Ekonomi Petlas greve gidiyor

Petlas greve gidiyor

15.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Petlas greve gidiyor

Petlas greve gidiyor

ÖZELLEŞTİRME kapsamında Kombassan Holding'e satılan Petlas Lastik Fabrikası'nda, 965 işçi bu sabah greve çıkacak.
Edinilen bilgiye göre, Petlas'ta, Petrol - İş Sendikası ile işveren arasında hafta sonunda da sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Fabrikayı 9 Mayıs'ta teslim alan Kombassan'ın, geçerlilik süresi 1 Mart'ta başlayacak toplu sözleşmenin ilk 2 ayındaki yükümlülüklerden kaçınmasının, anlaşmazlığın temel noktasını oluşturduğu bildirildi. Petlas yönetiminin, haftalık çalışma saatini 40'dan 45'e yükselterek, cumartesi günlerini de çalışma günleri kapsamına almak istemesi, görüşmelerin kilitlenmesine neden oldu.
Petrol - İş Şube Başkanı Hacı Arap Karadurmuş, lastik sektöründe net işçi ücreti 100 milyon liranın üzerinde iken, Petlas işçisinin 30 milyon lira ücret aldığını, işverenin de yüzde 40 zam önerdiğini kaydetti.
Sendika olarak fabrika dışında çalışan işçilerin net 45, fabrika içindekilerin ise net 55-60 milyon lira ücret alması için teklif yaptıklarını ifade eden Karadurmuş, şunları söyledi: "Kombassan, Özelleştirme İdaresi'nden fabrikayı devralırken, 2 aylık toplu sözleşme farkı konusunda kendilerini uyarmıştık. Onlar da, bu farkı üstleneceklerini bildirmişlerdi. Şimdi ise bu sözlerini unutup, aradaki 2 ayın kendilerini bağlamayacağını söylüyorlar. Grevi hiçbir zaman bir amaç olarak görmedik. Ancak, hakkımız verilmezse, greve gitmekten de kesinlikle kaçınmayız.''