Ekonomi Patronlar sınıfta kaldı

Patronlar sınıfta kaldı

09.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Patronlar sınıfta kaldı

Patronlar sınıfta kaldı

*TÜSİAD dün yaptığı Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, "Demokratikleşme Perspektifleri" adlı raporun arkasında durmayacağının sinyalini verdi. Basına kapalı toplantının ardından yapılan açıklamada 'rapor yazarı bağlar, TÜSİAD'ı değil' açıklaması yapıldı.
*TÜSİAD bu açıklamayla rapora sert muhalefet eden ve eğer rapor benimsenirse istifa edeceğini deklare eden yaklaşık 15 kişilik muhalif gruba boyun eğmiş oldu. Rapor günahıyla sevabıyla raporu hazırlayan Profesör Bülent Tanör'ün üstüne bırakıldı.
*Basına kapalı bölümde rapora sert muhalefet edenlerden Aydın Bolak, Halit Narin, Asım Kocabıyık, İlhan Şencan ve Necmettin Gökçe söz alarak raporu eleştirdiler. Sakıp Sabancı, Can Paker, Cüneyt Zapsu, Cem Duna, İshak Alaton, Korkmaz İlkorur ise raporu savunan konuşmalar yaptılar.
*Rapora karşı olduklarını salon dışında ifade edenlerin başında ise ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz ile Koç Grubu'nun eski yöneticilerinden Uğur Ekşioğlu geliyordu.
*Toplantıda ortaya çıkan tabloda TÜSİAD'ın iki ciddi kesime bölündüğü açıkça ortaya çıkıyordu. Bu kesimlerden raporu destekleyenlerin grubundaki Sabancı isminin altını çizmek gerekiyor. Çünkü gerek dünkü toplantıda ilk sözü alan Sakıp Sabancı gerekse toplantıyı yöneten masada yer alan Güler Sabancı rapordan yana tavır aldılar.
*Koç ailesini toplantıda Mustafa Koç temsil etti. O da toplantıda çok kısa bir süre kalarak konuşma yapmadan ayrıldı. Koç ailesinden Yüksek İstişare Kurulu'nda başkan yardımcılığı görevi yapan İnan Kıraç ve Rahmi Koç toplantıya katılmadılar. Yani TÜSİAD'ın iki önemli isminden Sabancılar raporu desteklerken Koç'lar karşı çıkar grupta yeraldılar.
*ANAP içinde ağırlıklı bir yeri olan Turgut Yılmaz'ın rapora karşı çıkması da gerek şahsının gerekse partisinin, başta MGK olmak üzere raporda yeralan konular hakkında ne tip bir bakışa sahip olduklarını sergiledi.
*Daha önce Milliyet'e "Rapor benimsenirse istifa ederim" açıklamasını yapan Aydın Bolak toplantıda hukuçulara incelettiği rapordan kısımlar okuyarak TÜSİAD üyelerine "Bunları onaylıyor musunuz" diye sordu. Oldukça iğneli konuşan Bolak sık sık rapor lehine konuşanlara laf atmayı da ihmal etmedi.
*TÜSİAD'ın kurucularından Asım Kocabıyık ise basına kapalı bölümde yaptığı konuşmada "Bu bizim kurduğumuz Dernek değil. Rapor kabul edilirse üyeliğimi gözden geçiririm" şeklinde konuştu.