Ekonomi ÖTV indirimi, 1 günde 15 günlük araç sattırdı

ÖTV indirimi, 1 günde 15 günlük araç sattırdı

18.03.2009 - 00:56 | Son Güncellenme:

Hükümetin aldığı ÖTV’de indirim kararını hızla uygulayan üreticiler, indirime kampanyaları da ekledi. Sektör temsilcileri ilk gün tüm markaların 3 bin 500 araç sattığını belirtiyor

ÖTV indirimi, 1 günde 15 günlük araç sattırdı

Hükümetin motorlu araçlarda Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) üç ay süreyle indirmesi, bayii trafiği ve satışlara hareket kattı. Otomobil firmalarının, ÖTV’deki indirimleri destekleyen kampanyalar uygulaması, bazı bayilerde ziyaretçi ve telefon trafiğinin 5 kat artmasına neden oldu.
Özellikle binek otomobilde ÖTV indirimi sonrasında ciddi fiyat avantajı oluşması, kriz döneminde alım taleplerini erteleyen müşterileri harekete geçirdi. İndirimin resmen devreye girdiği 16 Mart gününden itibaren bayilerin telefonları kilitlenirken, satış temsilcilerinin bilgi almak isteyen müşterilere yetişmekte zorlandığı görüldü.
Özellikle büyük hacimli markaların showroomlarında günlük telefon trafiği 15’ten 200’ün üzerine çıkarken, 2 ila 4 arasında değişen günlük satışın ve sipariş kaydının sadece pazartesi günü 15 adede yaklaştığı görüldü. Artışların, belirli oranlarda Anadolu kentlerinde de hissedildiği belirtiliyor.

İlk 15 gün faktörü
Vergilerdeki indirimin, kampanyalarla desteklenmesi sonucu artan bayii trafiği, benzeri şekilde markaları da hareketlendirdi.
Bu ay içinde, indirimle ilgili açıklamanın yapıldığı güne kadar geçen 15 günlük sürede satışları düşük seviyede gerçekleşen bazı markalar, kararın açıklanmasıyla birlikte umulanın üzerinde rakamlara ulaştıklarını belirtiyorlar. Örneğin Chevrolet’nin, ilk 15 günde 100’ün üzerinde satış yaptığı, indirimin uygulamaya girdiği ilk gün 80 civarında bayi satışı gerçekleştirdiği bildiriliyor. Dacia’nın stoklarında bulunan 500 araç ise, bayiler tarafından tamamen eritildi.

3.500 araç satıldı
Fiat İş Birim Direktörü Okan Baş, 600 adetlik satış bağlantısı yaptıklarını belirtirken, Doğuş Otomotiv VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun da, önceki gün 200 adedin üzerine çıktıklarını aktardı. Sektör temsilcileri, ilk gün tüm markaların 3 bin ila 3 bin 500 adet arasında satış yapmış olabileceği tahminini yaparken, ay sonunda toplam satışlarda yüzde 50’ye yaklaşan bir artış olmasını bekliyorlar.

Haberin Devamı

Bayilere gelen halk ne dedi?
Ali Rıza Uğraş - Esnaf: 2 yaşında arabamız vardı. İndirim uygun gelince üzerine biraz daha koyup değiştirmek istedik.

Sadık Altay - Şirket sahibi: Durgunluk var diye insanlar paralarını tuttular. Şimdi böyle fırsatlarda harcamayı düşünüyorlar. İndirimin fiyatlara yansıması bize çok uygun geldik, almayı düşünüyorum.

Ali Aslanoğlu - Tiyatro Sanatçısı: Bu indirim birikimimizi değerlendirmek için çok güzel oldu.

Ali Keskin - Emekli: Kriz yok, insanlarda çok para var. Herkes bu şekilde piyasaya çıkarsa kriz kalmaz. Böyle indirimleri kaçırmamak lazım. Akıllı insan gelir alır.

Mesut Aktulga - Öğretmen: Fiyatların aynı olduğunu gözlemledim. Sanki önceden haber alınarak yükseltilmiş. Ben sürekli takip ediyorum, 2 ay öncesinin fiyatlarına geri döndü.

Haberin Devamı

Muharrem Macun - Emekli: İndirim 3 aydan fazla olmalı. Benim aracım var, böylelikle satıp yenisini alacağım.

