Ekonomi Pazarları çeşitlendiriyoruz, alternatifli bütçe yapıyoruz

Pazarları çeşitlendiriyoruz, alternatifli bütçe yapıyoruz

01.11.2008 - 00:50 | Son Güncellenme:

Koç CEO’su Bulgurlu, krizin etkilerini bertaraf etmek için yeni pazarlara yöneldiklerini açıklarken Anadolu Grubu Başkanı Özilhan, “Yatırımları yavaşlattık, daha kontrollü bütçe yaptık” dedi

Pazarları çeşitlendiriyoruz, alternatifli bütçe yapıyoruz

Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya toplantısındaki tartışmalara kriz damgasını vururken Türk yatırımcılar krizin farklı gelişim senaryolarına karşı farklı planları hazır tuttuklarını açıkladılar. Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu bir yandan ihracat için yeni pazarlara yöneldiklerini bir yandan da alternatifli bütçe hazırladıklarını açıkladı.
Bülent Bulgurlu krizin ihracat pazarlarını etkilediğini belirterek bu durumu, pazarları çeşitlendirerek aşmaya çalıştıklarını söyledi. Bulgurlu “İhracat ağırlıklı çalışıyoruz. Krizin buradaki yansımalarından daha çok Avrupa pazarındaki daralma bizi etkiliyor. Biz bu durumu ihracatımızı çeşitlendirerek yapıyoruz. Avrupa’da azalan pazarın yerine daha önce ihmal ettiğimiz Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya ağırlık verdik” şeklinde konuştu.
Bulgurlu ihracat pazarlarındaki daralmanın dışında iç piyasanın da etkilenmeye başladığını, bunun kârlılıklara yansıyacağını söyledi. 2007’nin ikinci çeyreğine kadar beklediklerinden daha iyi neticeler aldıklarını, bu durum nedeniyle sıkıntılı döneme nakit ve likidite açısından daha sağlam girdiklerini belirten Bulgurlu, “Ciro ve kâr rakamlarımızda mutlaka bir etki göreceğiz. Ama dolar kuru günlük değişiyor. Şu anda bir tahminde bulunmak çok zor” şeklinde konuştu.

Eleman çıkarmak son çare
2009 yılı için alternatifli bütçe oluşturduklarını, holding bünyesindeki şirketlere gönderdiklerini söyleyen Bulgurlu, “Yıl kapanmadan gelişmelere göre birini seçeceğiz” dedi. Holdingin yatırım kararlarını 1-2 yıla bakarak değil, 5-10 yıl sonrasına göre aldığını belirten Bulgurlu, “Krizi fırsata çevirebiliriz” şeklindeki değerlendirmelerle ilgili de şunları söyledi:
“Biz her zaman Türkiye dışında faaliyet gösteren bir şirket olarak dışarıdaki gelişmeleri takip ediyoruz. Eğer fırsat demek oradaki imkânların doğması anlamına geliyorsa bunu düşünürüz. Ama bu imkânın doğup doğmayacağı şu anda belli değil.”
Eleman çıkarmak veya işleri yavaşlatmanın kendileri için son çare olduğunu söyleyen Bulgurlu, “Mümkün olduğunca bu yollara başvurmak istemeyiz. Biz Türkiye’nin geleceğine olan güvenle yola çıkıyoruz” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

Özilhan: Yatırımları yavaşlattık
Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan krizle birlikte yatırımları yavaşlattıklarını, daha kontrollü bütçeler yaptıklarını söyledi. Kriz için, “Öyle sıradan bir kriz değil” diyen Özilhan şöyle konuştu:
“Yatırımları yavaşlattık. Tasarrufa dönüyoruz. Vazgeçtiğimiz yatırım yok. Mesela yeni başlayacağımız yatırımlarla ilgili tedbir alıyoruz.”
2009 bütçelerinde büyüme hedeflerini aşağıya çektiklerini ifade eden Özilhan şöyle devam etti:
“Kriz bütçemiz daha gerçekçi. Daha motive edici ve daha kontrollü bütçeler hazırlıyoruz. Büyümesi çok daha düşük bütçeler hazırlıyoruz.
Bütçeyi yüksek hazırladığın zaman yatırım ihtiyacı oluyor, stoklama ihtiyacı oluyor. Ama onları yakalayamazsan sorun oluyor. O yüzden çok daha dikkatli, tedbirli bir bütçe hazırlıyoruz.”

Haberin Devamı

Sabancı: 2009’da soluklanacağız
Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, 2009 yılının soluklanma yılı olacağını belirterek, “Biz mutfağı büyütmeye çalışırken, mutfağın içini ihmal ettik. Şimdi bir müddet mutfağın içine geri döneceğiz” dedi.
Eleman çıkarmayı son iş olarak gördüklerini söyleyen Sabancı, “Bir elemanı çıkardığınız zaman onu 6-7 ay sonra yeniden işe almak zorunda kalabilirsiniz. O zaman maliyeti daha fazla olur” dedi. 2008 yılında havacılık sektörünün ilk tokadı yakıtla yediğini söyleyen Sabancı, “Havacılıkta karlar üçte bir oranında düştü. Bu krizden çok yakıt fiyatlarından oldu” diye konuştu.
Sabancı, “Verimliliği artıracak her adım şirketlere bir nefas alma sağlar. Bu dönemde kimsenin ego filan düşünmeden konsolidasyona yönelmeleri yerinde olabilir” yorumu yaptı.