Ekonomi Petrokimyada rota bio-döngüsel ürün

Petrokimyada rota bio-döngüsel ürün

11.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, Avrupa Yeşil Mutabakatı’yla, rafineri ve petrokimya endüstrisi için çevre politikalarının önem kazanacağını belirterek, “Bio-döngüsel petrokimyasal ürünler üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Petrokimyada rota bio-döngüsel ürün

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Mammadov, Milliyet’e şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

“- Petkim’de, yıllık ortalama 3.6 milyon ton brüt üretim kapasite ile 60’a yakın türde petrokimya ürünü üretiyoruz. 2023 yılının ilk 6 ayında satışlarımızın yüzde 57’sini yurt içi piyasadaki müşterilerimize yönelik gerçekleştirirken, 39 ürüne ulaşan ticari ürün portföyümüzle ticari ürün satışlarımız yüzde 25 olarak gerçekleşti. Avrupa ülkeleri yoğunluklu ihracatımızla toplam 1.4 milyar dolar tutarında dış satış gerçekleştirdik. Yönünü iç piyasaya çeviren Petkim’in, ilk yarıda satışlarının yüzde 43’ünü ihracat oluşturdu.

- Petkim’e entegre şekilde inşa edilen STAR Rafineri ile petrokimya rafineri entegrasyonunun Türkiye’deki tek örneği yaratıldı. Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan STAR Rafineri’nin kapasite kullanım oranı 2022 yılında yüzde 113 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl da rafineri kapasite kullanım oranımız Petkim ile entegrasyonun da katkısıyla yüzde 118’e yakın gerçekleşti. Rafineride ürettiğimiz yaklaşık 1.6 milyon ton nafta (petrokimya hammadesi) ile Petkim’in hammadde ihtiyacının neredeyse tamamı karşılanıyor.

Haberin Devamı

- Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın gerekliliği olarak rafineri ve petrokimya endüstrisi için çevre politikaları önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacak. Sürdürülebilir değer yaratma yolculuğumuzda iş süreçlerimiz gereği ortaya çıkan enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları, su tüketimi, atık su ve atık yönetimi kapsamında etkin çalışmalar hayata geçiriyoruz. STAR Rafineri’deki enerji verimliliği projeleri ile doğal kaynak kullanımını ve karbon emisyonunu azaltıyoruz. Petkim’de ise, bio-döngüsel nafta tedariki araştırmalarımızı sürdürüyor, bu sayede bio-döngüsel petrokimyasal ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini gözeterek Petkim Rüzgâr Enerji Santrali’nde kapasite artışını değerlendiriyoruz.”