Ekonomi ‘Otomobilin ihtiyaç olduğunu gördük’

‘Otomobilin ihtiyaç olduğunu gördük’

05.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Araç bulunurluğu konusunda yaşanan sıkıntılara rağmen haziranda Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, yaklaşık yüzde 1’lik artışla 80 bin 652 adet oldu.

‘Otomobilin ihtiyaç olduğunu gördük’

Levent Köprülü- Bu rakamın, 10 yıllık haziran ayı ortalaması açısından rekor olduğu dile getirildi. Bununla birlikte bu yılın ilk yarısında toplam pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 azalarak 357 bin 904 adet olarak gerçekleşirken, aynı dönemde otomobil satışlarında da yüzde 10.3 azalma meydana geldi ve 278 bin 282 adet satış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Ocak - Haziran dönemi otomobil ve hafif ticari araç satış adetlerine ilişkin toplantısında konuşan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, kurlar ve başka nedenlerin de etkisiyle otomotiv pazarında fiyat istikrarına ilişkin sıkıntılar yaşandığını dile getirirken, “Birkaç yıl öncesine göre otomobil fiyatları şaşırtıcı boyuta gelmesine rağmen markadan markaya değişiklik olsa da, yüksek taleple birlikte otomobil alımlarında bekleme süreleriyle karşı karşıyayız. Bu da bize otomobilin, yani mobil olmanın gerçekten bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor” dedi.

2023’te de sürebilir

Bazı markaların bazı modellerinde aydan aya rahatlamalar olsa da, sektör genelinde sıkıntıların 2023 yılında da süreceğini kaydeden Bozkurt, bu yıl ODD olarak araç bulunurluğunun yanı sıra sektörün gelişimine de odaklandıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Bozkurt, “Amacımız sektörün gelişerek 1000 kişiye düşen otomobil adetlerinde AB’yi yakalayacak şekilde ilerlemek. Elbette araç bulunurluğunun artması yönünde birçok çalışma yapıyoruz. Otomotiv sektörü; istihdam, üretim, yan sanayi, dolaylı ve direkt oluşturduğu vergilerle ekonomiye birçok anlamda hizmet eden bir alan. Son 16 yılda 70 milyar dolar civarında bir cari fazla vermiş durumda ve ihracat konusunda genel olarak ilk sırada yer alarak ekonomiye büyük katkı sağladı” dedi.