Ekonomi ‘Piyango’da kuyruk cüzdanda hüzün var

‘Piyango’da kuyruk cüzdanda hüzün var

22.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Piyango bileti kuyruğu geçen yıla göre daha artarken, yılbaşı öncesi alışveriş sepetleri ve tezgahlar ise boş kaldı. Fiyatların artmadığını belirten esnaf, yeni yıldan da umutlu değil

‘Piyango’da kuyruk cüzdanda hüzün var

Yılbaşı yaklaşırken ‘ya çıkarsa’ umuduyla İstanbul Eminönü’ndeki Milli Piyango’nun uğurlu bayisi olarak bilinen Nimet Abla gişeleri dolup taşıyor. Ancak aynı yoğunluğun Mısır Çarşısı ve bölge esnafına uğramadığı görülüyor.

Haberin Devamı

Öyle ki 15-20 yıldır aynı tezgahta çalışanlar, bu yıl ilk defa ‘izdihamsız’ bir yeni yıl alışverişine tanık olduklarını ifade etti. Daha önce yeni yıla iki hafta kala her gün dükkanların dolup taştığını belirten bölge esnafı, en yoğun olan 30-31 Aralık günleri içinse ‘sıradan bir cumartesi gibi geçeceğe benziyor’ yorumunu yaptı. Perakende alışveriş dışında kurumsal olarak yapılan kuruyemiş ve benzeri alımlar da bu yıl sekteye uğramış. Esnaflar firmaların toplu alımlarıyla ilgili de henüz talep almadıklarını dile getiriyor.

Nimet Abla memnun

Nimet Abla’nın gişelerini işleten yeğeni Nimet Özden, bu yıl kuyrukların önceki yıla göre daha da uzadığına dikkat çekiyor. Her gün 500 metreyi aşan kuyruklarda yağmur çamur demeden beklemeyi sürdürenlere bilet de dayanmıyor. Özden’in verdiği bilgilere göre, tam ve yarım biletin perşembe günü bitmesi bekleniyor. Milli Piyango idarelerinde ise cuma günü biletlerin tükeneceğini anlatan Özden, değişmeyen bilet fiyatlarının talebi katladığını ifade etti.

Haberin Devamı

Özden, “Geçen yıllarda ilgi yoğunluğu nedeniyle online satışa başlamıştık. Yine de herkes şehrinde olalım diye her gün arıyor. Başka şehirlerden ülkelerden her gün binlerce insan bilet alıyor. Değişmeyen bilet fiyatları kuyrukları zaten sürekli uzatıyor. Çünkü ikramiye arttı ama satış fiyatları aynı kaldı” dedi.

Beklenen hareket yok

Nimet Abla’nın hemen yanındaki Mısır Çarşısı’nda ise işler bu kadar iyi gitmiyor. Alışverişe gelenlerin daha önceki yılbaşı arifelerine göre bir hayli düştüğünü anlatan esnaf, bir ay önce başlaması gereken hareketliliği hala göremediklerini vurguluyor. Buna karşın fiyatların değişmediğini hatta bazı ürünlerde düştüğünü belirten Malatya Pazarı yetkilileri, “Antep fıstığı 70 lira, fındık 70 lira, badem 72 lira, ceviz 54-85 lira, tuzlu fıstık 24 lira, leblebi 16 liradan satılıyor. Karışık kuruyemiş 15 liradan 50 liraya kadar var.

Geçen yıl daha pahalıydı. Büyük firmalar sipariş verirdi. Hiçbiri yok şu anda. 10 gün boyunca izdiham olur, yollar tıkanırdı ama normal bir cumartesi gününden farkı yok” açıklamasında bulundu. Şarküteri tezgahlarında da değişen bir şey yok. 12 liradan 60 liraya kadar peynir, 8 liradan 34 liraya kadar zeytin var.Pastırmanın kilosu ise 80 lira.

Haberin Devamı

Hindide bütün yerine parça satışı revaçta

Bu yılbaşında Türkiye’de kesilen hindi sayısının 500 bine ulaşması bekleniyor. Yılbaşından en fazla birkaç gün önceden alınan hindiyi yetiştiren ve kesen yerler belli olduğu için genel olarak her yıl kapasite belli bir seyir izliyor. Buna karşın hindi tüketimi artış gösteriyor. Toplu olarak otel ve catering firmaları gibi işletmeler dışında bireysel tüketim de artıyor.

Bu nedenle bütün hindi yerine parça hindi popüler hale geldi. Büyük market zincirlerinin pek çoğunun ihtiyacını karşılayan Bolca Hindi yetkilisi Murat Kalafat, hazırlıklara başladıklarını yavaş yavaş hareketlenme gördüklerini söyledi.

Kalafat, “Türkiye’deki firmaların zaten belli bir talebi vardı. Buna perakende de yoğunlaştı ama tabii ki son bir haftaya sıkışan satışlarda kapasitemiz ve sağlık koşulları nedeniyle üretim belli bir yerde tutuluyor, onun üzerine çıkmak zor. Beyaz tüylü Kaliforniya cinsi hindiler satıyoruz. Kandıra hindisi diye bilinen esmer hindi gibi değil. Artık talep yoğun olduğu için daha çok parça satıyoruz. Kilo anlamında ise geçen yılla aynı olarak 12-13 lira bandında satılıyor” diye konuştu.