Ekonomi Savunma sanayiinde tek çatı kararı

Savunma sanayiinde tek çatı kararı

26.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Devlet bürokrasisinin en önemli kurumlarından Savunma Sanayii Müsteşarlığı da, doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlandı.

Savunma sanayiinde tek çatı kararı

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin de, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanması için düzenleme yapıldı. Yeni düzenleme ile askeri fabrikalar ile tersaneler de tek çatı altında birleştirildi. KHK ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT AŞ) kuruldu.

Haberin Devamı

Üretim ve tedarik

TSK bünyesinde faaliyet gösteren 81 ildeki askeri fabrika ve tersanelerin bünyesinde toplanacağı anonim şirket için 50 milyon TL başlangıç ödeneği konuldu. ASFAT AŞ, genel yönetimdeki kamu idarelerinden, kamu iktisadi teşebbüslerinden, yabancılar dahil gerçek ve tüzel kişilerden sipariş alabilecek, teklif sunabilecek, müşterek imalat, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunabilecek.

OHAL kapsamında çıkarılan ve önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Savunma Sanayii Müstaşarlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bağlandı.

Komitenin karar alanına, Türk silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra polis ile jandarmanın güvenlik ihtiyaçları da eklendi. Komite, TSK için Stratejik Hedef Planı’na ve Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik önceliklerine göre temini gerekli olan modern silah, araç ve gereçlerin üretimi, yurtiçinden veya gereği halinde yurtdışından tedariki hususunda karar alacak.

Haberin Devamı

S-400’den milli piyade tüfeğine

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, savunma alanında dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması amacıyla ekonomik ve stratejik değeri yüksek bir dizi projeyi yürütüyor. Müsteşarlığın bağlanmasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğrudan yetki alanına giren projeler içinde, Rusya’dan S-400 savunma sistemleri alımı da yer alıyor. Savunma sanayiindeki diğer önemli gelişmeler arasında Altay tankı, MİL-GEM ve milli piyade tüfeği de var.