Ekonomi Pilavdan dönenin kaşığını kıracak...

Pilavdan dönenin kaşığını kıracak...

06.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pilavı ‘hızlı yemek’ haline getiren girişimci Cihan Bakan, yurtdışına açılma planları yapıyor. ‘I Love Pilav’ markasını yaratan Bakan, yedi restorantta 27 çeşit pilav sunuyor

Pilavdan dönenin kaşığını kıracak...

Cihan Bakan, Türkiye’de neredeyse her evde pişen ve ana yemek olan pilavı ‘hızlı yemek’ konseptiyle yaygınlaştırmak için yola çıktı. ‘I Love Pilav’ markasıyla zincir kuran Bakan, franchise vererek tüm Türkiye yanında yurtdışına da açılmayı hedefliyor.
Bakan, 1972 İzmit doğumlu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde İşletme eğitimi aldı. Küçük yaşlarından itibaren ticaretle uğraştı. Yıllarca pek çok alanda çalıştıktan sonra 1997’de eşi Filiz Duman Bakan’la beraber Este Yapı’yı kurdu. Bir yandan da gastronomiye hep ilgisini devam ettirdi.

Bütün tarifleri topladı
Türk yemek kültürünün olmazsa olmaz lezzetleri üzerine çalışmaya karar veren Cihan Bakan, pek çok araştırma ve tartışmanın arkasından sofralarımızdan eksik olmayan ancak hak ettiği ana yemek statüsüne ulaşamayan pilavı merkeze almaya karar verdiğini söylüyor. Türkiye genelinde yaptığı araştırmalar sonucunda da bugün pek bilinmeyen tarifleri edinmiş. Bu çalışmalar sonrasında ‘I Love Pilav’ fikrini netleştirdiğini anlatıyor.
Bakan, ismi İngilizce seçme nedenlerinin gelecek planlarıyla ilgili olduğunu da vurguluyor. Çok uluslu bir marka olmayı hedefliyor. Pilavı ana yemek haline getirerek sağlıklı fast food kültürüne öncülük etmek en büyük isteği. ‘I Love Pilav’la mağazalaşma atağını, Temmuz 2014’de başlattı. Şu anda aylık 4 tonu zorlayan pirinç ve 3 ton civarında et tüketimine ulaştı.
Bakan’ın, 2015 yılı için merkezi İstanbul olmak üzere franchise çalışmaları ile kendi noktaları da dâhil toplamda 30 restorana ulaşma hedefi var. Yurtdışına açılmak da en başından beri planları arasında.

Haberin Devamı

En çok tavuklu pilav seviliyor
Türkiye’de her kesimden insanın pilavı sevip tükettiğini belirten Cihan Bakan, şunları belirtiyor:
- “Restoranlarımızda başta tavuklu pilav olmak üzere kavurmalı pilav, iç pilavı, perde pilavı, mengen pilavı, özbek pilavı en çok tercih edilenler arasında. 27 çeşit pilav sunuyoruz.
- Pirincin çok bilinmeyen yönlerinden biri glütensiz yapısı. Bu sağlık açısından önemli bir faktör. Doyurucu, enerji veren, hazmı kolaylaştıran, yüksek tansiyonu düşüren ve kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği de var.
- Pirinç hassas bir gıda maddesi. Kullandığınız pirinç, yağ, tuz, baharat ve su ile barışık olmalı. Pişirme süresinden, ortam nemine kadar pek çok faktör pilavın lezzetinde etken.
- Ancak pilavın lezzeti üzerinde en çok etkisi olan malzeme kullandığınız yağdır.
- Ekim sonunda hayata geçmesi planlanan çalışmamızla pilav vakumlanarak 7 gün boyunca lezzet ve tazeliğini koruyabilecek.”

Haberin Devamı

‘Sokak satıcıları rakibimiz değil’
Türkiye’de pilavın henüz hızlı yemek olarak bir sektör haline gelmediğine de değinen Bakan, “Genelde bu alanda sokak satıcıları var. Pilava bizim gibi yaklaşan bir firma yok. Çalışma ve üretim koşullarımız düşünüldüğünde sokak satıcıları rakibimiz sayılmaz.
Biz ‘anne’lerimizi rakip görüyoruz. Gerek tariflerimiz, gerek kullandığımız malzemelerle yapmaya çalıştığımız şey, evlerimizden aşina olduğumuz nadide lezzetlere ulaşmak ve servis edebilmek. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık pirinç tüketimi 9.5 kg civarında” dedi.