Ekonomi Piyasada altın fiyatı yeniden hareketlendi! ‘Rekorunu kendisi kıracak’

Piyasada altın fiyatı yeniden hareketlendi! ‘Rekorunu kendisi kıracak’

27.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Altındaki bir haftalık sakin seyir yeniden yükselme ivmesi gösteriyor. Uzmanlar, yurt dışında ons fiyatının, yurt içinde ise devam eden taleple gram altın fiyatının yeni rekorlara göz kırptığını ifade ediyor.

Piyasada altın fiyatı yeniden hareketlendi ‘Rekorunu kendisi kıracak’

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Altın ons fiyatı bir haftalık sakinlik ardından yeni bir ivme kazandı. 2.196 dolar seviyesinde son bir haftalık dönemde yüzde 1.76’dan fazla artmış oldu. Son bir gün içindeki artış ise yüzde 1’e yakın olarak gerçekleşti. Daha önce 20 Mart tarihinde 2.188 dolar seviyesini görmüştü. Altın onsu ABD enflasyon verileri öncesinde rekor seviyeye yakın seyrediyor. Daha önce 2 bin 200 dolar seviyesinden dönmüştü. Yurt için piyasalarda da gram altında yukarı yönlü hareket sürüyor. Birkaç günlük durgunluğun ardından 31 Mart yerel seçimleri öncesinde hareketin devam etmesi bekleniyor. Seçimler ardından ise piyasanın durumu yurt içinde fiyatın seyrini belirleyecek. Dolardaki herhangi bir ivmenin de altında fiyatı hızlı artırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Gram altın dün gün boyu 2 bin 269 lira seviyesinde işlem görürken, Kapalıçarşı’da ise fiyatı 2 bin 426 düzeyinde alım satıma konu oldu.

‘YOĞUN İLGİ SÜRECEKTİR’

Altının ons fiyatının yurt dışında enflasyon gelişmeleri ve Fed’in yaklaşmakta olan faiz hareketine yönelik beklentilerden etkilendiğini hatırlatan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, bu artışa iç piyasada eklenen dolar artışıyla altında ivmenin yukarı yönlü olduğunu söyledi. Yerel seçimlere kadar iç piyasadaki yoğun talebin de devam etmesini öngördüklerini vurgulayan Atayık, “Aslında biz, bu talebe yol açan ana sebebin altın ithalatındaki kota uygulaması olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Kota nedeniyle hem sektör mensupları, hem de tüketiciler, ‘fiyatlar yükselir’ endişesiyle alım yönünde hareket edince taleplerin karşılanması da zaman zaman zorlaşabiliyor. Altındaki kota nedeniyle ülkemizde altın fiyatları, dünyaya göre kiloda yaklaşık 4 bin dolar daha pahalıdır” dedi.

Haberin Devamı

‘TALEBE YANIT VERİLİYOR’

Yüksek talep nedeniyle geçen haftalar boyunca Kapalıçarşı’da gram altın bulmak zorlaşmıştı. Sahadaki gelişmeleri ve talep değişikliklerini takip ederek aynı zamanda Darphane yönetimi ve ülkedeki tüm kuyumcu oda ve dernekleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını anlatan Mustafa Atayık, son dönemde yatırımlık altın olarak tabir edilen Darphane ürünleri ve gram altın için yükselen artışı gözlemlediklerini ifade etti. Atayık, “Darphane Yönetimi, talebimiz üzerine piyasadaki talep artışını karşılamak amacıyla geçtiğimiz haftalarda hem çift vardiyaya geçmiş, hem de cuma ve cumartesi günleri de fazla mesai yapıyor. Darphane’nin haziran sonu temmuz ayı başlarında Kartal’daki fabrikasının devreye alınmasıyla günlük üretim kapasitesi daha da artacak, böylece kuyumcularımızın ve vatandaşlarımızın altın taleplerinin daha da hızlı karşılanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

‘REKORUNU KENDİSİ KIRACAK’

Altının her dönem kendi rekorunu kırıp yeni bir seviyeye ulaştığını belirten Kuyumcu Nazar Özsahakyan, özellikle dolar fiyatındaki hareketin, altında da ivmeyi yükselttiğini dile getirdi. Özsahakyan, bu hafta fiyatlarda hareketin devam edeceğini ardından ise seçimler sonrası piyasaya göre daha hızlı değişimlerin söz konusu olabileceğini ifade etti. 

Haberin Devamı

Kuyumcu Hasan Aydoğan da önceki haftalarda yaşanan yoğun taleple gram altına anlık ulaşımda sıkıntılar olduğunu hatırlatırken, bu hafta bir miktar genişleme yaşandığını dile getirdi.