Ekonomi Serbest ticarette sorun yok, vize yakın takipte

Serbest ticarette sorun yok, vize yakın takipte

12.06.2010 - 00:33 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin; Lübnan, Suriye ve Ürdün’le serbest ticaret uygulamasına geçme kararı alması ve vizeleri kaldırma kararı Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik taahhütler açısından farklı sonuçlar doğurdu. Serbest ticaret anlaşmaları konusunda ciddi bir sorun bulunmazken, bu ülkelere vizelerin kaldırılması ileride Türkiye açısından sorun yaratma potansiyeline sahip

Serbest ticarette sorun yok, vize yakın takipte

Türkiye, serbest ticaret anlaşması konusunda bu üç ülkeyle gelinen aşamayla ilgili olarak Brüksel’i geçtiğimiz ay düzenlenen Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nde bilgilendirdi. Suriye’yle bu anlaşmanın yürürlükte olduğu, Ürdün’ün de onay sürecini tamamlamasının ardından serbest ticaret anlaşmasının devreye soklulacağı, Lübnan’la ise bu anlaşmayı imzalama konusunda bazı sıkıntılar yaşandığı ifade edildi.

AB’nin de anlaşmaları var
AB de bu ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalama arayışında. Ürdün’le 2002’de Ortaklık Anlaşması’nı devreye sokan AB, 2014’e kadar bu ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzalamayı öngörüyor. Benzer bir yaklaşım Lübnan’la ilişkiler için de geçerli. AB, bu ülkeyle 2006’da yürürlüğe giren Ortaklık Anlaşması çerçevesinde Beyrut’la ticari ilişkilerini serbest ticaret anlaşmasıyla sonuçlandırmayı hedefliyor. Suriye’yle ilişkiler ise daha sıkıntılı. Şam ve Brüksel’i serbest ticarete götürecek olan Ortaklık Anlaşması, Suriye’nin imzayı askıda tutması nedeniyle yürürlüğe giremiyor.
Vizesiz seyahat konusunda ise Türkiye’nin adımına Brüksel’de olumlu bakıldığını söylemek zor. AB, bu üç ülkeye de vize uyguluyor. Brüksel, Türkiye’nin şu aşamada aday ülke olması nedeniyle, vize açılımlarına çok yüksek sesle tepki göstermese de bu konu sorun yaratma potansiyeli taşıyor. Bunun nedeni ise AB’ye katılacak olan ülkelerin, üyelik aşamasında vize politikasını Brüksel’le tam uyumlu hale getirmek durumunda olması.
Bu konuda şu ana kadar en üst düzeydeki tepki AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’den geldi. Füle geçen ay Avrupa Parlamentosu’ndan gelen bir soru önergesine verdiği yanıtta, Ankara’nın vize konusunda attığı adımların yakından izlendiğini belirterek, özellikle Suriye gibi ülkelerle yapılan düzenlemelerin, “komşularla ilişkileri normalleştirme ve sınırdaki ekonomik faaliyetleri artırma” amaçlı olduğunun düşünüldüğünü söyledi.
Füle, “Türkiye, bir aday ülke olarak, uzun vadede AB’nin vize müktesebatına uyum yönünde çalışmak durumunda. Türkiye’nin, AB’nin listesinde yer alan ve vatandaşları dış sınırlardan girerken vizeye sahip olması gereken bazı ülkelerle vize uygulamasını kaldırması bu yönde atılmış bir adım değil” ifadelerini kullanmıştı.

Yazarlar