Ekonomi Orta Doğu’nun “Made in Turkey” tercihi

Orta Doğu’nun “Made in Turkey” tercihi

04.12.2009 - 12:36 | Son Güncellenme:

Sanayi ürünlerinde Orta doğu ülkelerinde “Türk Malı” modası yaşanıyor

Orta Doğu’nun “Made in Turkey” tercihi

Sanayi mamullerinde Orta doğu ülkelerinden gelen taleplerde “Türk Malı” modası yaşanıyor. Panel radyatörde 20 ülkeye ihracat yapan Aydınlı Pekpan firması, Orta doğulu alıcılardan gelen talep üzerine, ürünlerine kabartma damgayla “Made in Turkey” damgası basmaya başlayacak. Şirket Yönetim Kurulu Üyesi Nural Pekgüzel, Türkiye’de satılan ürünlerde dahi soğuk damga kullanmadıklarına dikkati çekti.
Aydın Umurlu Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan yeni üretim tesislerinde, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Pekgüzel, 1967 yılında yapı profili üretimiyle sanayiciliğe başlayan ailenin, sonraki yıllarda askeri tesisler ve yurtlar için ranza ve çelik dolap üretmeye başladığını, 1998’de panel radyatör sektörüne girdiğini belirtti.
Yurt içi ve yurt dışından talebin hızla artması nedeniyle yeni bir tesise ihtiyaç doğduğunu, Umurlu’da aldıkları arazide 8 ayda fabrikalarını tamamlayarak üretime başladıklarını dile getiren Pekgüzel, halen yıllık 1 milyon 100 bin metre tül olan kapasitenin, Mart ayına kadar iki katına çıkacağını dile getirdi.
150 kişinin istihdam edildiği tesiste üretilen ürünlerin, Avrupa ve Orta doğu ağırlıklı olmak üzere 20 ülkeye ihraç edildiğini dile getiren Pekgüzel, Romanya, Hollanda, Ukrayna ve Azerbaycan’da önemli pazar paylarına sahip olduklarını, Orta doğu’ya yapılan sevkıyatların da hızla arttığını dile getirdi.
Krizin etkili olduğu dönemde, iç ve dış satışlarda daralma yaşansa da şu günlerde işlerin tekrar yoğunlaştığını kaydeden Pekgüzel, şunları kaydetti:
“Türkiye, geçmişte panel radyatörde en büyük üreticiler olan Almanya ve İtalya’nın yerini aldı. Özellikle son bir kaç yılda yapılan yatırımlarla artık dünya çapında söz sahibiyiz. Yerini aldığımız Avrupalı şirketler bu sektörden çekiliyor.
Türkiye’de bu üretimi yapan 35 tesis var. Bunların 15 kadarı büyük çaplı. Biz de yaptığımız yatırımla şu anda 7. sıradayız, Mart ayındaki kapasite artırımıyla birlikte ilk 5’e giriyoruz. Hedefimiz 2015 yılında 4 milyon metre tüle ulaşarak ilk üçe girmek.
Panel radyatör tüm ülkelerde ihtiyaç duyulan bir ürün. Türkiye Erdemir gibi kaliteli saç üreten bir tesise sahip olmasının ve tüm pazarlara coğrafi açıdan yakın olmasının avantajını kullanıyor. Teknoloji yoğun bir iş olması nedeniyle Çin de bizim için bir sıkıntı oluşturmuyor. Hatta şirket olarak Çin pazarına da giriyoruz. İlk numuneleri gönderdik, gelecek sezon ciddi sevkıyatlara başlayacağız.”

Haberin Devamı

“GURUR VEREN GELİŞMELER”
Sektörün en önemli pazarının Avrupa ve Orta doğu ülkeleri olduğunu, özellikle son bir kaç yıldır Orta doğu ülkelerinden müthiş ilgiyle karşılaştıklarını dile getiren Pekgüzel, bu coğrafyada gittikleri hiçbir fuardan eli boş dönmediklerini belirtti.
Orta doğu pazarında son 2 yılda Türkiye adına gurur verici gelişmelerin yaşandığını ifade eden Pekgüzel, Türkiye’nin bu coğrafyada ürettiği ürünler ve markasıyla da büyük bir saygınlığa kavuştuğuna dikkati çekti.
Pekgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin Orta doğu ülkelerine uyguladığı açılım politikalarıyla mı ilgili bilmiyoruz, ancak son dönemde özellikle Ürdün, İran ve Irak’a gönderdiğimiz ürünlerle ilgili alıcılardan değişik talepler gelmeye başladı. İthalatçı şirketler ambalaj üzerinde ürünün Türkiye’de üretildiğine ilişkin bilgilerin yeterli olmadığını, ’Made in Turkey” yazısının ambalajın değil, ürünün üzerine olmasını istediklerini ifade ettiler. Biz Türkiye’de sattığımız ürünlerin üzerine bile nerede üretildiğini basmıyoruz. Bu talep üzerine Afganistan’dan Filistin’e kadar tüm Orta doğu ülkeleri için yaptığımız ürünlerin üzerine ’Made in Turkey’ ve TSE damgasını kabartma baskı olarak eklemeye karar verdik.
Bayilerimiz Türk malının bu coğrafyada sağlam bir imajının olması ve Türkiye’ye karşı sempati nedeniyle tüketicilerin, Türkiye’de üretilen ürünleri özellikle tercih ettiğini belirtiyor. Bize göre bunda biraz din kardeşliğinin de etkisi var. Yunanistan ve Ermenistan’a da ihracat yapıyoruz, ancak bu ülkeler için tersi bir durum söz konusu.”

Haberin Devamı

GÜNEY YARIM KÜREYE İHRACAT
Pekgüzel, panel radyatörde üretimin yılın ikinci yarısında yoğunlaştığını, ilk yarısının ise boş geçtiğini belirterek kapasiteyi tam olarak kullanabilmek amacıyla güney yarım kürede yer alan büyük pazarlara da girmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Kapasiteyi artırmaları sonrası gelecek yıldan itibaren Şili, Arjantin, Brezilya, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya ihracata başlamayı planladıklarını dile getiren Pekgüzel, “Bu ülkeler geçmişte Alman ve İtalyan firmalardan alıyordu. Şimdi bu boşluğu biz doldurmuş olacağız. Navlun maliyetini rağmen bizim için karlı pazarlar” dedi.

Yazarlar