Ekonomi Saatleri ayarlayın!

Saatleri ayarlayın!

26.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Saat dünyası Baselworld 2017’de buluşuyor. Dünyadan 100 bin ziyaretçinin geldiği fuarda trend daha sade ve erişilebilir modeller yönünde olsa da lüks saate talep hiç azalmıyor

Saatleri ayarlayın

Dünyanın en büyük saat ve mücevher fuarı İsviçre’nin Basel şehrinde başlıyor. 23-30 Mart tarihleri arasında açık kalacak olan fuar, bu yıl yüzüncü yılını kutluyor. 1917 yılında beri düzenlenen fuara bu yıl da lüks ve akıllı özelliğe sahip klasik saatler damga vuruyor. 2 bin markanın katıldığı fuar dünyadan 100 bin ziyaretçi çekiyor.

Haberin Devamı

Rolex, Breguet, Tag Heuer, Omega, Patek Philippe, Hermes, Bulgari gibi saat ve moda markaları yeni modellerini fuarda görücüye çıkarıyor. Türk firmalar da fuarda yerini aldı. Saat&Saat bu yıl fuara ilk kez Welder markasıyla stant açarak katıldı. Fuarda bu yıl ilginç ayrıntılardan biri de akıllı saat modelleri olan Güney Koreli teknoloji firması Samsung’un da fuarda saatlerini stant açarak sergilemesi oldu.

Baselworld’de öne çıkan trendler, mekanik, tasarım ve akıllı saatler. Daha ince, elegant ve akıllı saatlere doğru bir yöneliş var. Fuarda hibrid denilen klasik saat görünümlü ancak teknolojik özelliklere de sahip model sayısında artış görülüyor. Michael Kors, Tag Heuer, Swatch ve Guess gibi markaların yeni modelleri Android Wear 2.0 işletim sistemiyle geliyor olacak. Android Wear 2.0, Google’ın akıllı saatler için güncellenmiş işletim sistemi kısa süre içinde aktif oluyor.

Haberin Devamı

Klasik ve spor evliliği

Trendler akma gövde tasarıma doğru gidiyor. Böylece saatlerin farklı durumlarda kullanılmaları mümkün oluyor. Yılların tam siyah modellerinin yanında çelik kasalarda daha fazla renk görüyor olacağız. Özellikle pembe ve sarı altın gövdeler moda. Trend daha sade ve erişilebilir modeller yönünde olsa da lüks saate talep de hiç azalmıyor. Klasik ve spor tasarımın evliliği de bu yıl sürprizler arasında. Türk firma Saat&Saat’in satın aldığı Welder’in Moody modelindeki renk değiştiren fotokromik ekran da fuarda ilgi çeken trendler arasında yer aldı.

Geçen yıl İsviçre saatleri için zor bir yıldı. Ekonomik yavaşlama nedeniyle ihracat yüzde 9.9 oranında düşmüştü. Sektörün inovasyon ve kişiye özel üretimleri sayesinde ihracat bu ocak ayında biraz toparlandı. Sektör genel olarak az da olsa 2017 yılında bir büyüme bekliyor.

Klasik saatleri teknolojiyle buluşturmada en büyük adımı atan firmalardan biri Amerikalı Fossil Group. Fossil, Emporio Armani, Michael Kors, DKNY, Diesel gibi markaları bünyesinde bulunduruyor. Fuarda sorularımızı yanıtlayan Fossil Group’un EMEA Satış Direktörü Grant Derin, bünyelerindeki saatlerde geçen yıl 8, bu yıl da 14 markada yeni teknolojiye sahip modellerin piyasaya sürüleceğini belirterek, 300’den fazla bu tarzda modeli bu yıl tanıtacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Geçen yıl Misfit satın almasıyla klasik saatlere teknoloji entegrasyonu yönünde önemli bir adım attıklarını anımsatan Derin, “Saat üretimi ve tasarımı konusundaki uzmanlığımıza Misfit’le teknolojiyi de ekledik. Geçen yıl 8 markamıza teknoloji kattık. Geçen yılın son çeyreğinde 1.5 milyon akıllı ürün sattık. Şu anda ürünlerimiz sadece 40 ülkede var. Bu sayı artacak. Bu yıl içinde Türkiye pazarına da sunacağız” dedi.

Daha fazla teknoloji geliyor

Grant Derin, şu anda dünyada akıllı saatlerin klasik saat pazarından çok pay alamadıklarını da vurgulayarak, saat üreticilerinin klasik saat görünümünde ancak teknolojik özelliklere sahip ya da tamamen dokunmatik ekranlı akıllı saat modellerinin bulunduğunu aktardı. Android Wear’in güncellenmiş versiyonu olan 2.0’ın gelmesiyle klasik saatlere daha fazla teknoloji ekleneceğini dile getiren Derin, “Bildirimlere bakmak, müzik dinlemek, Google haritaları kullanmak, GPS, kalp ritmini ölçmek, adım saymak mümkün olacak. Bu hibrid saatlerle bir düğmeye basarak saatinizi telefonunuza bağlayabileceksiniz” dedi.

Haberin Devamı

İlgi çekici yeni modeller

Baselworld 2017’de pek çok saat markası yeni modelini lanse etti. Tag Heuer, Omega, Bulgari, Rolex, Seiko, Patek Philippe bunlar arasındaydı. Patek Philippe’in 5320G’si yeni daimi takvimli modeli tarihten esinlendi. 1940, 1950’lerdeki klasik Patek saat görünümüne sahip. Kadranında iki tane aralığı gün ve ayı gösteriyor. Moonphase ekranı var. Rolex de yedi yeni modeliyle fuara damga vuran markalardan. 50’inci yılına özel ikonik Oyster Perpetual Sea Dweller modeli 43 milimetrelik yeni kasasıyla ve yeni model 3235 iç çapla geldi. Sea Dweller profesyonel dalışçı saati özelliklerine sahip. Bu modelde Cyclops lens ve Chronergy mekanizmasına da var.

Saatleri ayarlayın