Ekonomi Piyasalarda bilanço bayramı

Piyasalarda bilanço bayramı

21.04.2010 - 00:24 | Son Güncellenme:

Şirket bilançolarının beklentilerin üzerinde gelmesi küresel piyasaları desteklemeye devam ediyor

Piyasalarda bilanço bayramı

Citigroup’un ardından Goldman Sachs, Alman otomotiv devi Daimler ve Novartis de tahminlerin üzerinde ilk çeyrek kârı açıklayınca dünya borsalarındaki yükseliş ivme kazandı. Coca-Cola’nın kârının beklentilerin altında kalması durumu değiştirmedi.
Gelişmekte olan piyasa endekslerini gösteren MSCI yüzde 1 artarken, en çok yükselen borsalar arasında İMKB, Macar, Güney Afrika, ve Romanya borsaları yer aldı.
Risk iştahının kabarmasına bağlı olarak, cuma gününden beri güçlenen dolarda da biraz değer kaybı yaşandı. Euro dolar paritesi 1.3450- 1.3522 bandında seyretti. Brent ham petrolü ise bazı uçak seferlerinin yeniden başlamasıyla bir dolardan fazla değer kazanarak varil başına 83 dolar seviyesini gördü. Spot altının onsu da yeniden 1.140 doların üzerine çıktı. IMF’nin dünya çapında bankaların gelecek 36 ay içinde 5 trilyon dolarlık yeniden finansman ihtiyacı olduğuna ilişkin açıklamaları da bu havayı bozmadı. IMF’nin para ve sermaye piyasalarından sorumlu direktörü Jose Vinals, kriz döneminde bankaların daha kısa vadeyle borçlandığını bunun da gelecek birkaç yıl için ciddi finansman baskısı yaratacağını söyledi. IMF, ayrıca krizin küresel hasar tahminini küçülterek 2,8 trlyon dolardan 2,3 trilyon dolara çekti.

Goldman’a markaj
Dünyanın en büyük yatırım bankası Goldman Sachs ABD’den sonra okyanusun diğer yakasında da yakın takibe alınıyor. Avrupa Birliği’nin 27 üyesinin sermaye piyasalarını denetleyen kuruluşlar, Goldman’a yönelik soruşturma konusunda birlikte hareket edeceklerini açıkladı. İngiliz finansal hizmetler denetleme kuruluşu FSA ise Goldman hakkında ABD’li muadili SEC’ten ayrı bir resmi inceleme başlattı.
ABD’nin kriz döneminde devlet kontrolüne geçen sigortacılık devi AIG de Goldman Sachs’a ve başka Wall Street bankalarına uğradığı zararlar nedeniyle dava açma hazırlığında.
Suçlamaların hedefindeki Goldman Sachs, dün ilk çeyrek için beklentilerin üzerinde, 3.3 milyar dolar net kâr açıkladı. Bankanın kârı geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla arttı. Banka yöneticileri, bilanço sonrası yaptıkları açıklamada, ABD sermaye piyasalarını denetleyen SEC’in Cuma günü aldığı dava açma kararının sürpriz olduğunu, davanın ne kadar süreceği konusunda bir şey bilmediklerini söyledi.