Ekonomi SEVDA TEPESİ EMSAL OLDU BOĞAZ’DA OTEL YAPACAK

SEVDA TEPESİ EMSAL OLDU BOĞAZ’DA OTEL YAPACAK

19.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sevda Tepesi’nin imara açılmasının ardından yeşil alan olduğu gerekçesiyle Boğaz’da yıllardır bekleyen arsaların da imara açılması bekleniyor. Kutlutaş Holding, 30 yıl önce aldığı 52 dönüm arsada 5 yıldızlı otel yapmak için çalışmalara başladı

SEVDA TEPESİ EMSAL OLDU BOĞAZ’DA OTEL YAPACAK


Geçtiğimiz yıl Yargıtay’ın aldığı emsal kararın ardından, daha önceki yıllarda ilan edilen binlerce dönümlük yeşil alan sorununda önemli gelişmeler yaşanıyor. İstediği arsayı yeşil alan ilan eden ve burayı yapılaşmaya kapatan belediyeler artık ellerini kollarını sallayarak böyle kararlar alamayacak. Çünkü, bir arsa sahibinin açtığı dava sonucunda geçen yıl Yargıtay belediyeye ‘Ya kamulaştırma bedeli öde ya da arsayı imara aç’ kararı almıştı.
Emsal teşkil eden bu kararın ardından da yıllarca yeşil alan mağduru olan arsa sahipleri de harekete geçerek dava açmaya başlamışlardı. Kamulaştırma bedelleri de belediye bütçelerini çok aşınca bu arsaları imara açmaktan başka bir çare kalmamıştı.

1983’te imara kapandı
İstanbul Boğazı’nda da binlerce dönüm yeşil alan, koru ya da sit alanı olduğu biliniyor. 1983 yılındaki Boğaziçi Kanunu’yla birçok alanın yeşil alan ilan edilmesi arsa sahiplerinin elini kolunu bağlamıştı. Gelinen noktada Yargıtay’ın aldığı emsal karar ise Boğaz’da büyük önem teşkil ediyor. Çünkü belediyelerin Boğaz’daki yeşil alanları kamulaştıracak bütçesi bulunmuyor. Türkiye’nin en pahalı arsalarının bulunduğu İstanbul Boğazı’nda yeşil alan ilan edilen arsaların büyüklüğünün 10 milyar dolarları bulduğu ifade ediliyor.

Yeni çözüm imara açmak
Belediyeler de yüksek bedelleri nedeniyle kamulaştıramayacağı bu arsaları imara açıyor. Fakat, burada düşük yoğunluklu turizm imarı veriliyor. Bu sayede de Boğaz’ın beton yığını olmasının önüne geçilmesine çalışılıyor.
Zaten, İstanbul Boğazı’nda yıllar sonra Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın 1984’te aldığı Sevda Tepesi’ne verilen imar izni de turizm amaçlı oldu. Bunun ardından başlayan süreçte aynı durumdaki diğer yatırımcıların arsaları da imara açılıyor.
İstanbul Boğazı’nda birçok önemli isim ve firmaların aynı durumda arsalarının olduğu biliniyor. Son günlerde gözler Sevda Tepesi’nin ardından bu arsalara çevrilirken, Kutlutaş Holding, 30 yıldır beklettiği 52 dönümlük arsada otel yapmak için Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu ve olumlu cevap aldı.

5 yıldızlı otel yapacak
Yurtiçi ve yurtdışında otoyol, enerji ve fabrika binaları inşa eden Kutlutaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Koçak, 1982 yılında satın aldıkları arsa için 30 yıldır beklediklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Sarıyer’de Boğaz öngörünümünde bulunan 250 dönüm arsayı aldığımızda üzerinde tuğla fabrikası vardı. Fabrikayı 1987’de yıktık ve bir bölümüne Sedatkent’i yaptık. Orası şimdi cennet gibi… 52 bin metrekarelik yer ise yeşil alan ilan edildi ve 30 yıldır bekliyoruz. Vergisini de veriyoruz. Son dönemde ise Boğaziçi İmar Müdürlüğü Boğaz’ın dokusuna uygun iyi bir turizm projesiyle gelmemiz durumunda imar vereceklerini söylediler. Biz de 5 yıldızlı iyi bir otel yapmak için fizibilite çalışmalarına başladık. ”
Koçak, arsa için 6 bin metrekare taban alanı üzerinde 3 katlı turizm izni verileceğini belirterek, “Biz sadece mülkiyet hakkımızı kullanmak istiyoruz. İstanbul’a yakışır 150 yataklı 5 yıldızlı bir otel inşa edeceğiz. 20 milyon dolar civarında bir maliyeti olacak ve otel bittiğine işletmeye vereceğiz” dedi.

‘Ara formül’
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da, 1983 yılındaki Boğaziçi Kanunu’yla bölgenin imara kapatıldığını belirterek, “Yargıtay arsa sahibi lehine emsal karar verince kamu sıkıntıya girdi. Bu durumda da bazı yerler mecburen imara açıldı” dedi. Boğaz’da ara formül bulunduğunu ifade eden Kiraz, “Davalar açılırsa kamulaştırma bedeli ödenemez. Bu nedenle Boğaz’da turizm ve sağlık imarı veriliyor. Bu düşük yoğunluklu yapılaşma demek” dedi.

