Ekonomi ÖZSERMAYESİ GÜÇLÜ ŞİRKETLER ZİRVE YAPTI

ÖZSERMAYESİ GÜÇLÜ ŞİRKETLER ZİRVE YAPTI

08.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sermaye piyasalarını önümüzdeki yıl zorlu bir süreç bekliyor. Dalgalanmaların fazlaca yaşanacağı ve volatilitenin yüksek olacağı bir yıla giriyoruz.

ÖZSERMAYESİ GÜÇLÜ  ŞİRKETLER ZİRVE YAPTI

Böylesi bir ortamda mali yapısı zayıf firmalara ait hisselerde daha fazla savrulma yaşanırken özsermayesi güçlü şirketler ağırlıkları ile öne çıkabiliyor. Esasen geçmiş yıllara ait veriler de bunu ispatlar nitelikte.
Son 10 yıllık süre zarfında özsermayesi güçlü 10 şirket endeksten daha iyi bir performans sergiledi. Dahası 2013 yılında da aynı şirketler yine getirileri ile öne çıkmayı başardı. Güçlü özsermayeleri ile dikkat çeken bu firmalar; Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Aygaz, Ford Otosan, Eczacıbaşı İlaç, Tofaş Oto. Fab., BSH Ev Aletleri ve Aselsan.

Haberin Devamı

ÖZSERMAYESİ GÜÇLÜ  ŞİRKETLER ZİRVE YAPTI


Krizde ayakta kaldılar
Söz konusu hisseler piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak zaman zaman gerileme yaşasalar da geçen 10 yıllık zaman diliminde yatırımcısına kazandırdı. Bunda şüphesiz krizlerde güçlü özkaynaklarına dayanabilmelerinin etkisi göz ardı edilmemeli.
Neticede özkaynak, firmanın sarsıntılara karşı direncinin ne boyutta olabileceğini göstermesi açısından önemli bir veri. Hal böyle olunca da gerek kaynak sağlamada gerekse alacaklılarına karşı güvence oluşturmada hatırı sayılır bir işlev görüyor. Zaten bu nedenledir ki özsermayesi güçlü ve yatırımlarının büyük bölümünü özkaynakları ile finanse eden bir firma, kredi verenler açısından “düşük riskli” kategorisinde görülebiliyor.

Haberin Devamı



Yatırımcı da takip ediyor

Özsermaye, kredi verenler kadar yatırımcılar açısından da takip edilen kalemlerden birisi. Neticede bu veri şirketin defter değerinin tespitinde de baz alınıyor. Zira defter değeri, şirketin piyasa değerinin özkaynaklara bölünmesi ile bulunmakta. Halihazırda özsermayesi itibariyle öne çıkan 10 şirketten, Eczacıbaşı İlaç’ın Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı 0.43 iken özsermayesi 2.8 milyar TL’yi gösteriyor. ™irketin piyasa değeri ise hâlâ 1.2 milyar TL.
Öte yandan Ereğli Demir Çelik 1.1 oranındaki piyasa defter değeri ile işlem görüyor. Aygaz ve Enka’nın piyasa defter değeri ise sırasıyla 1.11 ve 1.84 seviyelerinde bulunuyor. Düzenli temettü ödemeleri ile dikkat çeken bu şirketler içerisinde temettü ödeme yoğunluğu en yüksek firma ise Ford Otosan. Ford Otosan her yıl neredeyse iki defa temettü ödüyor. Şirket farklı pazarlara yönelimini sürdürürken düzenli kar dağıtım politikası ile sektörde öne çıkıyor.
Listede yer alan Enka İnşaat’ın satış gelirlerinde ise her dönemde artış görülüyor. Net kâr marjı ve özvarlık kârlılığı açısından sektörün en başarılı şirketlerinden birisi.
Ereğli Demir Çelik ise Türkiye’nin en büyük entegre çelik üreticisi konumunda bulunuyor. Sektörlerinin öncü firmaları olan bu şirketler, sadece güçlü özsermaye yapıları ile değil aynı zamanda satış ve kârlılıkta gösterdikleri performanslarıyla da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

