Ekonomi Pidede zam furyası

Pidede zam furyası

20.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazan pidesine bu yıl yine ‘gizli zamlar’ damgasını vurdu. Ankara’da 1.5 TL’lik pidenin gramajı 50 gram azaltıldı. Böylece yüzde 17 zam yapılmış oldu. İstanbul’da da fiyat artacak. Zam pazartesi günü açıklanacak

Pidede zam furyası

Ramazan pidesinin gramajını değiştirerek yapılan gizli zamlar bu yıl da devreye sokuldu.
Ankara’da geçen yıl 1.5 TL’ye satılan pidenin fiyatı aynı kaldı ancak geçen yıl 350 gram olan pidenin ağırlığı bu yıl 300 grama düşürüldü. Bu şekilde pideye yüzde 17 oranında gizli zam yapıldı.
İzmit’te geçen yıl 350 gram pide 1.5 TL’ye satılırken bu yıl pidenin ağırlığı 400 grama, fiyatı da 2 TL’ye çıkarıldı. Pide bu şekilde yüzde 17 zamlanmış oldu.

Pide her yıl ufalıyor
Sakarya’da 2012’de 500 gram, 2013’te 450 gram olan Ramazan pidesinin ağırlığı bu yıl 400 grama düşürüldü. 2013 yılında Sakarya’da 450 gram pide 2 liraya satılırken bu yıl ağırlığı 400 grama indi ve fiyatı 2 TL’de kaldı. Sakaryalılar ufalan pideyi bu yıl yüzde 13 zamlı yiyecek.
İstanbul’da 2012 yılında 400 gram pide 1.5 TL iken, 2013 yılında ağırlığı 300 grama indirilmiş, fiyat 1.5 TL olarak kalmıştı. Bu şekilde İstanbullular geçen Ramazan’da pideyi yüzde 25 zamlı yemişti.

İstanbul’da da zam yolda
Bu yıl İstanbul’da pide fiyatı henüz açıklanmadı. Ancak gramajın aynı kalması, fiyatın ise artması gündemde. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, “Bu yıl uygulanacak Ramazan pidesi fiyatı için üst birliğimizden onay bekliyoruz. Onay almadan açıklamamız doğru olmaz. Açıklama pazartesi günü yapılır. Bu yıl gramaj aynı kalır ama fiyat farklı olur” dedi.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Ülke genelinde geçen yıl pidenin kilogram fiyatı azami 5 liraydı, bu yıl da yine ortalama ülke genelinde sade pidenin kilo fiyatı 5 lira olacak” dedi. Balcı, şunları söyledi:

Pidenin kilosu 5 lira
“Geçen yıl Ankara’da 350 gram pide 1.5 liraya satıldı, bu yıl 300 gram pide 1.5 liraya satılacak. Bu geçen yıl İstanbul’da uygulanan fiyattır. İstanbul’da ilçelere göre farklılık arz edebilir. İlçelerin maliyetlerine ve pide satış rakamlarına göre ilçelere göre farklılık görebiliriz. Ama İstanbul genelinde de kilogram fiyatı 5 liranın üzerinde olmayacaktır.”

Haberin Devamı

Pidede zam furyası

Bakan ‘Yakalarına yapışacağım’ demişti
Gıda maddelerine yapılan zamlar konusunda geçen yıl Ramazan ayı arefesinde Milliyet’e demeç veren Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, Ramazan yaklaşırken et fiyatlarının yükseldiği, tavukların hormonla 45 gün yerine 17 günde kesilecek şekilde yetiştirildiği iddialarına sert tepki gösterirken, “Kıyamet günü yakalarına yapışacağım. Yakalayabilirsem bu dünyada hesabını zaten soruyorum, sorarım” demişti.
Fiyatların düştüğünü ama bunun topluma farklı yansıtıldığını belirten Eker, “Fiyatlar düşüyor. Kıyamet günü bunların yakasına yapışacağım” demişti. Eker, “Burada niye yapışmıyorsunuz?” sorusu üzerine, “Burada nasıl yapışayım. O kadar gücüm yok. Görev alanımla ilgili, denetimlerle yakalayabilirsem hesabını soruyorum. Ceza kesip ifşa ediyorum” demişti.