Ekonomi Pisti halka da açacak

Pisti halka da açacak

26.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Park Pisti’nin işletmesini alan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, F1’in dönüşü için görüşmelere başladıklarını söylerken, halkı piste çekebilmek amacıyla da planları olduğunu belirtti

Pisti halka da açacak

İSTANBUL Park Yarış Kompleksi’nin (İstanbul Formula 1 Pisti) 10 yıllık işletme hakkını alan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, Formula 1 yarışlarını yeniden Türkiye’ye getirmek için hemen çalışmalara başladıklarını ve ciddi ilerlemeler kaydettiklerini belirterek, “Önümüzdeki günlerde bunu kesinleştirip açıklama yapmak istiyoruz” dedi. Pek çok planları olduğunu ve pisti bir çekim merkezi yapmak istediklerini söyleyen Ak, “Tıpkı Avrupa’daki gibi, özel günlerde insanların kendi araçlarıyla piste çıkabileceği organizasyonlar da planlıyoruz” ifadesini kullandı.
İhaleyi ilk sırada kazanan İstanbul MC Yarış Sporları LTD’in, teminatı ödeyememesi üzerine İstanbul Ticaret Odası (İTO), işletme hakkını ihalede ikinci yüksek teklifi veren ve Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Ak’ın sahibi olduğu Eylül Tarım’a vermişti. İlk taksit olan 10 milyon 600 bin TL’yi ödeyen ve işletme hakkını alan Vural Ak, çalışmaya başladıklarını söylerken, piste yeni yarışlar getirip, kullanımını artıracaklarını ve motorsporlarına ilgiyi yükseltmek için çalışacaklarını belirtti.

Yakında belli olacak
İstanbul Park’ın adını “İntercity İstanbul Park” olarak değiştireceklerini ve daha fazla insanı piste çekecek yeni yatırımlara girişeceklerini söyleyen Ak, “Bunun yanında Formula 1 için de görüşmelerimiz başladı. Ciddi ilerlemeler kaydettik. Bernie Ecclestone, FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) toplantısı için İstanbul’a gelecek. Orada tekrar görüşeceğiz” dedi.
Sonucun 15-20 gün içinde belli olacağını kaydeden Ak, hükümetin Ecclestone’a her yıl 13.6 milyon dolar ödediğini, ancak bu rakamın iki katına çıkarılmak istendiğini hatırlatırken, “Ecclestone 26 milyon dolar istiyor. Bunu biraz düşürmeye çalışacağız. Gerekirse biraz da biz fedakarlık yapıp, 13.6 milyon doların üzerine yaklaşık 5 milyon dolar daha verebiliriz. Sonuçta bilet satışını ve organizasyonu ben yapacağım” ifadesini kullandı. Sonuçta iyi bir tanıtım ve seyircilerin ilgisini çekebilecek bir ortam yaratılması halinde, en az 60 bin seyircinin gelebileceğini söyleyen Vural Ak, diğer ülkelerin F1’i topraklarında ağırlamak için 40-45 milyon dolarlık ödemeler ve 70 bine yakın seyirci garantisi sunduğunu hatırlattı.
Ak, “Ciddi seyirci getirmemiz gerekiyor. 50 binden fazla seyirci getirdiğimde ben de para kazanıyorum. Zaten bu kadar seyirciyi getiremezsem başarısız olduğumu düşünürüm” ifadesini kullandı.

Yeni yarışlar da gelecek
Pisti yılın büyük bölümünde doldurmak istediklerini, bunun için farklı organizasyonlar da planladıklarını kaydeden Vural Ak, Türkiye’deki büyük otomotiv firmalarıyla yeni yerel yarışlar düzenleyeceklerini, ayrıca DTM, FIA GT serisi gibi 2 ya da 3 uluslararası yarışı daha getireceklerini belirtti. Ak, şöyle devam etti:
“Motorsporlarından büyük bir para kazanılması mümkün değil. Hele de Türkiye şartlarında. Bunun için otomotiv şirketlerini de işin içine çekip, özel yarışlar düzenlemeye karar verdik. Fiat, Ford, Renault, Hyundai, Citroen, Volkswagen gibi 7 firmayla görüşme halindeyiz. Şu an üçü bu projede olacağını söyledi. Her bir firmadan 20’ye yakın araç hazırlanacak ve bunlar arasında tek marka yarışları düzenlenecek. Üç yıl sürecek bir proje olacak. Firmalara da büyük külfet getirmeyecek şekilde yapacağız. Böylece yeni yarışçılar eğitip, kazandıracağız.”
Bu yarışların, uluslararası yarışlar öncesinde yapılacağını, böylece daha fazla insanı çekeceğini kaydeden Ak, ayrıca yarış günlerinde konserler de düzenlemek istediklerinin altını çizdi. Ak, ayrıca belirli zamanlarda pist günleri düzenleyeceklerini, insanların kendi araçlarıyla eğitim alıp, belirli ücretle pistte tur atabileceğini kaydetti.