ÖZSERMAYESİ GÜÇLÜ  ŞİRKETLER ZİRVE YAPTI

SIKI TATİLCİLER, HALKA ARZ VE ULAŞTIRMA ENDEKSİNİ UÇURDU

Bugünlerde herhangi bir gazetenin sayfasını açtığınızda karşınıza çıkan ilanların büyük çoğunluğunun gayrimenkul ve promosyonlu tatiller olduğunu görmek mümkün. Erken rezervasyonlar, indirimli fiyatlar şimdiden yaz tatili hayalini kuranların iştahını kabartırken, borsada da ulaştırma şirketlerinin yükselmesine neden oluyor. Herhangi bir gelişmenin borsaya nasıl etkisi olacağı yönünde değerlendiren yatırımcılar, artan tatilci sayısının ulaştırma sektörüne de katkıda bulunacağı bağlantısını kurmakta gecikmedi.
Yılın en fazla değer kazanan endeksi Halka Arz Endeksi olurken, bu Endeksteki ağırlığı yüzde 58.60 olan Pegasus’un yüzde 116’lık değer artışı, endeksin çıkışında etkili oldu. Halka Arz Endeksi’nden sonra yüzde 45.47 ile en fazla yükselen ikinci endeks Ulaştırma Endeksi oldu. Bu endeksin çıkışında da ağırlığı olan THY ve Pegasus’un etkisi görülüyor. Pegasus’un yılbaşından bu yana getirisinin yüzde 116 olması yatırımcısının yüzünü güldürüyor. Pegasus’un tatilcilere sağladığı indirimli fiyat politikası brüt satışları kadar kârını da olumlu yönde etkiliyor.
Şirket geçtiğimiz yılsonu elde ettiği satış gelirine neredeyse 2013’ün dokuz aylık dönemde ulaştı, kârlıkta ise geçmeyi başardı. Firma gerçekleştirdiği fiyat politikası ile uçakla yolculuğu daha geniş bir kesime ulaştırabiliyor. Bu durum satışların ve kârın artmasına imkan sağlıyor. Firma yeni yıla 30 ülkedeki 76 uçuş noktası ile girecek.

Haberin Devamı

ÖZSERMAYESİ GÜÇLÜ  ŞİRKETLER ZİRVE YAPTI

GAYRİMENKUL ENDEKSİ HÂLÂ 2006 SEVİYESİNİN?ALTINDA?SEYREDİYOR

BIST GMYO Endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 11.7 değer kaybetti. Piyasadaki genel düşüşle bu oran belki kabul edilebilir. Ancak endeksin hâlâ 2006 seviyesinin altında olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Dolar bazlı grafiğe baktığımızda GMYO Endeksine 2000 yılından yatırım yapanların arada geçen süre zarfında herhangi bir kazanç elde edemediği görülüyor. Bununla birlikte seçici davranmasını bilenler ise kazandı. Doğuş GMYO ve Vakıf GMYO yatırımcısına uzun vadede kayda değer bir getiri sağlarken 2013 yılında da yüzde 100’ün üzerinde kazandırdı.
Gayrimenkul Endeksi’nin değer kaybetmesinin asıl nedeni ise Emlak Konut GYO’daki düşüş. Hissenin endeksteki ağırlığı yüzde 63.65. GMYO Endeksi’ne, faaliyet alanını değiştirerek gelen firmaların da katkısının olduğunu söylemek zor. Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, fiyatların dalgalanmasını normal buluyor. Gayrimenkul fiyatlarını besleyen sebepler var oldukça, fiyatlar düşse dahi sonrasında tekrar yükselir, diyor. Şunu da unutmamak gerekiyor: Faizlerin düşük seyri sektörü destekledi. Faizlerde yukarı yönlü bir hareket sektörü de ister istemez olumsuz yönde etkileme olasılığını bir tarafa not etmekte fayda var.