Ekonomi Piyasalarda bu hafta

Piyasalarda bu hafta

20.09.2010 - 12:40 | Son Güncellenme:

.

Piyasalarda bu hafta

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bileşik endeksinin ABD ile ilgili belirsizlikleri takip edeceğini belirterek, “Endekste bu hafta yatay bir seyir bekliyorum” dedi.
Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de olumlu makro datalar ve referandum sonuçlarıyla birlikte, endeksin tarihi zirvelerini denediğini kaydetti.
Bundan sonraki süreçte özellikle bu hafta dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesinin de Japon Merkez Bankası’nın Yene müdahalesi olduğunu dile getiren Toğuç, şunları söyledi:
“Doların ucuz seyredeceğiyle ve ABD Merkez Bankası’nın (FED), faizlerde artırma yapmayacağıyla ilgili kanılar yerleştikçe, genelde bütün merkez bankalarının bir süre sonra para birimlerine müdahale edeceğiyle ilgili sinyaller gelmeye başladı piyasalardan. Bu, özellikle bu hafta başlayan bir süreçle, önümüzdeki hafta para birimlerinin hareketli olacağını gösteriyor. Yarın FED’in yapacağı konuşma çok önemli bu açıdan. Daha sonraki süreçte özellikle perşembe ve cuma günleri birinci ve ikinci el konut satışlarıyla işsizlik sigortası başvuruları önemli olacak ABD tarafında.
Bu datalarda, eylül ayında bir değişiklik yapmasa bile ekim ayında teknik faiz indirimi yapıp yapmayacağı önemli olacak. Eğer FED’den böyle bir beklenti devam ederse teknik faiz indirimi yapacağı yönünde, bu doların uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında değer kaybıyla sonuçlanacağı beklentisini artıracağından, ekonomisi iyi seyreden güçlü para birimleri, Türk Lirası gibi, üzerinde değerlenme yolunda baskılara ve borsada çıkış trendine neden olabilir ileriki süreçte...”
Toğuç, piyasalar açısından bu haftaki dataların ve FED’in açıklamalarının önemli olduğuna işaret ederek, ABD datalarında bir miktar toparlanama eğiliminin ve FED’in teknik faiz artırımına gitmeyeceği sinyalinin gelmesi durumunda doların bir miktar değer kazanabileceğini anlattı.
Doların değer kazanmamasının bütün diğer ülkeleri olumsuz etkilediğine değinen Toğuç, altın fiyatlarındaki artışın en önemli nedenlerinden birinin bu olduğunu bildirdi.
Toğuç, “Endeks, ABD ile ilgili belirsizlikleri takip ediyor olacak. Endekste bu hafta yatay bir seyir bekliyorum. Bono oranları da bir süre yatay hareket edebilir. İyi enflasyon rakamı açıklanana kadar. Dolar-TL’de aynı şekilde bu hafta için bir hareket beklememek lazım. Ama önümüzdeki hafta bütün para birimleri daha hareketli olacaktır. Bu hareketin çerçevesinde de borsaların yönü belli olacaktır. ABD Dow Jones’da bir miktar düzeltme gelebilir. Orada da yatay bir hareket söz konusu olacak. Her şey FED’e kilitlenmiş durumda... Kritik bir dönem” diye konuştu.

Haberin Devamı

REFERANDUMUN ARDINDAN...
Nurhan Toğuç, referandumun ardından endeksin 63 binleri görür, oradan bir miktar satışlar gelir diye düşündüklerini ifade ederek, ancak içeride hem büyüme, hem de istihdam tarafında çok güçlü verilerle birlikte ABD’de FED’in faiz artırma sinyalleri gelmeyince endeksin daha yukarılara fırladığını dile getirdi.
Bu hafta endeksin biraz dinlenebileceğini belirten Toğuç, endekste şu anda yeni hedef 67 bin puanın olduğunu, ancak endeksin, o kadar yukarılara çıkacak bir gücü toparlayıp, toparlayamayacağının soru işareti olduğunu kaydetti.
Toğuç, endeksin, 63 binlere tırmanmasında referandum sonuçlarının çok önemli etkisi olduğuna değinerek, referandum sonuçlarının, hükümete bir güven oylaması olarak algılandığını söyledi.
“Ben küçük yatırımcıya bir düzeltmeden sonra alım yapmasını tavsiye ederim” diyen Toğuç, bu piyasaların, profesyonel piyasalar olduğunu, buraların hızlı satım yapabilenler için karlı bir piyasa olabileceğini, küçük yatırımcıya yılın son çeyreğinde gelecek bir düzeltmeden sonra alım yapmayı önerdi.
Toğuç, dünyanın en iyi ve en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinin Türkiye ekonomisi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin kendi iç talebiyle büyüdüğünü ve yatırım yapılabilecek en iyi ülkelerden birinin Türkiye olduğunu sözlerine ekledi.