Ekonomi Rus turistten kaybımızı ‘ah-vah’la kapatamayız!

Rus turistten kaybımızı ‘ah-vah’la kapatamayız!

09.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Jolly Tours Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2016’da Rusya’dan gelen turist sayısında ciddi düşüş olacağını belirterek, “80 milyonluk Türkiye’de sadece 8 milyon kişi tatile gidiyor, bu açık yerli turistle kapatılamaz. Artık ah-vah etmeyi bir yana bırakıp önlem alınması gerekiyor” dedi.

Rus turistten kaybımızı ‘ah-vah’la kapatamayız

Yerli turist sayısının artması için güven konusunun da çok önemli olduğunu belirten Vardar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Turizm sektörüyle ilgili olarak geçmiş dönemlerde çok mağduriyetler yaşanmış, bu konuda çok ciddi sıkıntı var. Bu konuyu TÜRSAB’da, TÜROFED’de ve bakanlık nezdinde değerlendirdik. Tatile çıkan 8 milyon Türk’ün 5 milyonu seyahat acentasıyla tatile gidiyor. Bunun için Rus turist açığının tamamını yerli turistle kapatamayız.”

Rusya charter seferleri yasakladığı için Rusların Türkiye’ye tatile gelemediğini belirten Vardar, “Rusların yüzde 90’ı charter uçaklarla geliyordu, şimdi sadece THY’nin tarifeli uçaklarıyla gelebiliyorlar” dedi.

Geçen yılki fiyatlar

Tours Genel Müdürü Figen Erkan, erken rezervasyon fırsatlarının yanısıra tatil fiyatlarının da artmadığını belirterek, şunları söyledi:

“2016 yılında tatile gitmek isteyenler 2015 fiyatlarıyla tatil yapacak. Çok avantajlı fiyatlar aldık. Fiyatlar 2015 seviyesinde. Enflasyon farkını da düşünürseniz fiyatlar daha da düşük bir seviyeye indi.”

Haberin Devamı

2015 yılında bütün olumsuzluklara rağmen Jolly Tours olarak yüzde 30 büyüme kaydettiklerini belirten Erkan, 2016 hedeflerinin yüzde 50 büyüme olduğunu açıkladı.

‘İbiza’ya gidiyoruz’

Yurtdışında yeni güzergahlara yelken açtıklarını ifade eden Erkan, “Bu yıl İbiza, Miami ve Fas turlarımızdan çok umutluyuz” diye konuştu. Seçim öncesinde GAP turlarının Karadeniz turlarıyla ilk sırada ve başabaş gittiğini söyleyen Erkan, terör nedeniyle GAP turlarının bittiğini ifade etti.

Tatilcilerin % 55’i ‘erken’ davranıyor

2015 yılında genel cironun yüzde yüzde 55’ini erken rezervasyonla elde ettiklerini belirten Erkan, 2016’da erken rezervasyonun ciro içindeki payını yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Erkan, kruvaziyer turizmde yüzde 60, Kıbrıs turlarında yüzde 50 büyüme hedeflediklerini söyledi.