Ekonomi Otomobil tutkusuyla arasına ölüm girdi

Otomobil tutkusuyla arasına ölüm girdi

08.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Nuri Otay, çocukluğunun otomobil sevdasını mühendislik eğitimiyle birleştirmiş, ilk çalıştığı şirket olan Ford Otosan’da 28 yılda genel müdürlüğe kadar yükselmişti

Otomobil tutkusuyla arasına ölüm girdi

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, önceki gün geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Sağlık sorunları bulunmadığı belirtilen Otay’ın ani ölümü, otomotiv dünyasını yasa boğarken, cenazesi yarın Levent Camii’ndeki öğle namazının ardından toprağa verilecek.
Askerlikten sonra ilk çalışmaya başladığı şirket olan Ford Otosan’ın Genel Müdürü olarak başarılı projelere imza atan Otay, çocukluk günlerinden başlayan tutkusunu Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’ndeki eğitimiyle birleştirmişti. Askerlik sonrası, 1983’te Anadol’un üretildiği dönemde Ford Otosan’a giren Nuri Otay’a, öncelikle Elektroforez Boyahane projesinin otomasyon sisteminin devreye alınması görevi verilmiş.

Köln fabrikasında da görev yaptı
Projeyi başarıyla tamamlayan Otay, ardından Dış Satın Alma Müdürlüğü, İstanbul Fabrika Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Otay, 2000 yılında kurulan Kocaeli Fabrikası’nın ilk müdürü olan Otay, fabrikanın bugünkü haline getirilmesine büyük katkı sağladı. Otay, bu başarısıyla 2007-2008 arasında Ford Avrupa’ya bağlı çalıştı. Köln fabrikasının direktörlüğünü yürüten Otay, 2009’da bu kez Genel Müdür Başyardımcısı olarak Ford Otosan’a geri döndü. Otay, 2010 yılının mart ayında Ford Otosan’da Genel Müdür oldu.
Transit Connect’le gururluydu
Anadol’un üretildiği dönemde işe başladığından, yerli katkısı yüksek projelere büyük önem veren Nuri Otay, Otosan’da geliştirilen ilk yerli dizel motor olan ERK’i her zaman övgüyle anlatırdı.
Transit Connect’in ABD’ye ihracatı ve New York taksi projesi, Ford Otosan Ar-Ge’sinin geliştirilmesi, Türkiye’de geliştirilip üretilen yerli Cargo kamyonun uluslararası nitelik kazanması, yeni Transit projesi ve son olarak Ford Otosan’a üçüncü fabrikayı kurduracak yeni hafif ticari araç projesi onun emeklerini taşıyordu.

Son eserini göremedi
Transit Connect’in ABD’ye ihracı ve taksi olarak New York’ta kullanılması onun gurur duyduğu işlerdi. Ancak son hayali olan ve geçtiğimiz haftalarda bizzat açıkladığı üçüncü fabrikanın temelinin atıldığını göremedi. Genel Müdür Başyardımcısı Grant Belanger, Otay’ın ölümü nedeniyle vekaleten Genel Müdürlüğe getirildi.
Bu arada Otay’ın vefat ettiği gün, Ford Otosan’a üzücü bir tesadüf yaşattı. Nitekim toplantı için Roma’ya giden Ford bayilerinden 12 kişi, 2006 yılının 6 Şubat günü geçirdikleri kaza sonucu hayatını kaybetmişti.



Haberin Devamı

Bir saati boş değildi

Tam bir Alman disiplini içinde çalışan, işine aşık bir insan olarak bilinen Nuri Otay, bir saatini bile boş geçirmeyi arzu etmezdi. Fırsat bulduğu her dakika, onu bilgisayarının başında görmek biz gazeteciler için olağan bir görüntüydü. Teknolojiye de meraklı olan Otay, laptop dışında bir de iPad kullanıyor, soranlarla yeni iPad uygulamalarını paylaşmayı da ihmal etmiyordu. Hatta sunumlarda bile iPad kullanan nadir yöneticilerdendi.
İşine, kendi deyimiyle “otomotif”e ve markaya tutkusunu, heyecanıyla birleştiren Otay, Ford Otosan’daki her gelişmeyi gözleri parlayarak aktarırdı. Ford Motor Company içinde de çok sevilen bir kişilik olan Otay, Detroit Fuarı’ndan dönerken bir sonraki toplantıya mutlaka gelmemizi tembihlemişti. “Tüm gelişmeleri aktardınız, dahası da mı var?” dediğimizde, “Bizde her zaman haber vardır” yanıtını vermişti. Nitekim, Ford Otosan’ın 2011’deki liderliğini vurgulayan Otay, birden bire üçüncü fabrika yatırımına geçmiş ve orada bulunan tüm gazetecileri şaşırtmıştı.
Çalışma arkadaşlarının yanı sıra basın mensuplarının emeklerine de gösterdiği saygı, onun en büyük özelliğiydi. Nitekim söz konusu toplantıda “Bu liderliğe ulaşmamızda bizlere desteklerini esirgemeyen gazeteci dostlarımıza teşekkür etmek istiyoruz” demiş ve ardından salonda bulunan Ford Otosan çalışanları ile birlikte bizleri alkışlamıştı.


Başarılı projeleriyle yaşayacak


NİHAT ERGÜN Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Otay’ın eşine yolladığı mesajda, “Gerçekleştirdiği proje ve eserlerle unutulmaz izler bırakan merhumun, otomotiv sektörü için her zaman büyük bir ilham kaynağı olacağına inanıyorum” derken, Mustafa Koç’a yolladığı taziye mesajında da “Merhumun vizyon ve hedeflerinin korunacağına, projelerinin en iyi şekilde devam ettirileceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

MUSTAFA KOÇ Koç Holding Yön. Krl. Bşk.
“Başarıları saymakla bitmez. Hepsi bir yana insanlığı ve dostluğuyla yüreklerimizde yer etmiş, hepimizin sevdiği bir çalışma arkadaşımızdı. Başımız sağolsun.”

Haberin Devamı

TURGAY DURAK Koç Holding CEO
“28 yıllık çalışma arkadaşımı, aile dostumu zamansız ve ani kaybetmekten büyük üzüntü duyuyorum.”

STEPHEN ODELL Ford Avrupa Başkanı
“Nuri Otay’ı tanıyanlar olarak hepimiz onu kaybetmenin üzüntüsü ve acısını yaşıyoruz. Ailesinin ve bütün Ford Otosan çalışanlarının bu zor günlerinde dualarımızla yanlarında olacağız.”

KUDRET ÖNEN OSD Yönetim Kurulu Başkanı
“Otomotiv sanayi mensupları olarak kendisine her zaman minnettar kalacağız.”