Ekonomi Özelleştirme danışma kurulu oluşturuluyor

Özelleştirme danışma kurulu oluşturuluyor

11.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özelleştirme danışma kurulu oluşturuluyor

Özelleştirme danışma kurulu oluşturuluyor

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Uğur Bayar, dün Hazine Müstaşarı Mahfi Eğilmez ile yaptığı bir toplantı çerçevesinde iç borç danışma kuruluna benzer gayriresmi özelleştirme danışma kurulu oluşturulmasına karar verdiklerini söyledi.
Bayar, IMF Heyeti ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, oluşturulacak bu kurulda Merkez Bankası, Özelleştirme İdaresi, Hazine, Maliye ve DPT üst düzey yöneticilerinin yer almasını öngördüklerini bildirdi. Bayar bu kurulun 15 günde bir toplanacağını, özelleştirme işleminin her türlü yönünü görüşeceğini ve bu konuda da Eğilmez ile mutabakata vardıklarını söyledi.
Bayar, IMF konusunda da "Artık yapılamayacak şeyleri duymak istemiyorlar. Yapılmayacak bir rakamsal resim vermektense daha makul ama yapılabilecek bir şeyi duymayı tercih ediyorlar" dedi. IMF'nin özelleştirme programını gerçekçi bulduğunu, bütün bunların bir tane büyük proje yapmaya bağlı olduğunu ifade eden Bayar, "Bu olursa uluslararası piyasaların güveni tekrar sağlanır. Türkiye'de hala uluslararası kurumsal fonların bütün portföyleri normal seviyelerin çok çok altında" şeklinde konuştu.
Bayar Türk Telekom'un görevden uzaklaştırılan üst düzey yöneticileri ile ilgili başlatılan tahkikatla ilgili görüşlerini açıklarken "Kimse tahkikat falan yapmayın demiyor. Suçluysa ortaya çıkarın. Bu tahkikatin bu özelleştirmeyi etkilediği kesin" dedi. 1994 özelleştirme yasasından sonra yapılan her özelleştirmenin mahkemeye takıldığının altını çizen Bayar, "Eğer her özelleştirme mahkemeye takılıyorsa, demek ki bu işte bir hata var, demek ki bu iş böyle gitmiyor" diye konuştu.
Bayar Petkim özelleştirmesi konusunda şirket yöneticileriyle birlikte Başbakan Mesut Yılmaz'a bu ay ortasında bir tanıtım yapacaklarını da bildirdi. Bayar Otomatik fiyatlandırma mekanizması olması halinde de Tüpraş'ı özelleştireceklerini, Petrol Ofisi'nin hisselerinin de bu yıl satılmasına çalışıldığını söyledi.