Ekonomi Şehirde yaşayanlar ikinci konutta ‘bahçe’ istiyor

Şehirde yaşayanlar ikinci konutta ‘bahçe’ istiyor

30.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gittikçe kalabalıklaşan İstanbul’dan uzaklaşmak isteyenler şehre yakın ama daha sakin yazlık mekân arayışında. Bu anlamda ikinci bir konut ihtiyacının doğduğunu söyleyen Maya, bahçeli konut arayışının arttığını ifade etti

Şehirde yaşayanlar ikinci konutta ‘bahçe’ istiyor

Türkiye’nin kozmopolit yapısını bir arada barındıran bir finans ve cazibe merkezi olan İstanbul’da yaşayan insanların konut tercihleri, çoğunlukla bütçelerine uygun bir site yaşamına doğru yöneliyor. Son 10 yıl içerisinde gerçekleşen projelerde, site kavramının ülke genelinde yerleştiği ve bu kavramla birlikte sosyal tesislere, yeşil alanlara sahip, güvenlik problemi bulunmayan, ulaşım sorunu olmayan şehrin çeperlerindeki projelere talebin arttığı görülüyor.

Az katlı ev anlayışı
İstanbul genelinin konut sektörü açısından incelendiğinde, A grubu lüks konut projeleri ve kent merkezinde yer alan rezidans projelerinin göze çarptığını ifade eden TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, müstakil bir yaşamı gerek yazlık ev gerekse de birinci konut olarak tercih eden insan sayısının da her geçen gün arttığını söyledi.
İkinci konutların tercih edilmesinin farklı nedenleri olduğunu dile getiren Maya, “Daha sessiz bir yaşam şeklini benimsemek, bahçeli bir evde kentin yoğunluğundan uzaklaşma arzusu, deprem nedeniyle az katlı bir evde yaşamayı tercih etme ve daha ucuza ailece uzun süreli tatil yapabilmek gibi nedenlerden dolayı ikinci konutlar tercih edilebiliyor” dedi.
Geçmişte İstanbul’un yazlık amaçlı tercih edilen pek çok semtinin artık yaz-kış kullanılan tam zamanlı ikamet edilen bölgelere dönüştüğünü belirten Maya, bu semtlere örnek olarak Yeşilköy, Avcılar, Büyükçekmece ve Çatalca’yı gösterdi.
İstanbul’un gelişme trendinin şehir merkezinin büyümesine neden olduğunu vurgulayan Maya, bir yandan da merkezden uzak yaşamayı tercih edenlerin yazlık semtlerde tam zamanlı yaşamaya başladıklarını belirterek, “Ancak yine de yazlıklar, gerek satılık gerekse de kiralık olarak tercih edilmeye devam ediyor. Günümüzde, İstanbul ve çevresinde yazlık ev satın almak veya kiralamak için tercih edilen bölgeler arasında Silivri, Kumburgaz, Güzelce, Gümüşyaka, Marmara Ereğlisi, Şile, Ağva, Bayramoğlu, Adalar yer alıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Müstakil konut tercih ediliyor’
İstanbul halkının en çok tercih ettikleri yazlık bölgelerden birisinin Adalar olduğunu ifade eden Maya, Adalarda evlerin daha çok kiralık olarak tercih edildiği ve müstakil ev fiyatlarının 550 bin ile 1 milyon 500 bin dolar arasında değiştiğini ifade etti.

Stratejik öneme sahip
Yine İstanbul’a yakın yazlık alanlar arasında Bayramoğlu bölgesinin de bulunduğunu belirten Maya, şunları söyledi:
“Devlete ait resmi kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere, yarımada ve çevresinde inşa edilen tüm yapı ve alanlar, kamp, dinlenme tesisi ve yazlık mesken olarak inşa edildi ve bunun neticesinde Bayramoğlu, İstanbul’a en yakın tatil beldesi olma özelliğini, günümüze kadar sürdürdü. Ayrıca Bayramoğlu, bir tatil beldesi olmasının yanı sıra, konumu gereği de çok stratejik bir öneme sahip.”

Haberin Devamı

En yüksek fiyat Silivri’de
Yazlık bölgelerdeki konut fiyatlarına da değinen Maya, İstanbul’un Tekirdağ’a kadar uzanan sahil şeridindeki Büyükçekmece, Kumburgaz, Güzelce, Gümüşyaka ve diğer sahil semtlerinin popülaritelerini yitirmemiş yazlık alanlar arasında yer aldığını belirtti.
Maya, “Bölgede yapılan yazlık ev incelemelerinde en yüksek fiyatların Silivri ve Kumburgaz’da karşımıza çıktığını, Gümüşyaka ve Marmara Ereğlisi’nde ise nispeten daha düşük seviyelere ulaştığını gözlemliyoruz. Fiyatlar 100 bin ile 450 bin lira arasında değişiyor” dedi.
Maya, Marmara Bölgesi’nin kuzey doğusunda yer alan Şile’nin Ağva’da ise fiyatların 300 bin ile 500 bin arasında değiştiğini söyledi.

