Ekonomi Şehirdeki oteller rekora çok yakın

Şehirdeki oteller rekora çok yakın

30.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Şehir otelleri pandeminin izlerini siliyor. Bu açıdan oteller, turizmin rekorlar kırdığı 2019’a paralel bir doluluk seviyesine gelirken, fiyatlar da artıyor.

Şehirdeki oteller rekora çok yakın

DUYGU ERDOĞAN - Pandeminin seyahat endüstrisine verdiği zarardan en çok etkilenen grup olan şehir otelleri, yılın ikinci çeyreğinde girdikleri toparlanma sürecinde 2019 yılı ile benzer bir grafiğe erişti. Turizmin rekorlar kırdığı yıl olan 2019 rakamlarına 2022’de erişip, ardından 2023’te yeni rekor seviyelere ulaşmayı hedefleyen otellerin bu doğrultuda ilerlediği görülüyor. Dünya çapında veri ve analiz şirketlerinden STR’nin Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) için hazırladığı Temmuz 2022 Ülke Performans Raporu belli oldu. TÜROB tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin Temmuz 2022 otel dolulukları, 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 7.9 artışla yüzde 71.3 olarak kaydedildi. Henüz pandeminin etkilerinin hissedilmediği Temmuz 2019’da bu oran yüzde 75.6 olmuştu.

Haberin Devamı

Fiyatlar artıyor

Temmuz ayında Türkiye genelinde ortalama oda fiyatları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 artışla 158 euro’ya yükseldi. Söz konusu araştırmaya veri aktaran otellerin ağırlıklı olarak üst segment otellerden oluşması ve Antalya, Bodrum, İstanbul gibi turizm bölgelerindeki fiyat artışları Türkiye ortalamasının da yükselmesini sağladı. İstanbul’da Temmuz 2022 otel dolulukları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak yüzde 80 oldu. Bu oran Temmuz 2019’da yüzde 81.7’ydi. Antalya’da Temmuz 2022 otel dolulukları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.8 artışla yüzde 74.1 olarak gerçekleşti. Anadolu otellerinde ise Temmuz 2022 ortalama dolulukları yüzde 5.6 düşüşle yüzde 53.7 oldu.

Haberin Devamı

Ağustos en iyisi olacak

Dolulukları değerlendiren TÜROB Başkanı Müberra Eresin, “2022 yılı için bugüne kadar süren yükselişin devam edeceğini izliyoruz. Henüz kesin rakamları veremesek de Ağustos 2022’nin yılın en iyi sonuç veren aylarından biri olacağını düşünüyoruz. İstanbul özelinde eylül ayı bugün için hiç fena görünmüyor. Özellikle tüm dünyada okulların açılış tarihiyle birlikte kültür turları ağırlıklı misafir ağırlamaya başlayacağız ve her yıl olduğu gibi misafir milliyetleri açısından baktığımızda istediğimiz çeşitliliği eylül ayından itibaren daha net göreceğiz” dedi.

‘Hedeflere erkenden ulaşacağız’

Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman, “2022 için hedefimiz, 2019’u yakalamak. İçinde bulunduğumuz dönemde otellerin mevcut misafir potansiyellerinde yaşanan değişiklikler, yeni pazarların gelişmesine neden olurken geçmişte yaşanan doluluk ve ciro hedeflerine daha erken ulaşacağımızı düşünüyorum. Bugüne kadarki doluluk oranlarımız da buna çok yaklaştığımızı gösteriyor. Bu yıl kültür turizmine ilginin arttığını net olarak gözlemliyoruz” diye konuştu.