Ekonomi ‘Politize örgüt oldunuz’ raporu tartışma yarattı

‘Politize örgüt oldunuz’ raporu tartışma yarattı

17.10.2009 - 00:44 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) sivil toplum kuruluşu ve sendika gibi örgütlere ilişkin hazırladığı rapor, iş dünyasında tartışma yarattı. Esnaf, ticaret örgütleriyle tabip odaları, barolar ve diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının politize olduğunu savunan rapor, bazı kuruluşlar tarafından, DDK’nın ‘muhalefet yapanları’ sıkıştırması olarak değerlendirirken, bazı örgüt yöneticileri tarafından da ‘Doğru saptamaları var’ diye nitelendirildi

‘Politize örgüt oldunuz’ raporu tartışma yarattı

RAPOR NE DİYOR?
DDK raporunun satır başları şöyle:

- Meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşu olmanın gerektirdiği vasıfları tam olarak taşımıyor. İdari ve mali özerkliği sınırsız bir bağımsızlık olarak algılanarak ideolojik/politik organizasyonlar gibi hareket ediliyor.
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olarak yapılandırılan 18 meslek kuruluşu/üst kuruluşu, ayrıca 5 bine yakın yerel düzeyde meslek kuruluşu bulunmaktadır.
- Kuruluş amaçları kapsamına girmeyen alanlardaki yoğun etkinlikleri de eleştiri konusu olmaktadır.
- Siyasi, iktisadi, sosyal, kültürel hatta dış politika dâhil her alanda söz sahibi olma arayışında oldukları anlaşılmaktadır.
- Bazı meslek kuruluşlarının kâr amacı güden organizasyonlar gibi etkinlikler göstermesi de amaç dışı faaliyetler kapsamında...
- Seçim dönemlerindeki ideolojik kamplaşmalar ve çekişmeler ortak değerleri zayıflatmakta ve dayanışma ruhunu zedelemektedir.

Haberin Devamı

DDK’nın önerileri:
- Birkaç büyük odanın mutlak hâkimiyetine imkân vermeyecek şekilde bir tavan sınır konulmalı.
- Aynı kişilerin uzun yıllar boyunca seçilmeleri sonucunda ortaya çıkan hiyerarşik ve tekelci yapıların giderilebilmesi amacıyla yöneticilere en fazla 8 yıl görev yapma sınırı getirilmeli.
- Seçimlerde aldıkları oy oranında gruplara temsil (nispi temsil) imkânı tanınmalı.
- Meslek kuruluşlarının şirketlerde münferit veya topluca yüzde 51 ve üzerinde sermaye payına sahip olmasının sınırlandırılmalı.
Raporda ayrıca, meslek kuruluşlarının 2008’deki yıllık toplam gelirlerinin 2 milyar TL’nin üzerinde gerçekleştiği belirtildi.

İŞ DÜNYASI RAPORU YORUMLADI

‘Politize olanlar sözde dinci dernekler’

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci: Politize olan ticaret odaları ve meslek örgütleri değil. Politize olanlar kendilerini sözde dinci cemaatler olarak lanse eden bazı derneklerdir. Siyasetin odalara girerek tahakküm altına almamasıyla ilgili mücadele verdik. Öncelikle bu derneklerin politize olmasına izin vermesinler.

Haberin Devamı

‘Geneli değerlendirmek kolay değil’
GYİAD Başkanı Pınar Eczacıbaşı:
Biz tamamen kendi konumuza odaklanan apolitik bir örgütüz. Sosyal amaca hizmet eden bir yapılanma içindeyiz. Bu anlamda geneli değerlendirmek kolay değil. Bildiğim dernekler de bizler gibi çalışmalar yapıyorlar.

‘Hedef, muhalefet yapanları sıkıştırmak’
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu:
Bu rapora ilişkin haberden anlaşıldığı kadarıyla DDK meslek örgütlerini, ‘muhalefet yapanları’ sıkıştıracak bir sürecin zeminini kurmayı hedefliyor. Demokratik açılımdan bahsedilen bir süreçte bu raporların ‘katkısı’ bellidir.

‘Raporun doğru saptamaları var’
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:
TİM olarak kanunumuz yeni çıktığı için biz zaten rapordaki eleştrilerin tedbirini almıştık. Mesela rapor, yönetim 8 yılla sınırlandırılsın diyor. Biz zaten sınırlandırmıştık. Politize oldular diyor, zaten bizim bir ilgimiz yok. Mümkün olduğu kadar ihracata odaklanıyoruz. Raporu genel olarak değerlendirecek olursak doğru saptamaları da var. Mesela uzun dönem başkanlık yapılan kurumlar var. Aynı şekilde büyük şirketleri olan kurumlar var.

Haberin Devamı

‘Olumlu bir gelişme’
ASKON Başkanı Mustafa Koca:
Siyasi toplum örgütlerinin objektif ve homojen olması lazım. Ben bu raporun tespitlerini doğru buluyorum. Olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Böyle değerlendirirsek demokratik açılıma da katkı yapmış oluruz diye düşünüyorum.