Ekonomi Sadece 245 bini kusursuz çıktı

Sadece 245 bini kusursuz çıktı

31.10.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Geçen yılın başından bu yana araç muayenesi konusunda tek kuruluş olarak hizmet veren TÜVTURK, 21 ayda 5 milyon aracı muayene ederken, bunlardan sadece 245 bininin “kusursuz” çıktığı bildirildi.

Sadece 245 bini kusursuz çıktı

Araç muayene istasyonlarının yapım ve işletimiyle ilgili açılan ihaleyi kazanan ve Türkiye çapında 189 istasyonda hizmet veren TÜVTURK’ün, bugüne kadar 5 milyondan fazla aracı muayeneden geçirdiği bildirildi. Muayenesini gerçekleştirilen “5 milyonuncu” araç “hafif kusurlu” çıkarken, 21 ayda muayene edilen araçların sadece yüzde 5’e yakınının “kusursuz” bulunduğu kaydediliyor.

Yarısı hafif kusurlu
11 Ocak 2008’den bu yana faaliyet gösteren TÜVTURK istasyonlarında muayene edilen araçların 2 milyon 740 bini “hafif kusurlu” olarak muayeneyi geçerken, “ağır kusurlu” ve “emniyetsiz” nitelenen araçların sayısı 2 milyon 15 bini buluyor.
Bazı eksikleri çıkan ve bir dahaki periodik muayeneye kadar eksiklerinin giderilmesi gereken hafif kusurlu araçlar, muayeneden geçmiş sayılıyor. Tamire ihtiyaç duyulacak derecede eksiği olan “ağır kusurlu” araçların, eksiklerini bir ay içinde tamamlayıp yeniden gelmesi isteniyor. Trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak kusurlar saptanan “emniyetsiz” araçlar içinse en yakın trafik zabıtasına haber veriliyor. Aracın bir ay içinde eksiklerini giderip yeniden muayeneye girmesi gerekiyor.
Bir ay içinde gelen araçların muayeneleri ücretsiz gerçekleştiriliyor. Otobüs, kamyon ve çekicilerden 165.20 TL, otomobil, minibüs, kamyonet gibi araçlardan 123.90 TL, traktör ve motosikletten de 63.72 TL alınıyor.


Hafif kusurlar: Motor numarasının okunamaması, plakalarla ilgili durumlar, el freni ve fren sistemiyle ilgili (pedal boşluğu eksik hidrolik gibi) bazı kusurlar, direksiyonu çevirirken ses gelmesi, hafif cam çizikleri, cam filmi, far ayarsızlığı, yay ve amortisör arızaları, jantlardaki aksaklıklar, motor yağ kaçakları, güneşlik olmaması.

Haberin Devamı

Ağır kusurlar: Fren sisteminin sızdırması, direksiyon sistemi problemleri, silecek olmaması ve cam suyu sistemi arızası, far arızası, yürüyen aksamla ilgili ağır hasarlar, tekerlek bağlantılarındaki hatalar, karoseri parçalarının kırık ve çatlakları, arızalı debriyaj.

Emniyetsiz nitelenenler: Asgari frenleme değerlerine ulaşılamaması, şasi numarasının bulunmaması.

Yazarlar