Ekonomi Piyasalarda haftaya bakış

Piyasalarda haftaya bakış

04.07.2011 - 11:43 | Son Güncellenme:

.

Piyasalarda haftaya bakış

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, bugün açıklanan enflasyon rakamlarından sonra piyasalarda yönün yukarı olduğunu, bonolarda da aşağı doğru baskıların oluşmaya devam edeceğini bildirdi.

Toğuç, bu hafta piyasalarda beklenen gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bugün açıklanan enflasyon datasının çok iyi geldiğini, bunun bono oranları üzerinde aşağı yönlü baskısının görüldüğünü kaydetti.

Bugün açıklanan enflasyon oranları ile geçen hafta açıklanan ilk çeyrek büyüme sonuçlarının birleştirildiğinde, ikinci çeyrekte de Türkiye ekonomisinde ciddi bir büyüme beklendiğine işaret eden Toğuç, bu durumun da piyasalara olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Nurhan Toğuç, Yunanistan tarafındaki endişelerin şimdilik ortadan kalktığını ifade ederek, "ABD beklendiği kadar hızlı toparlanamıyor. Dolayısıyla dolarda bir artış beklentisi ötelendi. Bu da gelişmekte olan ülkelere para girişini hızlandıracak bir ortamın yeniden oluştuğunu gösteriyor. Biz piyasalarda yönün yukarı olduğunu, bonolarda da bu enflasyon datasından sonra aşağı doğru baskıların oluşmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Dolar-Türk Lirası’nda bugünkü seviyeler global olarak dolar endeksine bağlı olarak aşağı yönlü hareketin devam edeceğini gösteriyor. Türk Lirası bir miktar daha dolar karşısında değer kazanabilir" diye konuştu.

Bu hafta, İspanya, İtalya ve Portekiz ekonomilerinin olası yaşayacağı sıkıntılar ile Avrupa Merkez Bankası üzerinde faiz artırma baskılarının sürüp sürmeyeceği konularının en önemli gündem maddeleri olarak takip edileceğini anlatan Toğuç, uluslararası piyasalarda olumsuz bir haber gelmemesi durumunda İMKB’de de yukarı yönlü hareketin devam edeceğini söyledi.

Toğuç, Türkiye’deki son siyasi gelişmelere rağmen, dışardan para girişinin halen devam ettiğini vurgulayarak, geçen hafta itibari ile gelişmekte olan ülke ekonomilerine pozitif bir para girişinin olduğunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) yemin krizinin piyasalara pek bir etkisinin olmadığını, sadece daha hızlı yükselebilecek bir endeksin daha yavaş yükselmesine neden olduğunu, tamimiyle yön değiştirebilecek bir etkisinin bulunmadığını kaydetti.

Türkiye’de ara seçim gibi bir beklentinin olmadığını dile getiren Toğuç, dolayısıyla şu anda global piyasalardaki gelişmelere göre hareket eden bir endeksin görüldüğünü kaydetti.

Bu hafta dış piyasalarda ABD tarafında istihdam rakamlarının açıklanacağını bildiren Toğuç, bunun yanında Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri 25 baz puan artırmasının beklendiğini, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırma kararını alıp almamasının önemli olacağını anlattı.

Toğuç, doların düşmeye devam ettiğini, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırma kararının beklendiği için avronun mevcut seviyelerde tutunduğunu belirterek, "Bir kaç hafta önce dolar yine güvenli liman şeklinde algılanmıştı.

Ama Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler, Yunanistan’ın parlamentodan çıkan karar ile kemer sıkma politikalarına devam edeceği beklentisi avronun bu seviyelerde dolar karşısında tutunmasını sağlıyor. Kısa vadede eğer Yunanistan’ın hemen ardından olumsuz başka bir ülke daha duymazsak bu trend böyle devam eder.

ABD tarafında dolarda herhangi bir toparlanma beklemiyoruz. Orada trend aşağı yönü gösteriyor" dedi.