‘Para kazanabiliriz’
KDV ile birlikte 10.6 milyon TL ödediklerini söyleyen Vural Ak, pistin yıllık bakım ve giderlerinin de yılda 3 milyon TL’yi bulduğunu hatırlattı. Her yıl yapılacak artışlarla birlikte 10 yılda yaklaşık 125 milyon dolar ödemiş olacaklarını vurgulayan Ak, “Ayrıca 7 milyon liraya yakın yatırım da yapacağız. Şayet planlar yolunda giderse, 2-3 yılda para kazanmaya başlayabiliriz” dedi.
Pistin adını İntercity İstanbul Park olacağını da belirten Ak, burada ayrıca ikinci el satış yeri, açık oto pazarı, firmalara ait sıfır km araç showroomları gibi tesisler de açacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İTO bile bu kadarını beklemiyormuş!
İstanbul Park ihalesine katılanların 5’inin inşaat firması olduğunu hatırlatan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, çok çekişmeli bir süreç yaşandığını, fiyat 6 milyon dolara çıktığında kendileri dahil sadece üç şirketin kaldığını anlattı. Ak,9 milyona kadar geldiklerini, ancak rakip firmanın 9 milyon 100 bine yükseltmesi üzerine kendisinin de çekildiğini belirtirken, “İTO yetkilileri bu fiyatı görünce gözlerine inanamadılar. Bernie zamanında buranın kirası 3.5 milyon dolardı. Onların beklentisi 5-5.5 milyon TL imiş” diye konuştu.

Türkmen Bakan çok etkilendi
Kendisi de motorsporları tutkunu olan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un özel isteğiyle incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Türkmenistan Spor Bakanı Batır Orazov, İstanbul Park pistinde Vurak Ak ile de görüşmeler yaptı ve otomobil koleksiyonu inceledi. Bakan Orazov, rallici Volkan Işık’la da görüştüğü, gençleri motorsporlarına yöneltmek amacıyla Türkmenistan’da yapılması düşünülen yarış pisti konusunda görüş alış verişinde bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Pisti halka da açacak

Adam, Mart 2013’te Türkiye’de olacak

Opel’in tamamen yeni ve küçük üyesi Adam, 2013 yılının mart ayından itibaren Türkiye’ye getiriliyor. Jam, Glam ve Slam olmak üzere üç farklı donanım seçeneğiyle satışa sunulacak Adam’dan gelecek yıl 250 adet satılması bekleniyor.
Autoshow 2012’de Türk tüketicisinin karşısına ilk kez çıkan ve minik Adam, Opel’in Avrupa’da ümit bağladığı yenilikler arasında yer alıyor. Adını Opel’in kurucusu Adam Opel’den alan minik araç, sunduğu kişiselleştirme seçenekleri, ilginç donanımları, şirin tasarımı ve teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. İki kapılı ve dört kişilik olan otomobil, özellikle de geniş renk, döşeme, “ışık efekti” seçenekleriyle iddialı.

Donanımlar kalabalık

Türkiye’ye 2013 yılının mart ayında getirilmesi planlanan yeni Adam, üç farklı donanım paketi ve 1.2 lt’lik (70 HP) benzinli motorla satışa sunulacak.
Aralarında “yıldızlı bir gökyüzü izlenimi” yaratan ve 64 LED ampulle aydınlatılan “Starlight” tavan döşemesi seçeneğinin de bulunduğu ekstra donanımlar, aracın geniş kişiselleştirme imkânlarını neredeyse sınırsız hale getiriyor.
Araçta, akıllı telefonlarla entegre olabilen yeni “IntelliLink” araç içi bilgi-eğlence sistemi, dar alanlarda dahi park etmeyi kolaylaştıran Gelişmiş Park Pilotu sistemi, Kör Nokta Uyarı’sı bunlardan bazıları.