Ekonomi Pide fiyatları açıklandı!

Pide fiyatları açıklandı!

13.07.2012 - 11:48 | Son Güncellenme:

Ankara'da 300 gram pide fiyatı 1 TL olacak. İstanbul'da 400 gram pide yüzde 10 zamlı...

Pide fiyatları açıklandı

Ramazan öncesi muhtemel gıda fiyatı artışlarına dikkat

Tüketiciler Birliği, alışverişin artması nedeniyle gıda üretici ve satıcıları için de ”11 ayın sultanı” olan ramazan öncesinde muhtemel fiyat artışlarını izlemeye aldı.

Birliğin genel başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında gıda tüketimlerinin had safhaya çıktığını, bu durumun çoğu zaman israfa neden olduğunu söyledi.

Ciddi paralar harcanarak hazırlanan iftar ve sahur sofraları, gereğinden fazla yapılan alışverişin ve israfın, ramazanın ruhuna aykırı olduğunu ifade eden Kaya, tüketicilerin bu ayda daha özenli hareket etmesini istedi.

Alışverişler arttığı için birçok gıda üretici ve satıcısının ramazanı adeta dört gözle beklediğini dile getiren Kaya, bazen bir üretici ya da satıcının, bir yıllık kazanca denk gelen satışlar yapabildiğini bildirdi.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da fiyatları bugünden izlemeye aldıklarını belirten Kaya, şöyle devam etti: ”İslam dini ve Müslümanlar açısından da gıda üretici ve satıcıları için de ramazan ayı, ’11 ayın sultanı’ olmaktadır. Oruç tutmanın temel olması nedeniyle beslenme ve gıda tüketimi diğer aylara göre fazlası ile artış göstermektedir. Tüketicilerin ramazandaki gıda tüketimlerine özel bütçe ayırmaları ile ekonomik boyutu önem arz etmekle birlikte sağlık boyutu da aynı derecede öneme sahiptir. Daha ekonomik ve daha sağlıklı bir gıda tüketimi için tüketicileri ve satıcıları uyarıyoruz. Üretici ve satıcılar, gıda tüketiminin artması nedeni ile fahiş fiyat politikası uygulamamalıdır. Tüketiciler Birliği, gıda fiyatlarını bugünden izlemeye almış olup, fiyat artışı yapan firmalar teşhir edilecektir.”

-”Alışverişi iftar öncesi yapmayın”-

Tüketicilerin gıda ürünlerinin etiketini okuması, içeriğine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti: ”Alışveriş yaparken mutlaka alışveriş listesi oluşturulmalı, gereksiz ve ihtiyaç fazlası gıda alımlarından uzak durulmalıdır. Aç, keyifsiz ve yorgun iken, özellikle iftar öncesi market alışverişi yapılmamalıdır. Aç iken her türlü yiyecek fazlasıyla alınabilir. Ekmek tüketimindeki israf, ramazanda pide ile had safhaya çıkmaktadır. Bu nedenle pide tüketimi iştaha göre değil, ihtiyaca göre yapılmalıdır.” Kaya, sağlıksız, standart dışı ve fahiş fiyat uygulaması ile karşılaşan tüketicilerin, şikayetlerini birliğe iletmelerini isteyerek, ”Tüketiciler gıda şikayetlerini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, ’Alo 174’ şikayet hattına ileterek de sorunların çözümünü sağlayabilirler. Bakanlık da denetimlerini bu dönemde artırarak tüketicilerin mağduriyetlerini engellemelidir” dedi.

Yazarlar