TOKİ’den yılın ilk yarısında 5.4 milyar liralık yatırım
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, yılın başından bu yana 27 bin 438 konut rakamına ulaştıklarının ve 5,4 milyar liralık yatırım yaptıklarının söyledi.
Karabel, TOKİ’nin planlı kentleşme ve konut üretimi seferberliği kapsamında son 10 yılda, ülke genelindeki 2 bin 659 şantiyede, 590 bin konut ve 4 bin 848 sosyal donatı gerçekleştirdiğini bildirdi.
Bu kapsamda 900 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Karabel, ayrıca yaklaşık 42 milyon metrekare yeşil alan düzenlemesi, 15 milyon ağaç dikimi ve çalı peyzajının yapıldığını belirtti.
Karabel, bu yıl 20 bin 368 konut uygulamasının ihale edildiğini, değerlendirme aşamasındaki 3 bin 712 ve ihale tarihi alan 3 bin 358 konutla toplam 27 bin 438 rakamına ulaşıldığı bilgisini verdi.
TOKİ Başkanı Karabel, Türkiye’nin 2023’e kadar yaklaşık 7.5 milyon konut ihtiyacı olacağının öngörüldüğünü belirterek, “Bu ihtiyacın 4.8 milyonunun nüfus artışı ve kentleşme, 2.12 milyonunun kentsel dönüşüm ve 600 bininin de yenileme kaynaklı olacağı tahmin ediliyor” dedi.
Bu tarihe kadar yaklaşık 3.1 milyon konutun 50 yaş ve üzerine çıkacağını, fiziki ömrünü tamamladığından her yıl 90 bin konutun yenilenmeye ihtiyacı olacağını vurgulayan Karabel, 2023’e kadar 1 milyon konut rakamına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Karabel, hedefe ulaşmak için her yıl 40 bin konut üretmeleri gerektiğini, TOKİ’nin yıllık performansının ise bu rakamın üzerinde olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

İş Modern’de yüzde 85 satış grafiği yakaladı
İstanbul sanayisinin son yıllardaki en önemli merkezlerinden İkitelli’de imalat, atölye ve depolama ihtiyacı olan firmalar için özel olarak tasarlanan ve yüzde 85’i satılan İş Modern’de yeni bir döneme adım atıldı. Sinpaş Yapı’nın hayata geçirdiği İş Modern’in birinci ve ikinci etaplarında isteyen firmalara kiralık, isteyen firmalara satılık bölümler sunulmaya başlandı. Hemen teslim avantajının yaşandığı İş Modern’de 12 ay vade farksız ödeme planı uygulanıyor.
Kiralanabiliyor
Mobilya, otomotiv, matbaa gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren firmalar tarafından tercih edilen Sinpaş İş Modern projesinde yer alan bağımsız bölümlerin satışları yüzde 85 oranında tamamlandı ve yeni bölümler için kiralama süreci başladı. Tanıtımı yapıldığı günden bu yana yoğun ilgi gören ve her geçen gün değerlenen İş Modern’in birinci ve ikinci etaplarında isteyen firmalara kiralık, isteyen firmalara satılık bölümler sunuluyor.
Toplam 63 bin metrekare arsa alanından oluşan İş Modern projesinin imalat, atölye ve depolama ihtiyaçları olan firmaların beklentilerine yanıt verecek şekilde planlanan işyerlerinin, büyüklükleri 600 metrekare ile 14 bin 500 metrekare arasında değişiyor. Bu işyerleri, 5 metre ve üzeri tavan yükseklikleri, yüksek taşıma gücü, bölümlerin önünde araç yükleme-boşaltma için otopark alanları ve çift yönlü TIR, kamyon manevra alanları ile büyük ve orta ölçekli firmalar için çözümler sunuyor.
İkitelli’de yer alan proje, Süleyman Demirel Bulvarı üzerinde ve Masko’nun yanı başında bulunuyor. İş Modern, TEM’e 1.2, havaalanına 9 km uzaklıkta yer alıyor.

Haberin Devamı

Vade farksız ödeme fırsatı
Sinpaş Yapı, teslimi hemen yapılan işyerlerinin ödemesini 12 ay vadelendiriyor. Yaklaşık yüzde 40 peşinat ile 12 ay vade farksız ödeme fırsatı, işyerlerini hemen teslim almak isteyen ve banka kredisi kullanmak istemeyen yatırımcılara sunuluyor.
Projede cazip koşullarla banka kredisi kullanmak da mümkün.

