Ekonomi Ormandan mangala meşakkatli yolculuk

Ormandan mangala meşakkatli yolculuk

13.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mangalı mangal yapan kuşkusuz altındaki köz. Yani odun kömürü... Ancak, ete ayrı bir lezzet katan mangal kömürünün uzun ve zahmetli bir yolculuğu var.

Ormandan mangala meşakkatli yolculuk

OZAN GÜZELCE İstanbul - İstanbul’a 40 kilometre uzaklıktaki Şile ile Ağva arasındaki Osmanköy mahallesi sakinleri, odun kömürü sayesinde geçimlerini sağlıyor.

Haberin Devamı

Köylüler, devletin izin verdiği alanlardan kestikleri odunları ocak kuracakları yere taşıyor. 2-3 günlük uğraş ile odunları bir kubbe şeklinde diziyorlar.

Ormandan mangala meşakkatli yolculuk

Üzerini kum saman ve toprakla örterek adeta bir kömür madeni oluşturuyorlar. 5 gün süren bu işlemden sonra kuyudaki odunlar özel bir yöntemle tutuşturularak yanma işlemi başlatılıyor.

Kuyunun içindeki ortalama beş ton odunun yanma işlemi de bir o kadar dikkat istiyor. Odunların yavaş yavaş ve alev almadan yanması gerekiyor.

Odunların mangal kömürü haline gelmesi de en az bir haftalık bir süreç alıyor. Daha sonra kuyuların içindeki mangal kömürlerini kuyudan çıkarma işlemi başlıyor. 5 ton odun, ancak 1 ton mangal kömürüne dönüşüyor.

Ormandan mangala meşakkatli yolculuk

Cemal Taşdelen (74) komşusu ile birlikte yıllardır baba mesleği olan mangal kömürü üreticiliği (torlukçuluk) yapıyor. Taşdelen, bu kömürlerin yapımında daha çok meşe ağacı kullandıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Tüm zorluklarına rağmen mesleğini çok sevdiğini söyleyen Cemal Taşdelen “Gücüm yettiğince torlukçuluk yapmaya devam edeceğim” dedi.

Baki Güler ile oğlu Aydın Güler Osmanköy’de torlukçuluk yapan diğer bir aile. 25 yıldır torlukçuluk yapan Baki Güler emekli olduğunu ve ailesini geçindirmek için torlukçuluk yaptığını söyledi.