Ekonomi Pakistan'ın mega projesinde Türk imzası

Pakistan'ın mega projesinde Türk imzası

03.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pakistan'ın mega projesinde Türk imzası

Pakistanın mega projesinde Türk imzası

İKİ kez askıya alındıktan sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de tavsiyesiyle yeniden başlatılan, bir bölümü Türkiye'nin önde gelen firmalarından STFA tarafından yapılan bin 600 kilometrelik büyük otoyol projesinin ilk etabı görkemli törenlerle açıldı.
Pakistan'ı bir başta bir başa geçerek, Türk cumhuriyetleri ve Afganistan'ı Hint Okyanusu ile bağlayacak otoyolun ilk etabı 334 kilometre. Koreli Daewoo'nun inşaatını üstlendiği otoyolun, en zor bölümü sayılan Lahor Çevre Yolu'nu ise, STFA yaptı. İkinci etabını Bayındır Holding'in yapacağı yolun temeli de 12 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katılacağı törenle atılacak.
Başkent İslamabad ile ülkenin sanayi kenti Lahor'u birbirine bağlayan ilk etabın açılışı töreni, Pakistan Parlementosu önünde başladı. Pakistan kabinesi, milletvekilleri, çeşitli ülkelerden 40'a yakın gazeteci, çok sayıda davetli otobüslerle otoyola çıktı. Vatandaşların da katılmasıyla yolda binlerce araçlık konvoylar oluştu. Yol boyunca, her kavşakta toplanan Pakistanlılar festival havası yaratırken; Başbakan Başbakan Navaz Şerif tam 7 yerde açılış yaptı.
En görkemli tören ise, STFA tarafından yapılan 100 milyon dolarlık (yaklaşık 20 trilyon lira) Lahor Çevre Yolu'nda gerçekleşti. 5 kilometreye ulaşan konvoy nedeniyle çevre yolunun tamamen tıkandığı, binlerce kişinin izlediği, havai fişek gösterilerinin yapıldığı tören sırasında, Pakistanlılar yollarda dans etti.

Törende uzun bir konuşma yaparak, muhalefeti eleştiren Başbakan Navaz Şerif, çevre yolunu 6 ay gibi kısa bir sürede bitiren STFA'nın yöneticilerini kutladı. STFA Yönetim Kurulu Murahhas Azası Neşet Akmandor'a 6 uzun köprüyü içeren çevre yolundaki kaliteye hayran kaldığını söyleyen Şerif "Size burada daha çok ihtiyacımız var. Burada yapacağınız daha çok iş var" dedi.
Daha sonra açılış nedeniyle bir yemek veren STFA Genel Müdürü İbrahim Özen, Pakistan'a ilk gelen Türk firması olduklarını belirterek, şu ana kadar 450 milyon dolarlık (yaklaşık 90 trilyon lira) iş üstlendiklerini bildirdi. 160 kilometrelik İndus Karayolu'nun ile 138 milyon dolarlık Ormara Askeri Limanı'nın tamamlanmak üzere olduğunu belirten Özen, İndus Karayolu'nun Demirel tarafından açılacağını söyledi. Özen, sulama kanalları ve tünelleri içeren 80 milyon dolarlık bir projeyi daha aldıklarını, 150 milyon dolarlık yeni bir proje daha almak üzere olduklarını kaydederek, toplam iş hacminin 700 milyon dolara (yaklaşık 140 trilyon lira) ulaşacağını bildirdi.