Ekonomi SGK’dan geri ödeme müjdesi

SGK’dan geri ödeme müjdesi

26.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle vatandaşlar, hasta bezlerinin de içerisinde bulunduğu 119 malzemeyi, önce cebinden ödeyip, daha sonra kuruma giderek parasını istemek zorunda kalmadan, doğrudan eczane veya tıbbi cihaz satış merkezlerinden ücretsiz veya daha az fiyat farkı ödeyerek alabilecek.

SGK’dan geri ödeme müjdesi

Çoğu ücretsiz olacak

SGK’nın, “Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” ile “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni tebliğe göre, sigortalılarca tıbbi cihaz satış merkezleri veya eczanelerden temin edilerek SGK tarafından finansmanı sağlanan hasta alt bezi, kolostomi torbası gibi önemli kalemlerin olduğu 119 malzemenin fiyatı yüzde 10 ile yüzde 400 arasında değişen oranlarda artırıldı. Fiyat artışları, bu malzemelere ihtiyacı olan sigortalıların cebinden ödemek zorunda kaldığı fark ücretleri nedeniyle üzerilerinde oluşan yükün kaldırılması için yapıldı.

Bu düzenleme ile söz konusu malzemeleri tıbbi cihaz satış merkezleri veya eczanelerden satın aldıktan sonra SGK’ya faturaları ile başvurarak parasını istemek zorunda kalan ve bu nedenle mağduriyet yaşayan vatandaşların sorununa çözüm bulunmuş oldu. Vatandaşlar, bu malzemeleri, “Önce öde, sonra parasını al” şeklinde değil, doğrudan ücretsiz veya daha az fiyat farkı ödeyerek temin edebilecek.

MS ilaçları listede

Yeni kuşak kronik hepatit C ilaç tedavisinden faydalanabilecek hasta grubu genişletilerek, karaciğer harabiyeti olan tüm hastaların tedaviye erişimi sağlandı. ‘Malign melanom’ olarak adlandırılan deri kanseri ve multipl skleroz (MS) tedavisinde kullanılan ve üçü daha önce yurt dışından temin edilen dört yeni ilaç ödeme listesine ilave edilerek, bu hastalıklardaki tedavi seçenekleri artırıldı, vatandaşların erişimine sunuldu. Öte yandan MS ve üç beta hidroksi steroid dehidrogenaz eksikliği (Safra asidi sentez bozukluğu) hastalıklarının tedavisinde kullanılan iki ilaç da yurt dışı ilaç fiyat listesine ilave edildi.

Haberin Devamı

Gazilere protez kolaylığı

Tebliğde, gaziler olmak üzere yatarak tedavi gören hastalar için üç boyutlu kişiye özel implantların ödeme kapsamına alınmasına yönelik değişiklik de gerçekleştirildi. Bu kapsamda, kişiye özel üretilecek 11 yeni malzeme kalemi belirlenerek, sigortalıların hizmetine sunuldu.

SUT’ta yapılan değişiklik ile hasta mağduriyetlerini önlemek ve kemik iliği bankalarında yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla yurt içi kemik iliği bankalarından temin edilen kemik iliği, kordon kanı bedellerinin, kemik iliği işlemlerinde ayrı ödenmesiyle ilgili düzenleme yapıldı.