Haberin Devamı

SEVDA TEPESİ EMSAL OLDU BOĞAZ’DA OTEL YAPACAK

GÜNÜN PROJESİ/METROPOL İSTANBUL

Klasik otomobiller Ataşehir’de sergilendi

Ataşehir’de kurulan dünyanın en yeni finans merkezi İstanbul Finans Merkezi projesi içinde yer alan Metropol İstanbul, Babalar Günü’ne özel düzenlenen Klasik Otomobil Sergisi’nde iş, sanat ve spor dünyasının önde gelen isimlerini buluşturdu. Varyap – Gap İnşaat Ortak Girişimi tarafından düzenlenen Klasikler Metropol İstanbul’da etkinliğine katkılarından dolayı klasik araç sahiplerine ve Klasik Otomobil Kulübü Başkanı Saydun Gökşin’e plaket verildi.
TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ve Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi tarafından hayata geçirilen Metropol İstanbul, üç yüksek bina ve 1500’ün üzerinde bağımsız üniteden oluşuyor. 2015 yılı başında tamamlanacak olan projenin sahip olduğu 750 bin metrekare büyüklüğündeki inşaat alanı, Metropol İstanbul’un en önemli özelliklerinden birini oluşturuyor.
Projede, açık havada alışveriş konsepti üzerine kurgulanmış, yaklaşık 400 metre uzunluğunda ‘Alışveriş Sokağı’ ve Anadolu yakasının en büyük sinema salonu da yer alacak.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
Yeri: Ataşehir

YAPIMCI FİRMA: Emlak Konut GYO - Varyap - Gap İnşaat
TESLİM TARİHİ: 2015
KONUT SAYISI: 387
KONUT TİPİ: 1+0 - 4+1 arası

GELENEK YİNE BOZULMADI

Tüm projelerinde erken teslimi gelenek haline getiren Avrupa Konutları, Atakent 3’ü de 18 ayda tamamlayarak erken teslim etti. Projeden daire alanlar bu dönemde yüzde 66 prim yaptı

Atakent 1 ve Atakent 2 projelerinin ardından Atakent 3 ile Halkalı’daki yatırımlarını sürdüren Avrupa Konutları erken teslim geleneğini bu projede de bozmayarak, 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle anahtar teslimine başlıyor. Emlak Konut GYO ile yapılan sözleşme gereği taahhüt edilen teslim tarihi Temmuz 2014 olan projenin, daire sahipleriyle yapılan Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi’nde taahhüt edilen teslim tarihi ise 31 Aralık 2012 olarak yer alıyordu. Avrupa Konutları fiili teslim için belirlediği tarihi altı ay öne çekerek Temmuz 2012 olarak hayata geçiriyor.

İlkokul da bitiyor
‘Komşularla Tanışma Kokteyli’nde konuşan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, projesi büyük bir talep gördüğünü belirterek, “Erken teslimat şirket prensibimiz haline geldi. TOKİ ve Emlak Konut GYO ile Halkalı bölgesinde inşa ettiğimiz konutlarla, bölgenin değer kazanmasında etkin bir rol oynadık. Artık bu bölge Atakent olarak anılıyor” dedi. Çetinsaya, projede yer alan ilköğretim okulunun da ağustos ayında bitirilerek yeni eğitim-öğretim yılına hazır olacağının müjdesini de verdi.

Yatırımcının yüzü gülüyor
Atakent 2’de ilk yatırımcılarına yüzde 67 oranında kazandıran Avrupa Konutları, Atakent’teki son projesiyle de yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Metrekare fiyatı 2 bin 400 lira olarak satışa çıkan Atakent 3 projesinde metrekare fiyatı 4.000 liraya kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Bayraktar da katıldı
Kokteyle Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya’nın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi Genel Müdürü Hüseyin Karaca ve TOKİ İstanbul Emlak Daire Başkanı Ali Seydi Karaoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.
Avrupa Konutları’nın Atakent 3 projesi ile beş yıldızlı tatil köyü konforu sunduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, “Süleyman Bey, her zaman olduğu gibi yine sözünde durdu ve daire sahiplerini evleriyle altı ay erken buluşturdu. Tüm Türkiye’de başlattığımız dönüşüm hareketinde, böyle projelerin sayısını artırmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
Proje: Atakent 3
Fİrma: Artaş İnşaat, Emlak Konut GYO
Yerİ: Halkalı/Atakent
Toplam arsa: 193.000 m2
İnşaat alanı: 310.000 m2
Konut Sayısı: 2300
İnşaata başlama tarİhİ: Ocak 2011
İnşaatı bİtİrme tarİhİ: Temmuz 2012
Konut büyüklüklerİ: 83-191 m2

GELECEK İSTANBUL FİKİR YARIŞMASI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve İnanlar işbirliği ile Şubat 2012 tarihinde başlatılan “Gelecek İstanbul İçin Alternatif Öneriler” yarışmasının süresi uzatıldı. Açıklamada, akademisyen ve öğrencilerden gelen yoğun talep üzerine, proje teslim tarihinin 15 Eylül 2012’ye ertelenmesine karar verildiği belirtildi. Geleceğin İstanbul’u için çizim ve hazırlık sürecindeki birçok proje grubundan gelen ek süre talebi üzerine alınan karar doğrultusunda, yarışma sonuçları Kasım 2012 tarihinde açıklanacak.

