Ekonomi Şahenk’e 'Esas'lı rakip

Şahenk’e 'Esas'lı rakip

30.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ferit Şahenk’in ‘yeme-içme’ sektöründe art arda alım yaptığı bir dönemde bu alanla Ali Sabancı’nın Esas’ı da yakından ilgili. 3.5 milyar TL’lik grubun CEO’su Çağatay Özdoğru, “Fırsat peşindeyiz” dedi

Şahenk’e Esaslı rakip

Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru ‘dışarıda yemek’ diye tabir edilen yeme-içme sektörünü çok yakından takip ettiklerini söyleyerek, bu sebeple Süzer grubunun KFC Kentucky Fried Chicken ve Pizza Hut operasyonlarını satışa çıkardığı zaman talip olduklarını belirtti.
Özdoğru, “Süzer grubuyla bu markaları alma konusunda anlaştık ki onlar Rekabet Kurumu’na başvurularını yaptılar. Tabii sadece Süzer Grubu ile anlaşmak yeterli değil, markaların ana sahibi YUM şirketiyle de anlaşmanız gerekiyor” dedi.
YUM ile birçok görüşmelerinin olduğunu açıklayan Özdoğru, “Hala da görüşmelerimiz devam ediyor. Bizlerden ve bugüne dek yarattığımız değerlerden çok etkilendiler. Hem YUM hem de biz her türlü opsiyonu değerlendiriyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu.

‘Hâlâ evde yiyoruz’
Türkiye’de dışarıda yeme sıklığının kişi başına ayda 1-2 kere seviyelerinde oluduğunu vurgulayan Özdoğru, “Amerika’da ise bu sayı 6 civarında. Yani bizler hala evde yemek yiyoruz. Bu oran özellikle AVM’lerin gelişimine paralel olarak hızla artıyor ve daha da artacak” dedi.
Sektörün hızlı bir büyüme göstereceğine olan inançlarının tam olduğunu ifade eden Özdoğru, “Bu nedenle sektöre yönelik ilgimiz ve çalışmalarımız devam edecek. Bu alanda b-c-ve d planlarımız var ve bunları daha da somutlaştırıyoruz” diye konuştu. Özdoğru, “Bu alandaki ilerlememizin yönüne YUM ile devam etmekte olan görüşmelerimizin neticesine göre karar vereceğiz” dedi.

Yüzde 10 büyüme
Esas Holding olarak, 2012 yılında daha önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme sergilediklerini kaydeden Özdoğru, şu bilgileri verdi: “3.3 - 3.5 milyar TL’lik bir portföy cirosuna ulaştık. 2011 yılına göre yüzde 10 civarında bir organik büyüme beklentimiz var. Ayrıca 2012 yılında Avrupa’daki ekonomik krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki potansiyel etkilerini göz önünde bulundurarak mevcut portföy şirketlerimizde karlılığımızı arttırmaya yönelik iyileştirme projelerine yöneldik. Operasyonel verimliliği arttırarak karlılık düzeylerimizi korumayı hedefledik.”
Portföy şirketlerinin 2013 bütçelerini oluşturmaya devam ettiklerini ifade eden Özdoğru, “Bu çalışmalar henüz sonuçlanmadı ancak sanıyorum yine Türkiye büyümesinin üzerinde ve 2012 yılına benzer bir organik büyüme gerçekleştireceğimizi öngörüyorum” dedi.

‘Yaşam biçimi öneriyoruz’
Esas Holding olarak genellikle Türk insanına hizmet eden iş alanlarına yatırım yaptıklarını söyleyen Çağatay Özdoğru, şöyle konuştu:
“Bu bilinçli bir seçim, zira biz Türkiye’nin iç dinamiklerine ve genç nüfusuna çok inanan bir grubuz. 2012’de sinemalarımızda 19 milyon misafir ağırladık. Biz ürün ve hizmetlerimizle bir ‘yaşam biçimi’ öneriyoruz. Her alanda benzer müşteri ve misafirlere hizmet veriyoruz. 2013 yılında da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi portföyümüze benzer şirketler katabilmek için çalışmalarımız devam edecek.”

Haberin Devamı

‘Elektronik perakendede yeni fırsatları takip ediyoruz’
Electroworld mağazalarını 2012’de 20 milyon kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Çağatay Özdoğru, elektronik perakende sektörünün rekabetin çok yoğun olduğu bir alan olduğunu söyledi. Bu sektörün daha emekleme döneminde olduğunu vurgulayan Özdoğru, “Önümüzdeki dönemde birçok değişimin olabileceğini düşünüyorum. Bizim açımızdan birçok fırsat olduğunu görebiliyorum. Biz de bu fırsatları çok yakından takip ediyoruz” dedi.

Pegasus 2012’de 13 milyon yolcu taşıdı
Pegasus’un son yıllarda gösterdiği büyüme performansı ile Avrupa’nın en hızlı büyüyen hava yolu konumunda olduğunu belirten Çağatay Özdoğru, şöyle devam etti:
“Pegasus 2012’de yaklaşık 13 Milyon misafire hizmet verdi. Önümüzdeki dönemde uçuş ağının genişletilmesi ve filoya yeni katılacak uçaklar ile birlikte Pegasus’un büyümesinin daha da hızlanacağına inanıyoruz. Bu inancımıza paralel olarak geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz 100 adet Airbus uçak siparişi Türk sivil havacılık tarihinin tek seferde verilen en büyük siparişi olma özelliğini taşıyor.”

Haberin Devamı

11 şirkette 7 bin 200 çalışanı bulunuyor
2012 sonu itibariyle 11 portföy şirketlerinde 7 bin 200 çalışanları olduğunu kaydeden Çağatay Özdoğru, şu bilgileri verdi:
“Önümüzdeki dönemde yani 2013 yılında da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi portföyümüze müşteri ve misafirlerimize hizmet veren benzer şirketler katabilmek için çalışmalarımız devam edecek. Mevcut portföy şirketlerimiz gibi tüketiciye yakın sektör ve şirketlere özel ilgimiz mevcut ancak yatırım kararı verirken bizim için en önemli konu Türkiye’nin en değerli şirketlerini ortaya çıkarabilmek. Alanlarının en iyi şirketlerini yaratmayı hedefliyoruz.