Ekonomi Sanayi Mahallesi’nde piyanistler kapışacak

Sanayi Mahallesi’nde piyanistler kapışacak

06.03.2011 - 02:29 | Son Güncellenme:

Bu yıl İstanbul Seyrantepe’deki Sanayi Mahallesi’nde 3. kez düzenlenecek olan İstanbul Genç Klasikçiler Festivali ‘Piyano Atışmaları’ ile renklenecek. Anadolu geleneği olan ‘âşık atışmaları’na bu kez piyanistler dahil olacak

Sanayi Mahallesi’nde piyanistler kapışacak

Klasik müzik deyince aklınıza şaşalı salonlar, iyi giyimli insanlar geliyor ve ait olmadığınızı düşündüğünüz bir yerde rahat olamayacağınız için bu tür müzikten uzak duruyorsanız buyrun Seyrantepe Sanayi Mahallesi’ne.
Bazı müzik türlerinin sadece belirli kesimler tarafından sahiplenilmesini reddetmek ve müzikle ilgili sınırları ortadan kaldırmak için Seyrantepe’de düzenlenen Genç Klasikçiler Festivali 3 yaşında. Fazıl Say, Burçin Büke, Tuluğ Tırpan gibi isimlerin de destek verdiği festivalde bu yıl piyanistlerin atışmaları çok konuşulacak. Festival Direktörü Emre Gözgü, “Piyano Atışmaları” adını verdikleri bölümle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Sahneye karşılıklı iki piyano yerleştireceğiz. Atışmak isteyen müzisyenler, tesadüfi olarak bizim yapacağımız kurayla ya da kendi istekleriyle eşlerini seçecekler. Sahneye çıkacak müzisyenlerden biri ilk eserini çalarak atışmayı başlatacak. Sonra diğer müzisyen, ister ilk müzisyenin çaldığı aynı eserin kendi yorumunu, isterse de cevap niteliğinde olabilecek başka bir eseri icra ederek atışmada karşısındakine cevap verecek. Her atışma 25 dakika sürecek.”
19-29 Mayıs tarihleri arasındaki olan festivalin “Bire Bir” konsepti çerçevesinde şekillendiğini anlatan Gözgü, bunun tekil olmanın, kendi ayakları üzerinde durmanın ve kişinin kendini özgürce ifade etmesinin simgesi olduğunu belirtti. Gözgü konseptle ilgili, “Hayatla bire bir karşı karşıya kalma, mücadele edebilme anlamı taşıyor. Sanat ancak kendini ifade etmekten çekinmeyen insanlar tarafından, icra edilebileceğinden böyle bir anlayış oluşturduk” diye konuştu.

Müzik otobüsü çıkabilir
Türkiye’nin çeşitli illeriyle, Fransa, Yunanistan gibi ülkelerden 100’ün üzerinde kişinin katılacağı festivali 60 bin kişi ücretsiz izleyecek. Gözgü, “Bir panayır havası esecek. Ana müzik etkinliklerine film gösterimleri, açık hava sergisi, kariyuer günleri, pikinik gibi yan etkinlikler de eşlik edecek” dedi.
5 gün boyunca birer müzikolog ve tarih bilimcinin içinde yer aldığı 4 otobüs’ün İstanbul’u müzikal olarak keşfe çıkacağını anlatan Gözgü şunları söyledi:
“Kentin bölge bölge müzikal tarihini, müziği ve müzisyenlerin yaşadıkları anlatılacak. Mesela, Kadıköy’den geçerken o semtin yetiştirdiği sanatçılar hakkında bilgi verilecek. Sulukule’den geçerken o bölge anlatılacak. Bu etkinlikle 4 bin kişiye ulaşmayı planıyoruz.”

Haberin Devamı

Seyrantepe Çocuk Orkestrası geliyor
Festival Genel Koordinatörü Şafak Taner, “Duyurularla öğrencileri stüdyoya getiriyoruz. Müzik bursu imkanı sağlıyoruz. Şu an 6 gence eğitim veriyoruz. İleride aileleriyle aralarında uçurum olmaması için onları da işe dahil ettik. Hedefimiz Seyrantepe Çocuk Orkestrası kurabilmek” dedi.

Fazıl Say’la Âşık Rıza Ezgi aynı sahnede
Genç Klasikçiler Festivali’ne Fazıl Say, Gülsin Onay Tuluğ Tırpan, Derya Türkan ve Murat Aydemir, Neyzen Burcu Karadağ, Sumru Ağıryürüyen, Muammer Ketencoğlu, Cengiz Özkan, Cumhurbaşkanı Çello dörtlüsü, Boğaziçi Caz Korosu sahneye çıkacak. Ayrıca âşık atışması gününde Ali Rıza Ezgi ile Aşık Maksut Feryadi Koca müzik severlerle buluşacak.