse senedi performansını inceledi.

Deloitte’dan yapılan açıklamaya göre, araştırma, 1984 yılından bu yana yapılan bütün olimpiyatlar ve paralimpik oyunlar sonrasında ev sahibi ülkelerin hisse senedi piyasalarının altı aylık dönemde büyük uluslararası piyasalara kıyasla çok daha yüksek performans sergilediğini ve önemli bir şekilde etkilendiğini ortaya koydu.

İngiltere’de Londra 2012 Olimpiyatları Resmi Profesyonel Hizmet Sağlayıcısı ve Organizasyon Komitesi danışmanı olan Deloitte’un İngiliz Ortağı James Ferguson, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, ev sahibi ülkelerin borsa performanslarına bakıldığında spor ve piyasa arasındaki bağın güçlendiğini ve finansal davranışlar üzerinde yapılan çalışmalarda büyük sportif aktivitelerin piyasa davranışlarında belirgin etki yarattığını ifade etti.

Olimpiyatların ev sahibi ülkelerin 6 aylık hisse senetleri performansı

Haberin Devamı

1984 Los Angeles Olimpiyatları’nda S&P 500 yüzde 20,2 değer kazanırken, diğer endekslerde yüzde 15’lik artış gözlendi.

1988 Seul Olimpiyatları’nda Kospi yüzde 51’lik bir yükseliş yaşadı.

1992 Barselona Olimpiyatları’nda IBEX yüzde 18,9 değer kazanırken, diğer endekslerde yüzde 16,6’lık yukarı yönlü hareket dikkati çekti.

1996 Atlanta Olimpiyatları’nda, S&P 500 tarafında yüzde 23,3 uzun atlama gözlendi. Ülkenin diğer büyük endeksleri yüzde 14,8 yukarı çıktı.

2000 Sydney Olimpiyatları’nda büyük uluslararası piyasalar yüzde 17,5 düşüş yaşarken, Avustralya endeksi sadece yüzde 5,5 düşüş yaşadı.

2004 Atina Olimpiyatları’nda Atina borsası yüzde 44,8’lik yükseliş takip eden altı aylık dönemde gözlendi.

2008 Pekin Olimpiyatları’nda Çin Şanghay endeksi takip eden 6 aylık dönemde yüzde 12 değer kaybı yaşarken, büyük uluslararası piyasalar yüzde 38,1 düşüş yaşadı.

Yazarlar