Ekonomi Oscar'lı film mafyası

Oscar'lı film mafyası

15.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Oscar'lı film mafyası

Oscarlı film mafyası


Vizyona yeni giren, Oscar adayı filmlerin korsan CD'leri trilyonluk pazar yarattı. Bu filmler büyük kentlerdeki sokak tezgahlarında 1.5 - 2 milyon liraya satılıyor


       Oscar adayı yeni filmler tezgaha düştü. Bilgisayarın yanı sıra televizyondan da izlenebilen VCD (video compact disc) ve DVD'ler (digital video disc) trilyonluk bir pazar yarattı.
       Sirkeci ve Tahtakale'de 1.5 - 2 milyon liradan peynir ekmek gibi satılan kaçak film CD'leri (VCD, DVD) Uzakdoğu ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye geliyor. Bu filmlerin ithalatı Kayserililerin, tezgahta satılması ise Ağrılıların elinde.
       Hava ve karayolu ile kaçak getirilen filmlerin çok hızlı bir şekilde piyasaya sürülüyor. Kahpe Bizans filmi vizyona girmesinden iki gün sonra CD film olarak tezgahlarda satılmaya başlandı. Star Wars filmi de Amerika'da gösterime girdikten yaklaşık iki hafta sonra Türkiye'de tezgaha düştü.

Vizyondaki filmler

       Şu anda vizyonda olan tüm filmleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya gibi büyük kentlerdeki sokak tezgahlarında bulmak mümkün. Hatta nisan ayında vizyona gireceği açıklanan filmler bile tezgaha düşmüş durumda. "Ölümüne dövüş", "Risky" gibi daha vizyona girmemiş filmlerin CD kopyasını şimdiden almak mümkün. Dublajsız filmler 1 milyon 500 bin liraya, dublajlı veya altyazılı filmler ise 1 milyon 900 bin lira ile 2 milyon 500 bin liraya satılıyor.
       Tezgahlarda ve bilgisayarcılarda satılan korsan film CD'lerinden Warner Bross, United International Picture (UIP) ve Özen Film gibi resmi film dağıtıcıları oldukça rahatsız. "Bizim kapımızın önünde bile kaçak film satıyorlar" diyen Warner Bross Medya Departmanı'ndan Yasemin Fidan, şöyle konuştu: "Bir milyon liraya alt yazılı olarak bu filmleri piyasaya sürüyorlar. Daha vizyona girmemiş filmler tezgahlarda satılıyor. Bugüne kadar yakalanan oldu ama ceza alan olmadı. Ne olacak ki, yakalananların hepsi çocuk. Her zaman olduğu gibi bu işi tezgahlayanlar hiç yakalanamıyor."
       UIP'den Hakan Sonak ise "Biz daha filmi Türkiye'ye getirmeden, korsan olarak tezgahta satılmaya başlıyor. Star Wars filmi Amerika'da gösterime girdikten iki, üç hafta sonra Türkiye'de tezgahlarda satılmaya başlandı. O yüzden de film Türkiye'de pek ilgi görmedi" dedi.

Cezası ağır

       Polisin yaptığı baskınlar sonucunda yakalanan film CD'lerine el konularak, satıcıları mahkemeye sevk ediliyor. El konan korsan filmler imha edilirken satanlar ise 5846 sayılı fikir ve sanat eserlerine muhalefet ile 3257 sayılı sinema yasasından yargılanıyor. Bu suçların cezası ise üç aydan, üç yıla kadar hapis ve 2 milyar 400 milyon liradan, 4 milyar 800 milyon liraya kadar değişen miktarda para cezası.

117 bin film imha edildi

       Türkiye'de Amerikan menşeli yedi büyük film dağıtımcısının temsilciliğini üstlenen AMPEC, piyasaya sürülen kaçak filmleri takip ediyor. Polisle ve avukatları aracılığı ile baskınlar düzen AMPEC, bu tip korsanlığın yasal takipçiliğini yapıyor. 1998 yılında 6 bin 302 adet korsan CD yakalanırken, 1999'da 59 ayrı yere baskın düzenlenerek 110 bin 903 adet korsan CD ele geçirildi.
       AMPEC Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sapancılar, 1999 yılı sonu itibarıyla tüm Türkiye'de kaçak 117 binin üzerinde film CD'sinin yakalanarak imha edildiğini söyledi. Sapancılar, "Biz temsil ettiğimiz firmaların yasal haklarını korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak tezgahlarda veya işyerlerinde yakalattığımız filmler, bir saat sonra yine tezgah üstüne çıkıyor. Bu işe devletin de el atması gerekli" dedi.

Türk korsanlar acemi

       ABD, film korsanlığının anavatanı. Bu ülkede gösterime giren filmler sinema salonlarında bir el kamerasıyla video kasete kaydediliyor. Bu kasetler sonra bir master CD'ye yazılıyor. Master CD'ler, Singapur, Malezya ve Bulgaristan'a gönderiliyor. Bu ülkelerde çoğaltılan CD'ler bütün dünyaya dağıtılıyor.
       Türkiye'ye getirilen yabancı film CD'leri Türkçe altyazılı olarak da piyasaya sunuluyor. Altyazılar bilgisayar aracılığıyla çoğaltılacak CD üzerine geçiriliyor.
       Vizyona giren yeni Türk filmleri de aynı yöntemle çoğaltılıyor. Ancak Türk korsanlar ABD'liler kadar tecrübeli değil. Filmler kameraya kaydedilirken, seyircilerin kafaları da çıkıyor. Kahpe Bizans ve Güle Güle filmlerinin kopya CD'lerinin piyasaya sunulan ilk kopyalarında kameranın önünden geçenler, kayan görüntüler ve CD kapağında fotokopiyle çoğaltılan tanıtım resmi bulunuyordu. Her iki filmin daha sonra piyasaya sunulan kopyalarında ise bu hataların bir kısmının düzelmiş olduğu görüldü.