Ekonomi Sabancı'dan ilk ChampionSA

Sabancı'dan ilk ChampionSA

03.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sakıp Sabancı, ChampionSA'nın ilk süpermarketini Fulya'da açtı

Sabancıdan ilk ChampionSA



Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Carrefour'un dünyada kendini kanıtlamış bir şirket olduğunu belirterek, baba şirket CarrefourSA'dan sonra oğul şirket ChampionSA'yı kurduklarını söyledi. Sabancı, yeni kurulan bu şirketlerin bir bakıma Hazine'nin kasası durumunda olduğunu vurgulayarak, devletin polisiye tedbirlerle vergi toplayamayacağını, bu tür şirketlerin vergileriyle devletin kasasına direkt kaynak sağlandığını belirtti.
Sabancı, Halil Mutlu'nun Olimpiyat ve Dünya şampiyonu olarak ülke insanını mutlu ettiğini söyleyerek, ChampionSA'nın da çalışmalarıyla ülke insanını mutlu edeceğini kaydetti.

Enflasyon düşüşüne destek
CarrefourSA Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Sayral da konuşmasında, , ChampionSA'nın enflasyona karşı en ucuz mal satma politikası uyguladığını belirterek, hükümetin istikrar politikalarına şirket olarak destek vereceklerini ifade etti. Sayral, süpermarkette satılacak malların yüzde 95'inin yerli ürünlerden oluşacağını söyleyerek, İstanbul Maltepe ve İstinye ChampionSA'ların gelecek yıl açılacağını belirtti. Sayral, ChampionSA'nın 2004'e kadar Türkiye genelinde 50 yeni süpermarket açacağını bildirdi.

Türkiye'deki ilk şube
Carrefour - Sabancı Holding ortaklığıyla kurulan ChampionSA'nın ilk şubesi İstanbul Fulya'da açıldı. Dünyada ilk kez 1969'da Fransa'da açılan Champion mağazaları 1996'da ilk yurtdışı mazalarını Belçika ve İspanya'da açtı.
8 ülkede 2 bin 328 süpermarketi bulunan ve 130 milyar 652 milyon cirosu bulunan Champion, İstanbul - Fulya'daki ChampionSA'yı 10 milyon Frasız Frangı tutarında bir yatırım sonucunda hayata geçirdi. ChampionSA'nın süpermarket alanı 4.200 metrekare, satış alanı ise 1.609 metrekareden oluşuyor. 75 kişinin çalışacağı süpermarkette 5 binin üzerinde ürün satılacak
Süpermarketin açılışına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CarrefourSA Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Sayral ve halterde Olimpiyat ve Dünya şampiyonu Halil Mutlu katıldı.

Politikaya toplam kalite
Brisa'nın 15'inci İyileştirme Konferansı'na da katılan Sakıp Sabancı, Türk sanayinin toplam kaliteyi benimsediğini ifade ettikten sonra, "Politik hayatta da toplam kaliteyi yakalamak gerek" dedi. Sabancı şunları şöyledi:
"Bir memleketin problemlerini çözmek istiyorsan, verimliliği bir puan yukarı çek, enflasyon 10 puan aşağı gider. Böyle anahtarlar var. Bunları biz keşfetmeyeceğiz, uygulayacağız."
Hazım Kantarcı'nın kendisine toplam kaliteye zirveden sahip çıkmasını söylediğini belirten Sabancı, "Ben de işçi ve mühendislerde beraber bazı kalite çemberlerine katıldım" dedi. Brisa ve Beksa'nın aldığı kalite ödüllerinden sonra Türkler'in toplam kalite lideri olduğunu kaydeden Sabancı, "Toplam kalitenin adresi İzmit" şeklinde konuştu.