Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı: Kişi başına milli gelirimiz istikrarlı bir şekilde artacaktır

Sanayi ve Ticaret Bakanı: Kişi başına milli gelirimiz istikrarlı bir şekilde artacaktır

21.02.2010 - 17:37 | Son Güncellenme:

.

Sanayi ve Ticaret Bakanı: Kişi başına milli gelirimiz istikrarlı bir şekilde artacaktır

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ekonomisinin bu yıldan itibaren yeniden büyüme eğilimine gireceğini, kişi başına milli gelirin de istikrarlı bir şekilde artmaya devam edeceğini belirtti.
Ergün, Kayseri Anadolu Oto Galericiler Sitesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye Sektör Temsilcileri 1. İstişare Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2003-2008 döneminde ortalama yüzde 5,8 büyüdüğünü, 2002’den bu yana kişi başına milli gelirin 3 kat arttığını, ancak 2009’da küresel kriz nedeniyle milli gelirde azalma olduğunu ifade etti.
İşçi, memur ve emeklinin gelirinin enflasyonun üzerinde artış gösterdiğini vurgulayan Ergün şunları söyledi:
“Türkiye ekonomisi, 2010 yılından itibaren tekrar büyüme eğilimine girecek, kişi başına milli gelirimiz ise istikrarlı bir şekilde artmaya devam edecektir. Vatandaşımızın gelir seviyesinin artmasıyla alım gücünde ciddi iyileşmeler kaydedilmiştir. Öyle ki, Türkiye’de 2002 yılında 91 bin adet otomobil satışı yapılırken, 2009 yılında küresel krize rağmen 370 bin otomobil satışı gerçekleşti.
2003 yılından bu yılın Şubat ayına kadar Türkiye’de 2 milyon 535 bin kişi ya yeni otomobil sahibi oldu, ya da otomobilini yeniledi. Bu gelişmelerin ikinci el piyasasını olumsuz etkilediği düşünülebilir. Ancak, toplam otomobil sayısındaki artış, ikinci el için dolaşan araç sayısını da artıracaktır.
Türkiye’de araçların yüzde 80’inin 10 yıl içinde ikinci ele düştüğü tahmin ediliyor. Dolayısıyla 2002’den bu yana otomotiv sektöründe yaşanan bu gelişmeler, ikinci el piyasasının da geçmişe göre çok daha canlı ve güçlü olmasını sağlayacaktır.”
Küresel krizin etkilerini azaltmaya yönelik tedbirler kapsamında ÖTV indirimi uygulaması yaptıklarını, bunun sonucunda ikinci ele olan talepte azalma yaşandığını dile getiren Ergün, ancak bu yıldan itibaren 2. elde de yeniden canlanma başladığını kaydetti.

Haberin Devamı

GERÇEKÇİ VE RASYONEL PROJELER ÜRETİLMELİ
200 milyon nüfusa sahip Brezilya’da yılda 3,5 milyon otomobil satılırken,
Türkiye’de son yıllardaki hızlı artışa rağmen 370 bin otomobil satıldığını belirten Ergün, Türkiye nüfusunun çok genç olduğunu ve ekonominin büyüme eğiliminde olduğunu, gerçekçi ve rasyonel projelerle otomobil talebinin artmasının sağlanabileceğini söyledi.
İkinci el araç piyasasında kayıt dışılığın en önemli sorunlardan biri olduğunu anlatan Bakan Ergün, şöyle devam etti:
“Bu işle uğraşanların, yasal statülerini düzeltme ve ticareti kayıt altına alma yönünde yapılacak çalışmalar, hem vergi kaybının önüne geçecek, hem de sektörün imaj sorunlarını aşmasına yardımcı olacaktır.
Galericiliğin, komisyonculuktan esnaflığa ve tacirliğe dönüşümünün sağlanmasında sektör temsilcilerine önemli görevler düşmektedir. Bunu sağlayabilirsek, alıcıların galericilere olan güveninin artmasını ve piyasanın daha fazla hareket kazanmasını sağlayabiliriz.
Diğer taraftan ikinci el araç alım satımıyla ilgili yoğun bürokrasi sıkıntısı var. Aslında bu bürokratik yapı, sadece bu sektörün değil ülkemizin genel sorunlarından birisidir. Hükümet olarak, bürokratik işlemlerin azaltılmasına yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen toplantıya, 43 ilin galericiler sitesi temsilcilinin yanı sıra Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya ve Yaşar Karayel ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci de katıldı.