Ekonomi Piyasalarda bu hafta

Piyasalarda bu hafta

13.12.2010 - 12:48 | Son Güncellenme:

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, "Piyasalarda balon oluşmaması için bir miktar daha düzeltme hareketinin devam edeceği ve bu harekete gelişmekte olan ekonomilerin merkez bankalarının müdahale edeceği bir süreç yaşayacağız" dedi.

Piyasalarda bu hafta

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, "Piyasalarda balon oluşmaması için bir miktar daha düzeltme hareketinin devam edeceği ve bu harekete gelişmekte olan ekonomilerin merkez bankalarının müdahale edeceği bir süreç yaşayacağız" dedi.

Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu hafta dış piyasalarda çok yoğun bir gündem olduğunu belirtti.

Toğuç, Türkiye’de ise en önemli gündem maddesinin Merkez Bankası’nın faiz indirme beklentisi olduğuna işaret ederek, bu beklenti çerçevesinde bugün faiz oranlarında düşüşün olduğunu kaydetti.

Diğer yandan Çin’in faiz artırma sinyalleri verdiğini, ABD’de faizlerin yükselme trendine girdiğini anlatan Toğuç, ABD’deki faizlerin yükselme trendine girmesinin Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) istemi dışında gerçekleştiğini söyledi.

Toğuç, "Dolayısıyla düşük faizle dolar alınarak Türkiye gibi ülkelerde açılmış pozisyonların bir miktar kapandığını görebiliriz. Bu da gelişmekte olan ülke borsaları açısından sağlıklı. Çünkü birçok ülkede sıcak paraya karşı önlem alınma aşamasına gelinmişti. Balon oluşturulma tehlikeleri vardı ki buna Türkiye de katılmıştı son zamanlarda. Bir miktar para çıkışı olmaya devam edecek gelişmeler çerçevesinde" dedi.

Avrupa Bölgesi’nin göstergelerinin kötü olduğunu ve dolayısıyla ABD’nin kısa vadede biraz daha talep göreceğini dile getiren Toğuç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çerçevede bir miktar gelişmekte olan ekonomilerden para çıkışının devam ettiği bir hafta olacak. Türkiye’de cari açık açıklandı, bütçe var işsizlik rakamları açıklandı. Geçtiğimiz hafta açıklanan büyüme oranları biraz beklentilerin altında kalmıştı. Avrupa ve ABD tarafında sanayi üretiminden, TÜFE’sine kadar çok önemli bir hafta ve özellikle Fed Başkanı Ben Bernanke’nin yapacağı açıklamalar önemli olacak. Bu hafta Fed’in parasal genişlemeleri ters mi tepecek? Ters tepmeye başlayacağı yolunda beklentiler ağırlıkta. Dolayısıyla temkinli olunması gereken bir süreç.

Piyasalarda balon oluşmaması için bir miktar daha düzeltme hareketinin devam edeceği ve bu harekete gelişmekte olan ekonomilerin merkez bankalarının müdahale edeceği bir süreç yaşayacağız. Gelişmekte olan ekonomiler, ’artık sıcak para istemiyoruz, sıcak para ile soğuk duş almak zorunda kalabiliriz’ diye düşünmeye başladılar. Geçmiş krizlerde bu yaşanmıştı. 2001 yılında sıcak para girdiği zaman girerken güzel oluyor da, çıkmaya karar verdiğinde ekonomik dengeleri altüst ediyorlar.

Haberin Devamı

Bunun artık bütün gelişmekte olan ekonomiler farkında ve ona karşı sinyallerin verildiği bir hafta dolayısıyla ben bir miktar kenarda durulması gerektiğini düşünüyorum." Nurhan Toğuç, henüz alım için bu seviyelerin karlı olmadığına işaret ederek, Yunanistan’ın avrodan çıkmasının konuşulduğunu, Avrupa Birliği’nde (AB) risklerin arttığını, bu risklerin henüz nerede bittiğinin bilinmediğini kaydetti.

ABD ile Avrupa’nın hem bankacılık sektörleri hem dış ticaret olarak yüzde 50 oranında birbirlerine bağımlılıkları olduğunu ifade eden Toğuç, "Avrupa tarafından özellikle yatırımcının da bu maliyete katlanmasıyla ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açıklamaları vardı. Şu anda Avrupa bonolarına talep gösteren yok. Bu süreç bir süre sonra ABD’ye yansıyacak mı? Bu kadar borç yükünü bu kadar düşük faizle ödeyebilecekler mi? Bu konuda ciddi soru işaretleri var. O yüzden Avrupa ve ABD bankacılık sektöründe bir konsolidasyon sürecine girilip girilmediğinden emin olmadan, aşağı yönlü hareketin bir miktar daha devam etmesini beklemek gerek" diye konuştu.

-"TÜRKİYE’NİN BÜTÜN EKONOMİK GÖSTERGELERİ OLUMLU"-

Haberin Devamı

Toğuç, Türkiye’nin bütün ekonomik göstergelerinin olumlu olduğunu vurgulayarak, ancak Türkiye’nin cari açığını sıcak para ile finanse ediyor olmasının, dışarıda yaşanacak bir olumsuzluk durumunda, Türkiye’yi o olumsuzluğa karşı daha da kırılgan bir noktada bırakabileceğini anlattı.

Nurhan Toğuç, o yüzden de Merkez Bankası’nın verdiği sinyalin gayet açık olduğunu, Merkez Bankası’nın "Sıcak para ile soğuk duş almak istemediğini" kaydetti.

Toğuç, avronun dolar karşısında değer kaybetmesini beklediğini ifade ederek, beklentisinin 1,20 seviyelerine doğru giden bir avro/dolar paritesi olduğunu bildirdi.

Altında yükseliş beklemediğini dile getiren Toğuç, "Altında kesinlikle yükseliş trendi bitmiştir bence bir sonra artacak risklere kadar belki... Ama doların değer kazanma sürecinde altının ters hareket etmesini diğer emtialarında ters yönde hareket etmesini beklemek lazım. Dolar/TL’de 1,54’lere doğru çıkan bir trend görebiliriz. Onun daha üzerilerine çıkması ABD’de gerçekten işsizlik datalarının iyi gelmesine, FED’in verdiği mesajlara bağlı" dedi.