Ekonomi Rekor sonrası borsada yeni tahmin! Uzman isim ilk takip edilecek seviyeyi açıkladı

Rekor sonrası borsada yeni tahmin! Uzman isim ilk takip edilecek seviyeyi açıkladı

14.02.2024 - 13:04 | Son Güncellenme:

Dün piyasalar açısından kritik bir gündü. Hem yurt içinde hem de yurt dışında gözler ABD’de ocak ayı enflasyon verisine çevrilmişti. ABD enflasyonu Fed için önemli ipuçları verdi. Altında düşüş görüldü. Borsada ise yatay seyir hakim. Peki bundan sonraki süreçte altın ve borsada yön ne olacak?

Rekor sonrası borsada yeni tahmin Uzman isim ilk takip edilecek seviyeyi açıkladı

Konuyla ilgili detayları Sermaye Piyasaları Uzmanı Mehmet Bilal Bircan, TRT Haber canlı yayınında anlattı. Bircan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “ABD’de ocak ayı enflasyon beklentilerin bir miktar üzerinde geldi. ABD’de enflasyon düşüş eğilimini sürdürse de beklentilerin üzerinde gelen veri küresel piyasalarda bundan sonraki süreçte Fed’in faiz indirimlerine dair beklentileri ötelenmiş durumda.

Haberin Devamı

‘KÜRESEL ÇAPTA DOLAR DEĞERLENDİ’

Biz Fed’den ilk faiz indirimini mayıs ayında bekliyorduk. Gelen verilerin beklentileri aşmasıyla bu sürecin haziran ve temmuz ayına kayabileceği şeklinde beklentiler oluşmaya başladı. Bunun paralelinde küresel piyasalarda doların değer kazandığını, dolar endeksinin 104 seviyesinin üzerinde seyrettiğini görmeye başladık.

‘2 BİN DOLARIN ALTINA SARKTI’

Daha önce 2 bin doların üzerinde seyreden ons altında ise veri sonrasında Fed’den faiz indirimlerinin gecikeceği algısı ile beraber 2 bin doların altına sarktığını ve 1990 dolar seviyesinin altında fiyatlanan bir ons altını gördük.

‘CİDDİ MANADA SATIŞLARLA KARŞILAŞTIK’

Veri sonrasında borsalar tarafında da ciddi manada satışlarla karşılaştık. Dün ABD ve Asya tarafında, Avrupa tarafında satışlar öne çıktı. Borsalar tarafında sakinleyen bir seyir görsek de satış baskısının hala sürdüğünü söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

BORSA İSTANBUL’DA BEKLENTİLER NE?

BIST 100 endeksinde biz kendi rekorlarını tazeleyen bir fiyatlama takip ediyorduk. Dün de bu anlamda önemliydi. 9 bin 200 puan seviyesinin üzerini test eden bir BIST 100 endeksi izledik. Ancak günün devamında ABD’den gelen veri sonrasında küresel borsalardaki satışlara paralel yurt içinde bir satış baskısının ön plana çıktığını gördük.

Dün BIST 100 endeksi günü yüzde 2 düşüşle 9 bin seviyesinin hemen altında kapatmıştı. Bugüne geldiğimizde yatay seyir görmekteyiz 9 binin üzerinde fiyatlanan BIST 100 endeksi söz konusu.

BORSADA İLK TAKİP EDİLECEK SEVİYE!

Gün içerisinde bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayıp sağlayamadığını takip ediyor olacağız. Bu seviyenin üzerinde kapanış olursa yukarı hareketler devam edebilir. Borsada kısa vadede 9050 seviyesi ilk takip edilecek direnç seviyesi. Bu seviyenin aşılması halinde 9100-9200-9250 bandı bizim için önemli direnç bölgesi diyebilirim.

Olası aşağı yönlü hareketler devam ederse 9 binin altına sarkma görürsek bir sonraki destek seviyemiz 8 bin 900 olarak izlenebilir.”