Ekonomi Serbest tüketicide limit düşürüldü

Serbest tüketicide limit düşürüldü

30.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Elektrikte abonelerin şirketlerle özel sözleşme olanak sağlayan serbest tüketici limiti düşürüldü. Aylık elektrik faturası 83 TL ve üzerinde olan kullanım tüketiciler serbest tüketici olma hakkına sahip olacak. 

Serbest tüketicide limit düşürüldü

Elektrikte abonelerin şirketlerle özel sözleşme olanak sağlayan serbest tüketici limiti, 26 Aralık’ta yapılan EPDK toplantısında 2020 yılı için 1400 kilowatsaate (kWh) düşürüldü.

Haberin Devamı

Yeni belirlenen serbest tüketici limitine göre, 2019 yılında veya 2020 yılı içinde 1400 kWh’ı aşan miktarda elektrik tüketilen veya meskenler için aylık elektrik faturası bedeli yaklaşık 83 TL ve üzerinde olan tüketiciler, serbest tüketiciliğe geçebilecek.

Serbest tüketici limitinin bin 600 kWh’den bin 400 kWh’ye düşürülmesi ile birlikte ilave olarak yaklaşık 2.6 milyon tüketici daha serbest tüketici olma hakkına kavuştu.

Tedarikçi seçiliyor

Böylece, serbest tüketicilik kapsamına giren tüketici sayısı 21.5 milyona ulaştı. Serbest tüketici, tedarikçisini serbestçe belirleyebiliyor ve yaptığı ikili anlaşma kapsamında elektrik enerjisi satın alabiliyor.

Nelere dikkat edilmeli?

Serbest tüketici sözleşmesi imzalarken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Tüketicilerin ödedikleri fiyat; enerji bedeli, dağıtım bedeli ile fon, pay ve vergilerden oluşuyor. Serbest tüketim anlaşması imzalanırken önerilen indirim oranının; enerji bedeli üzerinden mi, enerji bedeli ve dağıtım bedeli üzerinden mi ya da tümünün üzerinden mi yapıldığına dikkat edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

İndirim ne kadar kalemlerin geneli üzerinden yapılırsa, fiyatlara o kadar yansıyor.