Ekonomi Rum Kesimi’nin gümrük hamlesine yanıt: E-posta bile yazmayın

Rum Kesimi’nin gümrük hamlesine yanıt: E-posta bile yazmayın

25.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile başta KKTC ve Avrupa Birliği ile ilişkiler olmak üzere diplomatik olarak bilek güreşine devam ederken, GKRY ile Türk makamları arasında ilginç bir temas yaşandı. Türkiye tarafından tanınmayan GKRY, Türk gümrük makamlarından belge talebinde bulununca Ticaret Bakanlığı, GKRY ile herhangi bir resmi yazı ile temas kurulmaması, e-posta dahil her türlü yazışmadan uzak durulması talimatı verdi.

Rum Kesimi’nin gümrük hamlesine yanıt: E-posta bile yazmayın

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Ticaret Bakanlığı, gümrük idarelerine “Rum Kesimi” uyarısında bulundu. Edinilen bilgiye göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Gümrük İdaresi, ihracatta kullanılan “A.TR dolaşım belgesi”ne ilişkin bir Türk gümrük idaresinden kontrol talebinde bulundu. Verilecek yanıtta tereddüt edilmesi üzerine konu, Ticaret Bakanlığı’na intikal etti.

Haberin Devamı

Bakanlıktan konuyla ilgili gönderilen genelgede, 1960’ta kurulan ve 1963’te son bulan bir ortaklık devleti olan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tek başına temsil ettiğini ileri süren GKRY’nin Türkiye tarafından tanınmadığı ve iki ülke arasında diplomatik ilişki bulunmadığı belirtilerek, Türkiye ile GKRY arasında resmi ve siyasi düzeyde herhangi bir temas kurulmadığı vurgulandı.

RESMİ YAZI OLMAYACAK

Bakanlık, gümrük idarelerinden, GKRY ile herhangi bir resmi yazı ve e-posta yoluyla temas edilmemesini, gelecekte de GKRY makamları ile e-posta dahil her türlü yazışmadan imtina edilmesi gerektiğini bildirdi.

Bir tür dolaşım ve menşe belgesi olan A.TR dolaşım belgesi, Gümrük Birliği bölgesinin Türkiye ve AB gümrük bölgelerini oluşturan iki parçası arasında doğrudan nakledilen serbest dolaşımda bulunan işlenmiş tarım ürünleri ile sanayi ürünleri için düzenleniyor. Türkiye her ne kadar diplomatik ilişki kurmasa da GKRY ile sınırlı ölçülerde ekonomik ilişkilerini devam ettiriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre bu yılın 1 Ocak - 31 Temmuz arasını kapsayan döneminde GKRY’ye 405 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.