Ekonomi Piyasalarda bu hafta

Piyasalarda bu hafta

23.08.2010 - 11:45 | Son Güncellenme:

.

Piyasalarda bu hafta

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, “Eğer ABD tarafından olumlu bir haber gelmezse, bu hafta yine endeksin dar bir aralıkta aşağı yönlü hareket ettiği bir süreci görebiliriz” dedi.
Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu hafta ABD’de hem ikinci el hem de birinci el konut datalarının açıklanacağını, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ikinci çeyrek revize rakamlarının yayınlanacağını, FED Başkanı Bernanke’nin bankacılara bir konuşması olacağını, bunların piyasalar tarafından dikkatle izleneceğini anlattı.
Toğuç, piyasaların şu anda yönünü bulamadığını, ABD tarafından olumlu bir haber gelmemesi durumunda piyasaların yönünün aşağı olacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Zaten Dow Jones’da aşağı yönlü. Türkiye’de endeks toparlanamıyor. Gelişmekte olan ülkelere her ne kadar likitidenin bol olacağı bir dönem olacaksa da önümüzdeki referandum sürecinin belirsizliği muhtemelen Türkiye’de endeksin üzerinde ağırlıklı olarak baskı oluşturuyor. ABD tarafındaki büyüme kaygıları da endeks üzerinde baskı oluşturuyor. Eğer ABD tarafından olumlu bir haber gelmezse, bu hafta yine endeksin dar bir aralıkta aşağı yönlü hareket ettiği bir süreci görebiliriz.”
Bu hafta, Türkiye’de piyasaları etkileyecek önemli bir datanın olmadığına işaret eden Toğuç, bu hafta Tüketici Güven Endeksi’nin açıklanacağını, piyasaların oradan gelen rakamları çok da takip etmediğini söyledi.

Haberin Devamı

“İÇERİDE EN ÖNEMLİ KONU REFERANDUM”
Toğuç, Türkiye’de en önemli konunun referandum olmaya devam edeceğini söyleyerek, referandumun sonucunun, “Türkiye’de siyasi geleceğin ne olacağını” göstereceği, bu referandumun “hükümete karşı bir tür güven oylaması” olarak algılanacağı, referandumun sonucundaki belirsizliğin biraz piyasaların üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği tahmininde bulundu.
Döviz tarafında da ben avronun bir miktar dolar karşısında aşağı yönlü hareket etmesini bekliyorum” diyen Toğuç, dolar endeksinin yukarı yönlü bir hareketi olduğunu, ama bunun çok kalıcı olamayacağını ifade etti.
Toğuç, doların TL karşısında çıkabileceği noktaların belli olduğunu kaydederek, kendilerinin dolarda yıl sonu beklentilerinin 1,60 lira seviyelerinde olduğunu söyledi. Toğuç, bu seviyelerin üzerine doların çıkabileceği bir ABD ekonomisi görünümü olmadığı öngörüsünde bulundu.
Kendi tahminlerinin Merkez Bankasının faizleri artırmayacağı yönünde olduğunu anımsatan Toğuç, şunları söyledi:
“Merkez Bankası bir süre daha faiz artırmayacak gibi görünüyor. Özellikle enflasyon beklentilerine ilişkin datalar olumlu geldiği sürece. Ağustos ve Eylül enflasyonlarında bir miktar artış olabilir. Ağustos ayında gıda fiyatlarında bir miktar artış görebiliriz. Eylül de yeni sezondur. Ayakkabı, giysi, eğitim masrafları, orada biraz baskı hissedebiliriz enflasyonun üzerinde. Ama bunlar geçicidir. Çünkü dünya ile ilgili daralma beklentileri devam edecekse enflasyon tarafında bir risk görülmüyor orta ve uzun vadede.
Enflasyonda bir iki ay geçici yükselme görebiliriz. Bu da Merkez Bankası’nın faiz artırmasını gerektirecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Özellikle FED faizleri bu seviyelerde tutmaya devam ettiği sürece, faiz farkından dolayı kaynaklanan bir problem olmadığı sürece ve gelişmekte olan ekonomiler faiz artırmadığı sürece Türkiye’nin faiz artırmasını gerektirecek bir durum olmayacaktır.”