Kampanyalara gaz verildi!
Günde 12 TL’ye otomobil
Ford, ticari araçlarda ÖTV ve KDV oranlarını sıfıra çekti. Transit Connect kombiler 24 bin 575 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Binek araçlarda da yüzde 0.99 faizli kredi desteği var. Tüketiciler 10 bin TL peşinatla, günde 12 TL taksitle Ka, günde 14 TL’ye Fiesta, 21 TL’ye Focus alabiliyor.

Ek indirimler yaptı
Renault Symbol’ün başlangıç fiyatı 20 bin 40 TL, Megane Sedan’ın 25 bin 720, Clio HB’in 23 bin 450 TL olarak açıkladı. Megane Sedan’ın tüm versiyonlarında 15 bin TL için 15 ay vadeli, Clio HB ve Symbol modellerinde de 10 bin TL için 10 ay vadeli yüzde “0” faizli kredi desteği var.

Fiat ‘KDV bizden’ dedi
Fiat, “ÖTV devleten, KDV bizden” sloganıyla ticari araçlarında 8 bin 600 TL’yi aşan indirimler yaparken, binek otomobillerinde ise başlangıç fiyatları itibariyle 5 bin 500 TL’yi aşan indirimlerle beraber Mart ayı boyunca 5 yıl veya 150 bin km uzatılmış garanti hediye ediyor.

1.000 TL’lik ek paket!
Peugeot, ÖTV indirimine ek olarak çevre duyarlılığına destek olmak için Blue Lion standartlarına sahip bazı modellerinde uyguladığı 1.000 TL’lik ek fiyat avantajını sürdürüyor.

Haberin Devamı

İşsizlik sigortası hediye
Kampanya sürdüren Hyundai, Türkiye İş Bankası üzerinden kredi kullanarak araç alanlara, Anadolu Hayat Emeklilik’in “Kredi Destek (işsizlik) Sigortası”nı hediye ediyor. İşsiz kalınması durumunda, ilk 6 ay 2 bin 250 TL’lik tutara kadar kredi borcu taksitleri karşılanıyor.

Passat 12 bin TL ucuzladı
Doğuş Otomotiv, 28 bin 80 TL anahtar teslim fiyatı olan Polo 1.4 80 HP modelini, ÖTV indiriminin yanı sıra ekstra indirimle 22 bin 300 TL’ye satıyor. İndirim öncesinde 50 bin 350 TL olan Passat 1.6 (102 HP) versiyonunun fiyatı da, ÖTV indirimi ve ekstra avantajla 38 bin 300 TL’ye düşürüldü.

Skoda’dan ekstra indirim
Yüce Auto, özel indirim kampanyası başlattı. Yüzde 6 ila 12 arasında ekstra indirim uygulanıyor. Fabia 1.2 modeli 21 bin 700 TL, Roomster’ın 1.2 lt motorlu versiyonunu 23 bin 300 TL, Octavia 29 bin 600 TL, yeni Superb 1.4 TSI 41 bin 400 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

ÖTV indirimi, 1 günde 15 günlük araç sattırdı

BEYAZ EŞYA
İndirim başlamıştı!
KDV indiriminin beyaz eşya sektöründe, pazarı hareketlendirici etkisi olmadığı öne sürüldü. Aralarında Bosch, Arçelik, Vestel ve Aygaz’ın da bulunduğu bayiler, krizle birlikte büyük oranlı indirimler yaptıklarını bu yüzden son paketin kendilerini etkilemediğini belirtti.
Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, buzdolabı, çamaşır, bulaşık, fırın ve kurutucu için, mevcut “KDV-ÖTV Bizden” kampanyasının üzerine yüzde 6.7 oranında ÖTV indirimini ayrıca uyguladıklarını bildirdi. Çakıroğlu, ÖTV indirimini fiyatlarına indirim olarak yansıtarak, tüketicilerin satın alma gücüne destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

EMLAK
Soran çok, alan yok

Net 150 metrekare ve üstü konutlar için dünden itibaren uygulanmaya başlayan yüzde 10’luk KDV indiriminin konut satışlarını artırmadığı gözlendi. Konut sektöründe ortaya çıkan hemen teslim konut stokunu eritmesi beklenen KDV indirimi, söz konusu konutların sadece yüzde 5’lik kısmını kapsadığı için beklenen etkiyi göstermedi.
Firma yetkilileri, konut almak isteyen vatandaşların yoğun olarak indirimden nasıl yararlanacaklarını sormaya başladıklarını belirtti. Yetkililer, yapılan indirime rağmen 150 metrekareden büyük konutlara olan talebin ise sınırlı kaldığını söylediler.