Birincilik ödülü 40 bin lira
İnanlar İnşaat’ın hamiliğini yaptığı Mimar Sinan İmar Kültür Eğitim Vakfı (MİKEV) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliğinde başlattığı “İstanbul’un Geleceği İçin Alternatif Öneriler” yarışması Türkiye’deki tüm üniversitelerden akademisyenler ve öğrencilerin katılımına açık. Gelecek İstanbul İçin Alternatif Öneriler yarışmasının akademisyenler kategorisinde birinciye 40 bin lira olmak üzere 12 bin lira değerinde 5’er adet eşdeğer ödül verilecek. Öğrenci kategorisinde ise her biri 10 bin lira olmak üzere 5 adet eşdeğer ödül verilecek. Yarışma sonucunda teslim edilen çalışmalardan oluşacak bir sergi ile ödül alan projelerin sunumuyla birlikte uluslararası katılımcıların konuyu tartışacağı panelde ise sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak.

Haberin Devamı

İsteyene yüzde 10 indirim isteyene sıfır faiz imkânı

Başarır İnşaat’ın Kurtköy’de yükselen Helenium Wings projesinde fiyatlar 85 bin ile 900 bin arasında değişiyor. Metrekare fiyatlarının 2 bin 400 ile 3 bin 400 lira arasında olduğu projede stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 daireler, villalar ve dükkânlar bulunuyor.
Toplam proje alanı 16 bin 500 metrekare olan projenin bina oturum alanı ise 5 bin 400 metrekare. Yaklaşık 12 bin metrekare yeşil alana sahip projede fitness, cafe, vitamin bar, masaj ve sauna salonu hizmetlerinin yanı sıra kapalı ve açık yüzme havuzu ve 251 araç kapasiteli otopark da bulunacak. 388 birimden oluşan projede isteyene yüzde 10’luk indirim ya da 24 aya sıfır faiz imkânı sunuluyor.

Metrekare fiyatlarını 3 bin liradan başlattı

Keleşoğlu, Depar Teknik Yapı ve Teleset Mobilya işbirliğiyle hayata geçirilen Ve Güneşli projesinde konutların metrekare fiyatları 3 bin liradan başlıyor. İstanbul’un gelişen semtleri arasında gösterilen Güneşli’de gerçekleştirilen proje, yatay yapılardan oluşuyor. 10, 11, 12 katlı üç blokta tasarlanan projede toplam 214 daire ve ticari ünite bulunuyor.
1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçeneklerine yer verilen projede lansman dönemi öncesi fiyat avantajları da sunuluyor. Metrekare fiyatlarının 3 bin- 4 bin 500 lira arasında değiştiği proje Yalçın Koreş Caddesi’ndeki konumuyla ulaşım ağında yer alıyor.

Antakya’ya 150 milyon dolarlık proje yapıyor

Tahincioğlu Gayrimenkul, OTA Antakya ve Gençoğlu ortaklığı olan Dost İnşaat ile birlikte Antakya’da Palladium Antakya projesini hayata geçiriyor. Grup, ilk olarak Ataşehir’de açtığı Palladium’un ardından, 150 milyon dolarlık bir yatırımla Palladium Antakya’yı projelendiriyor.
110 bin metrekare toplam inşaat alanına sahip olacak olan projede, 145 mağaza yer alacak. 2013 yılının üçüncü çeyreğinde işletmeye açılması planlanan proje, 40 bin metrekarelik kiralanabilir bir alana sahip. Sosyal donatıların da yapılacağı merkezde, kafe, restoran, sinema, çocuk oyun alanı, büyüklere yönelik bowling, bilardo, dart oynanabilecek alanlara da yer verilecek.

Realty Plus Türkiye’de şube atağına geçiyor

Emlak danışmanlığı firması Realty Plus, yılsonuna kadar ağırlıklı İstanbul olmak üzere 10 yeni franchise şubesi açmayı planlıyor. Açıklamaya göre, markanın 2013 sonuna kadar franchise hedefi ise 75 ofis.
Realty Plus markasını Türkiye’ye getiren ve genel müdürlük görevini yürüten Hüseyin Altaş, ülkemizde ve özellikle İstanbul’da markalı emlak danışmanlarına ihtiyacın çok fazla olduğunu belirterek “Realty Plus olarak Çekmeköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Esenyurt, Başakşehir, Ümraniye ve Sancaktepe gibi İstanbul’un gayrimenkul hareketliliği yoğun olan lokasyonlarında yeni ofisler açacağız” dedi. Altaş, “Bölgeye göre farklılık göstermekle birlikte bir Realty Plus ofisi açmak için ortalama 15 bin lira sermaye yeterli olabiliyor” dedi.