Ekonomi Piyasalarda bu hafta

Piyasalarda bu hafta

04.10.2010 - 13:11 | Son Güncellenme:

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, bugün Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), açıkladığı eylül ayı enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek geldiğini belirterek, “Bundan sonraki aylarda enflasyon yine düşüş trendine girecektir” dedi.

Piyasalarda bu hafta

Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, uluslararası piyasalarda bol miktarda likidite olduğunu ve bundan da gelişmekte olan ülkelerin payına düşeni fazlasıyla aldığını belirtti.
Bu çerçevede Merkez Bankası’nın içeriye giren sıcak para akımlarını durdurmak için “çok yerinde ve zekice” bir karar aldığını ve günlük döviz alım ihalelerinde miktarı artırdığını dile getiren Toğuç, bunun Türkiye’ye dışarıdan girmekte olan sıcak para akımını durdurabileceğinden emin olmadıklarını, Türkiye’ye dışardan para gelmeye devam ettiğini kaydetti.
Toğuç, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının, her ne kadar eylül ayı için yüksek çıkmışsa da ekim ayında özellikle üretici enflasyonu tarafından bakıldığı zaman, talep yönünden bir baskı olmayacağını gördüklerini ifade ederek, şunları söyledi:
“Üretici fiyatları tarafından da bir baskı yok. Demek ki bundan sonraki aylarda enflasyon yine düşüş trendine geçecektir. O da Merkez Bankası’nın faizleri artırma yönünde üzerinde bir baskı oluşturmayacaktır. Piyasalarda likidite olduğu sürece Borsa’ya yansımaya devam edecektir. Ancak Merkez Bankası’nın rezervlerini artıracak olması bankacılık sektörü hisselerine ilgiyi bir miktar düşürüp, oradan düşüp faiz ortamından faydalanılması beklenen gayrimenkul yatırım ortaklıklarına, beyaz eşya sektörüne, inşaat sektörlerine doğru geçişleri artırabilir.
Ancak Çin’in de özellikle Avrupa tarafındaki ekonomilere destek veriyor olması ve yuanın değerlenmesine izin vermiyor olması enteresan gelişmelere neden olabilir. Özellikle avro tarafında tekrar yeni umutların doğmasına neden olabilir. Bu endeksi bir miktar daha yüksek seviyelere taşıyabilir belki. Düzeltmeler esnasında ben yabancı yatırımcı girişlerinin hazır beklediğini düşüşleri bir fırsat olarak değerlendireceğini düşünüyorum. Ama gelinen seviyelerde bankacılık hisselerinden çıkıp diğer hisselere doğru geçişleri görebileceğimiz bir süreçteyiz.”

DÖVİZ

Merkez Bankası’nın aldığı rezerv oranlarını artırma ve bankaların rezervlerine faiz ödememe kararıyla birlikte genellikle düşük faiz riskinin bankacılık sektörü üzerine yönlendirildiğini ifade eden Toğuç, ABD tarafında faizlerin artırılmayacağının görüldüğünü dile getirdi.
Toğuç, içeride Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesini engellemeye çalışmak amacıyla bu ihalelerdeki alımları artırsa bile çok fazla etkili olmayabileceğini ifade ederek, FED’in politikasının belli olduğunu, onun politikasına karşı diğer merkez bankalarının aldığı kararların çok etkili olmayabileceğini belirtti.
Türk Lirası’nın değerlenme yolunda ilerlediğini vurgulayan Toğuç, FED’in bu para politikasını değiştirmediği sürece de bunun böyle devam edebileceğini sözlerine ekledi.