Haberin Devamı

Yabancılar Türk mermerinin peşinde
Dünyanın 40 ülkesine ihracat yapan Temmer Mermer’e, özellikle batılı firmalardan yeni talepler geliyor. Geçtiğimiz yıl başlayan İspanya ve İtalya ilişkilerinin geliştiğini söyleyen Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Türk mermerinin uygun fiyat politikası ve yüksek kalitesi nedeniyle özellikle yabancı firmalar yönünü Türkiye’ye çevirdi” dedi.

Çin’den talep
Uzakdoğu pazarında da yeni portfoyleri olduğunu belirten Çetinkaya, İstanbul’da gerçekleşen Doğal Taş fuarından memnun kaldıklarını söyledi. Fuar sürecinin kendileri için iyi geçtiğini vurgulayan Çetinkaya, “Temmer’in klasik müşterileri dışında Uzakdoğu’dan yeni müşterilerimiz de fuarda standımızı ziyaret ettiler. Fuar sürecinde Çinli müşterilerimizden Golden Brown ürünümüzle ilgili ilk etapta 5 bin ton sipariş aldık” dedi. Bu talepler üzerine Temmer Mermer, mevcut ocakların üretim kapasitesini arttırmaya dönük yatırımlar yapma hedefi içinde.

Acentalık veriyor
Temmer Mermer’le yaklaşık 6 aydır acentalık görüşmeleri yapan Amerikan firması Glocal Stone ile anlaşma geçtiğimiz günlerde sağlandı. Merkezi Atlanta’da bulunan firma, bundan sonra Temmer Mermer’in Amerika acentalığı olacak. İlk etapta Jaguar ve Affumicato taşlarla ilgili sipariş vermesi beklenen Glocal Stone, önümüzdeki günlerde Afyon’da bulunan fabrikayı ziyaret edecek.

Soyak Soho’da % 25 peşinatlı kampanya
Soyak tarafından hayata geçirilen Soho projesi Zincirlikuyu Esentepe’de hayat buluyor. Yüzde 1 KDV avantajının bulunduğu projede, daire sahibi olmak için yüzde 25 peşinat verip kalan miktarı banka kredisiyle tamamlama fırsatı sunuluyor. Diğer ödeme seçeneğine göre ise yüzde 25 peşinat veriliyor. Kalan miktar Aralık 2013'e kadar vadelendiriliyor.
65 ile 252 metrekare arasında değişen konutların bulunduğu projede konutlar ankastre fırın, ocak, davlumbaz, mikrodalga fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi ve kurutmalı çamaşır makinesinin dahil olduğu fiyatlarla sunuluyor.

Kağıthane’de teslimler 2015’te başlayacak
Fer Yapı’nın Kağıthane’de Çelikler A.Ş arazisi üzerinde inşa ettiği Premier Kampüs Ofis projesinde teslimler 2015 yılının Kasım ayında başlayacak. Yüzde 40’ı satılan Kampüs Ofis projesi 150 milyon liralık yatırım değerine sahip.
58 bin metrekarelik satılabilir ve 4 bin 200 metrekarelik kiralanabilir alana sahip olan projenin yüzde 50’ye yakın bölümü yeşil alan olarak tasarlandı. Her katta toplantı odalarının bulunduğu projede 25 metrekare ile 1500 metrekare arasında değişen ofisler yer alıyor.
Projede ortak alanlar arasında yeşil alanlar, sauna, SPA, havuzlar, fitness center, hobi odaları, parti odası gibi seçenekler bulunuyor.

Üç farklı konseptte örnek daire hazırladı
Ankara’nın ofis-rezidans ve AVM fonksiyonlarından oluşan karma projesi Next Level, mimar Brigitte Weber’in tasarımı ve Pasifik İnşaat’ın yatırımıyla hayata geçiyor. Next Level’de örnek yaşam alanlarının dekorasyonunda İtaldeko tarafından Türkiye’ye getirilen İtalya’nın çağdaş tasarım markası Poliform tercih edildi.
Yılsonunda yaşamın başlayacağı Next Level’ın mimarı, proje için Londra, Paris ve New York adıyla üç farklı konseptte örnek daire hazırladı. Yaşam alanları Poliform Mobilya’nın Jean Marie Massaud, Paolo Piva, Carlo Colombo, Marcel Wanders ve Paola Navone gibi duayenlerin imzasını taşıyan ikonik mobilyalarla dekore edildi.

Konut satışı ‘uzman’a emanet edilecek
Gayrimenkul şirketlerinin satış uzmanı ihtiyacını karşılamak üzere Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Gayrimenkul Geliştirme Akademisi ‘Konut Projeleri Satış Uzmanlığı Sertifika Programı’ başlattı. 1-2-3 Temmuz 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek program ile konut projelerinin satış ve pazarlaması için gerekli uzmanların yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Gayrimenkul Geliştirme Akademisi Koordinatörü Hülya Uğuz Yedievli, “Konut projelerinin satışında çalışmaya başlayacaklara veya profesyonellere yönelik başlattığımız programda sektördeki gelişmeler de ele alınıyor” dedi.