Ekonomi Organize gıda bölgesi dertlere çare olacak

Organize gıda bölgesi dertlere çare olacak

18.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Kaş - Kınık’ta gıda ihtisas organize sanayi bölgesi faaliyete geçtiğinde, fiyatları yükselten ürün zayiatının aza ineceğini söyledi. Günay ikinci projenin, tropikal meyve üretimi olacağını belirtti.

Organize gıda bölgesi dertlere çare olacak

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, iki önemli proje üzerinde çalıştıklarını, bunlardan birinin gıda ihtisas organize sanayi bölgesi yatırımı olduğunu, diğer projenin de tropik meyve üretimi olduğunu açıkladı. Günay, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“KUTSO olarak tarım konusunda çok önemli iki projemiz var. Bunlarda biri Kaş - Kınık’ta yürüttüğümüz gıda ihtisas organize sanayi bölgesi. Burada modern paketleme tesisleri ile organik ve yöresel ürünleri tedarik zincirine kazandıran firmalarımıza

yer vereceğiz. Sebze fiyatlarında en çok artışa neden olan ürün zayiatını burada kurulacak tesisler ile en aza indirmeyi amaçlıyoruz.”

Organize gıda bölgesi dertlere çare olacak

‘Tropik meyve üreteceğiz’

Diğer önemli projenin ise ‘Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi’ olacağını söyleyen Günay, şöyle konuştu:

“Değişen iklim ve gelişen teknoloji ile artık ülkemizin birçok yerinde seralarda sebze üretimi yapılabilir hale geldi. Biz bölgemizin iklim ve tecrübeli üretici avantajını daha etkin kullanabilmek amacıyla ürün desenimizi tropik bitkilerle zenginleştirmek istiyoruz. Bu amaç inşaatı tamamlanmak üzere olan Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi’mizde dünyanın her yerinden pazar değeri yüksek tropik meyveleri, bitkileri bölgemize adapte ederek uyum sağlayan türlerin üreticimizle buluşturulmasını sağlayacağız.”

Haberin Devamı

Organize gıda bölgesi dertlere çare olacak

Elektrik ve fide teşviği

Ekonominin temelinin üretim olduğunu vurgulayan Günay, üretim için de bazı teşviklere ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Her zaman üreticimizin yanında olacağız. Üreticimiz adına devletten iki önemli isteğimiz var. Bunlardan birincisi üretimde kullandığımız elektriğe teşvik istiyoruz. Çünkü biz üretimimizin hiçbir aşamasında artık mazot kullanmıyoruz. İkincisi ise sera üretiminde çok önemli bir girdi kalemi olan sebze fidelerine teşvik verilmesi. Bu teşvik ile hem üreticimizin girdileri azalacak, hem de üretimin kayıt altına alınması ve planlanması oldukça kolay olacaktır.”

Pandemi şartlarında bile üretime devam

Günay, “Bizimle birlikte tüm dünya ülkelerinin ekonomisini ciddi bir şekilde sarsan Kovid - 19 sürecinde üreticimiz her türlü riski göze alarak üretmeye devam etti. Çoğu zaman sıkıntılarını anlatma imkanı bile bulamadı. Şimdi Hasyurt Fuarı süresince çiftçilerimiz diğer sektör paydaşları ve kurum temsilcileri ile biraraya gelip karşılıklı istişare etme fırsatı buldu” dedi.

Haberin Devamı

Organize gıda bölgesi dertlere çare olacak

Günay, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Hasyurt Tarım Fuarı, Türkiye’de örtüaltı tarımın bilinmediği yıllarda çok önemli tarım teknolojilerinin bölgemiz üreticisi ile buluşmasını sağladı. Bugün Kumluca’dan, Muğla - Fethiye’ye kadar olan bölgenin dünyada hatırı sayılır bir üretim bölgesi olmasında modern ve güvenilir tarım uygulamalarının çiftimize kazandırılmasının büyük önemi var. Bu nedenle Hasyurt Tarım fuarı yıllarca yalnızca bölgemizdeki çiftçilerin değil tüm tarım sektörü paydaşlarının ilgiyle takip edip, katılmak için can attığı bir organizasyon oldu. Hasyurt ayrıca kendinden sonra ülke genelinde düzenlenen birçok tarım fuarı için model oldu. Yıllar sonra tekrar düzenlenen Hasyurt Tarım Fuarı’nın, pandemi sürecinin üreticimiz üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiyi de sildiğine inanıyoruz.”