Ekonomi Piyasalarda 'Rusya etkisi'

Piyasalarda 'Rusya etkisi'

01.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geçen hafta Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonuyla sarsılan küresel piyasalar, bu haftaya da Rusya'ya yaptırımların etkisinde girdi. Borsalar düşerken altın ve petrol fiyatları yükseldi.

Piyasalarda Rusya etkisi

Hafta sonunu Rusya'nın swift sisteminden çıkarılmasına ilişkin açıklamaları izleyerek geçiren piyasa aktörleri, bu haftaya hem bu yaptırımın uygulamaya alınmasına hem de ek yaptırımlara yönelik haberlerle girdi. Bu durum özellikle hisse senedi piyasalarına satış getirdi. Avrupa borsaları yüzde 1.5'i aşan düşüşler yaşarken ABD borsaları yüzde 1'e yakın gerilemeyle açıldı. Borsa İstanbul da yüksek gelen 2021 büyüme verisine rağmen düşüş dalgasında kaldı. Endeks gün içinde 1912 puana kadar indi.

Haberin Devamı

Ek yaptırımlar

Perşembe günü hızlı yükseldikten sonra cuma günü gerileyen altın ve petrol fiyatlarıysa dün yeniden tırmanışa geçti. Altının onsu 1910 dolara çıktı, petrolün varili 100 doları aştı. Avrupa'da doğal gaz fiyatı yüzde 33 arttı.

ABD, Rusya'ya yönelik ek yaptırımlar açıkladı. Buna göre, ABD'li şirketler Rusya Merkez Bankası, Rusya Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı ile işlem yapamayacak. Bununla birlikte enerji ile ilgili belirli işlemler bundan muaf tutuldu.

AB, Rusya ile ekonomik ilişkilerini daha da azaltacağını, enerjide Rusya'ya bağımlılığını bitireceğini duyurdu.

İngiltere, vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmasını yasakladı. Norveç Varlık Fonu, portföyündeki Rus varlıklarını satacağını açıkladı.

Haberin Devamı

10.5 puanlık şok faiz artırımı

Rusya Merkez Bankası dün sabah faizleri 10.5 puan birden artırdı. Rusya'da gösterge faizi yüzde 9.5'ten yüzde 20'ye çıkarıldı. Rus Borsası dün açılmadı. Merkez Bankası, borsada MOEX Endeksi'nin 5 Mart'a kadar kapalı kalacağını duyurdu. Rusya Merkez Bankası Başkanı yaptırımlar nedeniyle rezervlerine ulaşımlarının kısıtlandığını söyledi.

Dün sabah saatlerinde 1 dolar 106.5 rubleye yükseldi ve rekor kırdı. Gün içindeyse 1 dolar 100 rublenin altına indi.