Ekonomi Otomotiv’de Avrupa pazarları daralıyor

Otomotiv’de Avrupa pazarları daralıyor

20.10.2008 - 10:50 | Son Güncellenme:

.

Otomotiv’de Avrupa pazarları daralıyor

Küresel finansal krizin Avrupa’yı da etkisi altına almasıyla birlikte otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 70’inin yapıldığı Avrupa Birliği (AB) üyesi 26 ülkenin 16’sında, eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre ihracat geriledi.

Haberin Devamı

AA muhabirinin Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) kayıtlarından derlediği bilgilere göre, otomotiv sektörü yılın 3 çeyreğinde, 5 kıtada toplam 168 ülke ile 13 serbest bölgeye ihracat yaptı.

Bu dönemde, yüzde 35’lik artışla 19 milyar 285 milyon dolar ihracat ile 2007 yılının tamamında gerçekleştirilen 20 milyar 63 milyon dolarlık otomotiv ihracat rakamına yaklaşma başarısını gösteren sektörün Avrupa’daki pazarlarında özellikle yılın ikinci yarısından itibaren daralma gözlenmeye başladı.

İHRACAT ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

Son yıllarda ekonominin lokomotifi olan sektör, aylık bazda uzun süredir 2 milyar doların üzerinde ihracat rakamını yakalarken, bu trend Ağustos ayında kırıldı.

Ocak ayında yüzde 78,98’lik artış ve 2 milyar 14 milyon dolarlık ihracatla yıla başlayan sektör, Şubat’ta 2 milyar 297 milyon, Mart’ta 2 milyar 345 milyon, Nisan’da 2 milyar 330 milyon, Mayıs’ta 2 milyar 380 milyon, Haziran’da 2 milyar 251 milyon ve Temmuz’da 2 milyar 315 milyon dolar ihracat yaptı.

Haberin Devamı

Ağustos ayında ise yılbaşından itibaren aylık bazda en düşük ihracat artış hızını gören sektör, yüzde 7,9’luk artışla 1 milyar 377 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Eylül ayında ise Avrupa pazarlarındaki ciddi oranlı düşüşlere rağmen ihracat, Rusya gibi bazı çevre ülkelere yapılan ihracat sayesinde yüzde 16,4’lük artışla 1 milyar 972 milyon dolar oldu.

AVRUPA PAZARLARI EKSİ GÖRÜNÜMDE

Avrupa’da ise Ağustos ayından itibaren rakamlara yansımaya başlayan ihracat artış hızındaki yavaşlama ve bazı pazarlara yapılan ihracattaki gerileme, Eylül ayında iyice belirginleşti.

Otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 70’inin gerçekleştirildiği AB üyesi 26 ülkenin 16’sında, Eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre ihracat geriledi.

İhracat hızı önceki aylara kıyasla yavaşlamasına rağmen, Fransa, İngiltere, Belçika, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Finlandiya, Danimarka, Lüksemburg ve Estonya’ya yapılan ihracat, Eylül’de de artış trendini sürdürürken, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, İrlanda, Avusturya, İsveç, Yunanistan, Portekiz, Polonya, Letonya, Litvanya, Slovakya, Malta, Bulgaristan ve Romanya pazarında geriledi.