Ekonomi PARAYA HÜCUM

PARAYA HÜCUM

28.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Kıbrıs’ta son dakika değişikliği olmazsa bir haftanın ardından bankalar açılacak, polis para alarmında. Bankaları İngiliz özel güvenlik timleri koruyacak. Halkın isyanından ve karmaşadan korkuluyor.

PARAYA HÜCUM

Rum Laiki ve Kıbrıs Bankaları’nda bulunan mevduatlardan kesinti yapılmasına yönelik karar alınması, bavullarla yurtdışına para kaçışını hızlandırdı.
Rum basınına yansıyan haberlere göre önceki gün bir işadamı yurt dışına 400 bin euro kaçırırken yakalandı. Rum işadamının bavulunda yapılan araştırmada paranın eşyaların arasına saklandığı belirlendi. İki vatandaşında 96 ve 100 bin Euro ile gümrükte yakalandığı ifade edildi. Rum yönetiminin de, bankaların bugün açılacak olması nedeniyle sınır kapılarındaki polis ve gümrük görevlilerine “sınırdan bavullarla para kaçışı olabilir dikkatli” olun talimatı verdiği öğrenildi
Zarar yüzde 80 olacak
Maliye Bakanı Michalis Sarris de, Troyka ile anlaşma çerçevesinde mevduat sahiplerinin zararının yüzde 80’lere ulaşabileceğini açıkladı. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis de, ekonomik krizden sorumlu tuttuğu Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’i istifaya davet etti.
Ancak Dimitriadis, “ülkenin içinde bulunduğu durum nedeniyle istifa etmeyeceğim” dedi. Dimitriadis ayrıca, Laiki Bankası’nın durumunun Haziran ayından beri bilindiğini ancak bankanın seçimler sebebiyle “solunum cihazında tutulduğunu” söyledi.
Kuzey’e akın ettiler
Bankaların kapalı olması nedeniyle Rum Kesimi’nde ekonomi de can çeker hale geldi. Kıbrıslı Rumlar kredi kartları ile alışveriş yapamadığı için Kuzey Kıbrıs’ı mesken tuttu. KKTC’ye geçen birçok Rum, hem kumarhanelerde hem de dövizcilerde kredi kartları ile Euro satın almaya başladı.
Rum yönetimi de bugün açılacak bankalardan “nakit kaçışını” önlemek amacıyla işlemlerde kısıtlamalara gidecek. Konu ile ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Mihalis Sarris, “sermaye kaçışını engellemek için tedbirler alınacağını, uygulamaların haftalarca süreceğini” söyledi. Bankaların da, hem kredi verme hem de yeni hesap açma işlemlerini daraltacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Şubeler Komşu’ya satıldı
Laiki ve Kıbrıs bankalarının Yunanistan’daki şubelerinin, Pire Bankası’na satılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Laiki ve Kıbrıs bankalarının Yunanistan’da toplam 290 şubesi bulunuyor. Bu bankaların Yunanistan’da dağıttığı kredi miktarı 22 milyar, mevduatları da 13,1 milyar Euro.

Bankaları İngiliz G4S koruyacak
Güney Kıbrıs’ın içine girdiği ekonomik krizin ardından uzun bir süredir kapalı olan ve yarın açılması beklenen bankaları, İngiliz güvenlik şirketi “G4S”nin koruyacağı haber verildi.

Borsalar gergin!
Güney Kıbrıs’taki kurtarma modelinin, ekonomileri riskli diğer Avrupa ülkelerinde de uygulanma olasılığı Avrupa borsalarına dün satış getirdi. Yunanistan, Güney Kıbrıs’ta en çok riski taşıyan ülke olarak bu düşüşten en çok etkilenen bölge oldu. Atina borsasında kapılra bir ara yüzde 6’ları geçti. Buradaki düşüşte kamudan yolsuzluk sonucu çalınan paraların bir bölümünün Rum tarafında kurulu bankalarda bulunduğunun tespit edilmesi de etkili oldu. Düşüşün Almanya ve Fransa gibi güçlü ekonomilerde de yaşanması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Görüşme kaygısı
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, AP’ye verdiği söyleşide Rum tarafında yaşanan ekonomik krizin görüşmelerin geciktirmesine neden olacağı endişesi taşıdıklarını söyledi. Eroğlu, “Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in enerjisini ekonomiye ayıracağın” işaret etti.
Milliyet’e konuşan KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ise, “Anastasiadis’ten görüşme yapmasını beklemenin saflık olacağını” söyledi. Özgürgün, “Rumlar ekonomik krizden çıkmanın yolunun, Kıbrıs sorunun çözümü olduğunu anlasa zaten sorun kalmayacak. Ama hiç bir zaman Kıbrıs sorunu gibi bir gündemleri olmadı” dedi.

‘Huzurun başkentine gelin’

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, AB ile Rumlar arasında varılan ekonomik anlaşmayı, “AB’nin Rumları dize getirme operasyonu olarak” değerlendirdi. AB’nin Rumlara, “beleşe ye iç sonra parasını Almanya ödesin tavrın tavrından vazgeç” ikazını yaptığını kaydeden Tatar, “AB, Rumların bu tavrına artık dur demiştir. Mevduatlardan yapılacak kesinti ile İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkelere de mesaj gönderiliyor Kıbrıs üzerinden” dedi.

Haberin Devamı


Kuzey Kıbrıs’tan ev alın
Milliyet’e konuşan KKTC Maliye Bakanı Tatar, Ruslara ve İngilizlere de, “Kuzey Kıbrıs gibi huzurlu bir ülke sizi bekliyor. Rum kesiminden buraya gelmeniz çok kolay. Oradaki evlerinizi satabilir, burada rahatlıkla ev alabilirsiniz. Yatırımlarınızı buraya yaparsanız daha rahat ve huzurlu bir yaşam sürersiniz” çağrısı yaptı. Kuzey Kıbrıs’ın bir İspanya, bir AB ülkesinden farksız olmadığını kaydeden Tatar, “Şimdi Rum tarafında kavgalar, krizler devam edecek. Ruslar ve İngilizler de huzurun başkenti KKTC’ye gelmeli. Burası huzurun başkenti bir ülkede” diye konuştu.


CNN ve BBC, KKTC’de
Lefke Avrupa Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Okan Veli Şafaklı, “Rumlar sanal olan ekonomilerinin cezasını çekiyor. Rusya’nın kara paralarıyla sanal bir zenginlik yaratmışlardı” dedi. Dünyaca ünlü BBC ve CNN gibi haber kanalları da, Güney’den KKTC’ye geçerek, Kuzey Kıbrıs’ın gündemine yer verdi.