Ekonomi 'Sefa' sezonu!

'Sefa' sezonu!

17.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Futbolda sahadaki rekabetin 1 numarası olan Beşiktaş, elde ettiği şampiyonlukla gelirlerini ciddi oranda artırmayı garantiledi. Kulüp, bir anda toplam borçlarının yüzde 20’sini kapatabilecek gelir elde edecek

Sefa sezonu

Spor Kulüplerinin şampiyonluk yarışı sona erdi. Beklentilerin bitmesi ile birlikte yatırımcılar kârlarını realiaze etmeye başladı. Ancak bir yandan da spor kulüplerinin mali yapılarını düzeltip düzeltemeyecekleri merak ediliyor. Binlerce taraftarı olan kulüpler, Borsa İstanbul’da yatırımcılar tarafından da geniş bir izlenme sayısına sahip.

Haberin Devamı

Şampiyonluk, Beşiktaş’ın yılbaşından bu yana değer artışının yüzde 112’ye çıkmasını sağladı. Beşiktaş hisseleri yılbaşından bu yana 2.13-6.62 aralığında geniş bir bant içerisinde dalgalandı.

Sefa sezonu

Kulübün BJK Akatlar Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilen 2015 yılı olağan divan ve mali genel kurul toplantısında denetleme kurulu raporunu okuyan Tuncel, BJK’nin 31 Ağustos 2015 itibariyle konsolide borcu açıklandı. Beşiktaş Kulübü’nün Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel’in açıklamalarına baktığımızda Siyah Beyazlı kulübün borcunun 1.3 milyar TL’yi aştığını görüyoruz.

Feyyaz Tuncel, Beşiktaş Kulübü ve bağlı ortaklarının alacaklarının toplamının ise 167.5 milyon lira olduğunu dile getirdi. Bu arada 2012 yılından beri en yüksek gelire ulaşılan Kartal Yuvası’nda da yüzde 34’lük bir gelir artışı olduğunu ifade eden Tuncel, futbolcu satışlarından da 56 milyon lira gelir sağladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Sefa sezonu
Borsada hızlı koşanlar

Borsadaki performanslarına baktığımız zaman en hızlı koşanların Trabzon Sportif ve Beşiktaş olduğunu görüyoruz. Her iki hisse de yılbaşından bu yana yüzde 100’ün üzerinde değer kazandı. Beşiktaş hisselerinde şampiyonluk yarışı ve heyecanı taraftarların hisselere ilgi göstermesini sağladı. Mali performansları oldukça kötü olmasına rağmen bu hisselere bu kadar yüksek ilgi yaşanmasının nedeni beklentiler. Kulüplerin durumlarını düzelteceğine olan inanç hisse senetlerine talebi canlı tutuyor.

Borçlarını kapatabilir

Beşiktaş şampiyon olmakla birlikte “Şampiyonlar Ligi”ne giriş ücreti olarak 12 milyon euro almaya hak kazandı. Başarı primi, şampiyonluk payı, Süper Lig katılım payı, lisanslı ürün satışı gibi gelir gruplarıyla birlikte siyah beyazlı kulübün kasasına şampiyonlukla birlikte toplamda yaklaşık 168 milyon TL girecek. Spor kulüplerinin özsermayeleri ekside ve varlıklarının üzerinde borçları bulunuyor.

Trabzonspor Sportif’in 314 milyon TL’lik kısa vadeli borcu bulunuyor. Beşiktaş’ın kısa vadeli borcu 522 milyon TL. Fenerbahçe’nin kısa vadeli borcu 737 milyon TL, Galatasaray Sportif’in ise 589 milyon TL’lik kısa vadeli borcu bulunuyor. Dört büyük futbol kulübü içerisinden toplam borcu en yüksek olan kulüp Fenerbahçe. Beşiktaş şampiyon olmakla birlikte borçlarının yüzde 21.5’ini finanse edebilecek.

Haberin Devamı

Hisse görünümü pozitif

Şampiyonluk sonrası kulüplerin fiyat hareketlerini incelediğimizde kar realizasyonları ve geri çekilmeler yaşandığını görüyoruz. Şampiyonluk sürecinde bütün beklentilerin satın alınması ve yaşanan hızlı tırmanış sonrası hisselerin yorgun düştüğü gözlenmekte. Beşiktaş hisselerinde de satışların geldiği görülüyor. Ancak şampiyonlukla birlikte UEFA Avrupa Ligi’ne girecek olan kulüp böylece yatırımcıların gündeminde olmaya devam edecek. Bu da hisselere olumlu yansıyabilir.